Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Kevesek kiváltsága a vízpart Csongrádon

Csongrád - A csongrádi Holt-Tisza-partnak csupán egy része járható be szabadon, holott az árvízvédelem miatt közérdek lenne, hogy legalább a városi oldalon könnyen megközelíthető legyen a vízpartot övező töltés. Az ingatlanszakértő szerint akkor lesz fölkapott üdülőhely a Kisrét, ha aszfaltos út épül.
A csongrádi Holt-Tisza-partnak csupán egy része járható be szabadon, holott az árvízvédelem miatt közérdek lenne, hogy legalább a városi oldalon könnyen megközelíthető legyen a vízpartot övező töltés. Az ingatlanszakértő szerint akkor lesz fölkapott üdülőhely a Kisrét, ha aszfaltos út épül – addig csak a vidéki horgászok érdeklődnek a nadrágszíjparcellák iránt.

Kevesek kiváltsága Csongrádon a Holt-Tisza-part: a holtág városi szakaszát övező földek nagy része magántulajdonban van. A csongrádi oldalon csupán a sporttelep és a „bőrhíd" közötti szakasz járható be szabadon, a többi közvetlen vízparti terület zöme lakóingatlanhoz tartozik. Seres Balázs főépítész szerint ez két okból is problémás. Az egyik, hogy a város védelmére 130 éve épült, akkor még első-, ma már másodrendű töltés a Szentesi út mentén – de a Rozmaring utcától a Tisza-gátig érő szakasza is – magánterületté vált, több helyütt beépítették. A hetvenes években például a kötöttárugyár raktárait ennek tövében húzták föl, ezért képtelenség rendben tartani. Pedig fontos lenne megőrizni állékonyságát, illetve elérni, hogy árvíz esetén könnyen megközelíthető legyen. A főépítész szerint a másik közérdekű cél az lenne, hogy közterületi sáv legyen a holtág partján, amit bárki igénybe vehet.

Kisajátítással rendezni lehetne a helyzetet, de ez egyrészt pályázati forrás híján rengeteg pénzt emésztene föl, másrészt Seres Balázs úgy tudja, a földhivatali nyilvántartásban nincs pontosan feltüntetve, hogy az alvógátnak becézett másodlagos védmű valójában mekkora területet foglal az egyes telkeken. Amíg ez nincs tisztázva, addig nem tud lépni az önkormányzat.

A Serház zugi holtág kisréti oldalán sem lehet hosszan barangolni: a nagy kanyartól délre keskeny nadrágszíjparcellák szegélyezik a vízpartot. Oda – ha volt elég hely – leginkább horgászkunyhók épültek az utóbbi évtizedekben, de most készül egy olyan helyirendelet-módosítás, ami engedélyezné, hogy a 6-9 méternél szélesebb telkek korlátozott méretben, legfeljebb 30-40 négyzetméteren beépíthetőek legyenek. Seres Balázs szerint a jövő az lehet, hogy felkapottá válik a vízparti Kisrét, és valóban kialakul ott egy hétvégi házas üdülőövezet. Ehhez persze jelentős közműberuházásra lenne szükség.

Buzder István helyi ingatlanszakértő szerint elsőként szilárd burkolatú utat kellene építeni a kisréti kertekhez, mert amíg ilyen nincs, csak megrögzött, főleg vidéki horgászok jönnek és érdeklődnek. Ha viszont sikerülne kiváltani a dűlőutat, az nagyot lendítene az ingatlanpiaci forgalmon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz napja apa Bedő Tamás, Csongrád polgármestere

Csongrád - Apai teendői miatt másfél hétig Erdélyben volt Csongrád polgármestere. Bedő Tamás… Tovább olvasom