Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Kiállítás '56-ról – hozott anyagból

Az utolsó pillanatban készül el a csongrádi 56-os emlékmű, és eddig „foghíjasan" valósult meg a tervezett programsorozat is. Sokak szerint a pénzhiány a gátja annak, hogy a megemlékezés jól sikerüljön.
Az ötvenhatos emlékbizottság elnöke, a város polgármestere, Bedő Tamás, eredetileg úgy gondolta, az egész évet az emlékezésnek kell szentelni. A cél az volt, hogy a város lakossága aktív részese legyen az ünnepségsorozatnak. Ez eddig nem sikerült: Gál Pál nyugalmazott gimnáziumi tanár, az emlékbizottság tagja a pénzhiány mellett a közönyösséget is említette, amikor erről kérdeztük. A bizottság nem tudta fölkelteni az érdeklődést az ötven éve történt események iránt, és kilépett két önkormányzati képviselő is ebből a grémiumból. A legtöbbet tette Fábián György, a gimnázium igazgatója és a polgármester, Bedő Tamás.

Gál Békéscsabán, Bátki Ferenc, a szállodás Kecskeméten élte át a forradalmat. Csongrádon már alig néhányan élnek az események aktív résztvevői közül. Kérdés az is, hogy az október 23-ára tervezett ’56-os emlékkiállítás – melynek a művelődési központ ad helyet – megvalósul-e. Csak a napokban kezdődött a tárgyak és dokumentumok gyűjtése. Az intézmény vezetője, Kovács Lászlóné abban reménykedik, hogy a helyi múzeum és levéltár segítségével, az iskoláktól és a magánszemélyektől kapott anyag elegendő lesz egy jó színvonalú kiállítás megrendezéséhez.
Az igazgatónő abban reménykedik, hogy eddig rejtegetett levelek és tárgyak is előkerülnek. A helyi forradalom egyik szereplője, Botos József szerint ötvenhat tárgyi emlékei igen szegényesek.

A csongrádi levéltárban nincs sok dokumentum. Az intézmény vezetője, Georgiádes Ildikó azt mondja, az öt évvel korábbi kiállítás anyaga sem került hozzájuk. A Tari László Múzeumban is mindössze néhány dokumentumot őriznek, ebből a diákok szoktak felkészülni a vetélkedőkre – tájékoztatott Szűcs Judit igazgató.

Szeptember végétől, a program felgyorsul: a diákok vetélkedőkön adnak számot történelemtudásukról, a moziban megnézik a A temetetlen halott című filmet, városi emlékkonferenciát szerveznek. A legtöbb rendezvény 23-án lesz, és az emlékművet november 4-én avatják fel. Lantos Györgyi, Máté István, Tóth Béla és Ungor Csaba közösen készíti az emlékművet. Erre hárommillió forintot nyert a város, az önkormányzat még hárommilliót hozzátett. A tervezett költség tízmillió forint. A polgármester most – az emlékbizottság és a város önkormányzata nevében – ismételten azzal a kéréssel fordul a város lakóihoz, hogy anyagilag is támogassák az emlékmű megvalósulását. „1956-os emlékmű" megjelölésével a Csongrád Város Képzőművészetéért Közalapítvány számlájára lehet befizetni vagy átutalni a támogatást. A számlaszám: OTP Csongrád, 11735050-20025517.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú csongrádi séta, kevés információ

Csongrád 4-es választókerületében nincs olyan szabályosan és ingyenesen használható hirdetési… Tovább olvasom