Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kigyulladt egy negyvenlakásos társasház tetőtere Csongrádon

Kigyulladt egy negyvenlakásos társasház tetőtere Csongrádon, az épületet kiürítették. (galéria)
Mint Tátrai Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője portálunknak elmondta, vasárnap fél egy előtt néhány perccel érkezett a jelzés, hogy Csongrádon, a Dózsa György téren egy társasház tetőszerkezete teljes terjedelmében ég. A 3-as, kiemelt fokozatú riasztást a helyszínre érkező tűzoltóparancsnok azonnal 5-ösre emelte, így még két megyéből, Bácsból és Békésből is érkeztek egységek a helyszínre. Az összesen „9 technika", fecskendő, emelőkosaras autó, tűzoltójármű viszonylag gyorsan megfékezte a tüzet.

Társasház teteje égett Csongrádon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

A 3 szintes épület tetőszerkezete teljesen elégett, a tűz a második emeletre is átterjedt. Nem hivatalos információk szerint egy klíma meghibásodása okozta a tüzet, szintén nem hivatalos hír, hogy a ház egyik lakásában lőszert tartottak, ami tovább nehezítette a tűzoltók munkáját. Személyi sérülésről ez idáig nem kaptunk tájékoztatást. A több mint 35 fokos hőmérséklet, és a tűz okozta hatalmas hőség nagyon próbára tette az oltásban részt vevők munkáját. Több lakás kiégett, az anyagi kár jelentős.

A lakókat végigjárták és a legfrissebb információk szerint senki sem kérte a katasztrófavédelem, illetve az önkormányzat segítségét – minden használhatatlan otthon lakója meg tudja oldani ideiglenes elhelyezését rokonoknál, ismerősöknél.

Társasház teteje égett Csongrádon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Korábban írtuk:

Kigyulladt egy negyvenlakásos társasház tetőtere Csongrádon vasárnap, az épületet kiürítették - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel.

Tátrai János elmondta: kiemelt, ötös fokozatú tűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik Szeged mellett Szarvasról, Orosházáról, Hódmezővásárhelyről, Kiskunfélegyházáról is elindultak a helyszínre.

Olvasóink írták

 • 17. lui1122(105) 2012. július 03. 12:36
  „Csak halkan megsúgom mindenkinek, hogy nem a csongrádi állomány munkáját kell becsmérelni, ők bokroson tették a dolgukat, amit valaki szándékosan idézett elő!És ugyebár senki sem szeretné, hogy a vagyona vagy épp a tanyája váljon a a lángok martalékává így nekik akkor és ott kellett helytállniuk,és azért hozzáteszem még azt is, hogy tegnap körülbelül ugyanabban az időben ugyanazon a területen megint meggyújtotta valaki a gazt,amit 6 óra megfeszített munkával számoltak fel a fiúk!!! Lehet hogy ő így írtja a parlagfüvet, a tűzgyújtási tilalom ellenére, csak abba nem gondol bele, hogy az ő játéka mennyibe is kerül nemcsak az államnak hanem sajnálatos módon tegnapelőtt a Dózsa György tér lakóinak is!
  Amúgy mint az előző hozzászólásokban lehet olvasni, az egyik lakás tulajdonosa is tűzoltó,aki részt vett az oltásban és a kárfelszámolásban, higgyétek el, átérezzük a károsultak fájdalmát, de ugyanazon időben 1raj csak egy helyen tud helytállni!”
 • 16. daffy 2012. július 03. 06:39
  „Egy két gondolat a tűz lehetséges okáról.Én sem hallottam még,hogy egy klíma tűzet tudjon okozni.Sehol sem robbant még fel hűtő általánosságban véve egyetlen helyen sem,pedig egy zárt terű kis klímának felel meg.A probléma onnan indulhatott ki,hogy már a reggeli órákban a kismegszakító a lakásban leoldott,egy pár alkalommal.Ez annyit jelent,hogy egy alumínium vezetékkel elkészített meglazult kötés(kötőelem nélkül) megnövekedett terhelést jelent a rendszernek,amin a rákapcsolt nagy fogyasztók(klíma) rendellenes működéssel válaszol(nak),ezért lehet az,hogy a klíma, hol működik,hol nem,mivel az átfolyó áram a meglazult kötéseken hőhatást és többletáramot vált ki a kismegszakító mindadig kikapcsol,míg a hiba fenn áll,vagy a fogyasztó(k) benne van(nak) a körben.Ez odáig fajult szerintem,hogy egy kötés lehetett az éghető anyag közelében elindított egy vissza nem fordítható folyamatot.Ez az egyik ok,a másik a klíma bel és kültéri egységét összekötő kábele sérült volt,amin persze a tetőn és a léceken keresztül csatlakozott a kültéri egységhez.Ezek csak lehetséges okok,amik találgatások fogalmába ütközik.”
 • 15. kiértiezt 2012. július 02. 22:39
  „Kedved Tűzoltó2 !
  Újra átolvastam a kommenteket, egyet kivéve senki sem kritizálta a tűzoltókat, később ő is helyesbített, csak egy rossz megfogalmazás volt. Egyébként is figyelem a hasonló cikkeket, elvétve akad egy egy idióta, de szinte mindig elismerő, dicsérő, a tűzoltókat méltató hozzászólások születnek és ez így van jól. Valóban hitelesek az információim, így Te is tudod mire értettem a "hivatalból járó vizet" ...Nem arra, amit esetleg a tűz oltása helyett kellett volna a kollégádnak megvennie. (Átalakulás miatti megszorítások -ami szerencsés esetben talán Csongrádot kevésbé érinti)
  Nagyon sajnálom, hogy nem csak a munkádból adódóan vagy érintett az esetben. Kívánom, hogy minél előbb rendeződjenek a dolgok fizikai mivoltjukban is, és a Ti érzelmeitekben is.”
 • 14. tűzoltó2 2012. július 02. 20:50
  „Kedves "Bámészkodó" és kritizáló hozzászólók!
  Eddig csak olvastam a hozzászólásokat, de úgy gondoltam most már írnom is kell. 16 éve védem a városunkat és vonzáskörzetét mint tűzoltó. Mindenkit megnyugtathatok, jó kezekben van a város. Amit a csongrádi tűzoltók tettek, tesznek, tenni fognak ez után is a városér, azt hiszem példa értékű. Minden (őket-minket) kritizáló nézzen magába Ő mit tesz-tenne meg mások élete, vagyona megmentéséért. Nagyon szépen köszönöm az egész beavatkozó állomány nevében a civil segítséget, felajánlásokat. Előttem szóló (bizonyosan hiteles) információit kiegészíteném azzal, hogy aki a hivatalból járó vizet intézte volna, az is a tűzet oltotta. Bizonyára elfogult vagyok a tűzoltókkal kapcsolatban de mindenki elhiheti mindent megtettünk! Enyém a II/6-os lakás volt.”
 • 13. kiértiezt 2012. július 02. 17:30
  „Kedves ate !
  Én is a bámészkodók között voltam, és nagyon furcsa dologra figyeltem fel. Valaki arra tett megjegyzést, hogy a tűzoltók nem kapnak "hivatalból" ivóvizet. Arra gondoltam, hogy ez csak egy rosszindulatú beszólás, de sajnos úgy tűnik nem, ugyanis nem sokkal később egy fiatalember hozott nekik ásványvizet. Nem is keveset, egy zsákban tudta, csak a palackokat odavinni nekik. Azután egy házaspártól kaptak szintén ásványvizet és csokit. Igen, valóban jogos a köszönet a tűzoltóknak, ugyanúgy az őket ásványvízzel segítőknek is. Aki meg megvonta a tűzoltóktól az ellátmányként "hivatalból" járó ivóvizet - na az száradjon ki, amikor az ő háza ég....”
 • 12. ate 2012. július 02. 14:51
  „Nagyon érdekelne,hogy aki kritizálja a tűzoltásban SOKAT segítő embereket,az a bámészkodáson kívül tett-e valamit annak érdekében,hogy ne legyen nagyobb kár?
  Ilyenkor sokan tudják,hogy mit és hogyan kellene csinálni,de tenni valamit azt már nem.
  "Könnyű tanácsot adni,de kalácsot nehezebb".”
 • 11. csucsu2 2012. július 02. 10:07
  „10. Öszintenő 2012.07.02. 09:14
  Valóban én sem írtam le konkrétan, hogy köszönjük, de valami hasonló ott van az 1. hozzászólás végén.
  Amennyire én láttam ott voltak már az elején, csak, hát víz nem volt.
  Elég hangosan szoktak végigvonulni a Fő utcán, így sokan hallhatták volna, hogy 12 után kirobogtak Bokros felé. Ez a tűz pedig 1 óra előtt keletkezhetett. Meleg van, sok eset van nem lehetnek ott mindenütt sajnos, mert nincsenek sokan. Itt voltak, amikor tudtak és tették a dolgukat.
  Azon kellene némi botütést gyakorolni, aki miatt keresgélni kellett egy közeli és működő tűzcsapot és nem találtak.
  És az biztos, hogy nem lánglovag.”
 • 10. Öszintenő 2012. július 02. 09:14
  „Kedves MINDENKI!Napvilágot láttak olyan "pletykák"hogy a "csongrádi tűzoltók lassan értek oda a káresethez,pedig csak pár száz méterre van a tűzoltóság".
  A csongrádi tűzoltók MÁS KÁRESET enyhítésén fáradoztak.Kedves 9. hozzászóló, a szentesiek is oltottak.Sajnálatos,hogy sok-sok ember bírálja a tűzoltókat és a munkájukat, szinte majdhogynem őket teszik felelőssé. Bár,elgondolkodtató,hogy az ilyen emberek kockára tennék -e nap mint nap az életüket? Nem vádaskodni kell, s egyébként bárki előtt ott az esély, hogy tűzoltó lehessen, meg lehet próbálni, aztán lehet ujjal mutogatni rájuk!Érdekes, egy hozzászólásban sem olvastam még sehol, hogy KÖSZÖNJÜK a tűzoltók megfeszített munkáját,mindent megtettek! Sajnálatos dolog,ami történt...”
 • 9. zombor 2012. július 02. 08:26
  „Szeretném kérdezni: a szentesi tűzoltókra mért nem volt szükség???”
 • 8. csucsu2 2012. július 02. 07:23
  „Hát az a "szerencsétlen véletlen" súlyos percekbe került. Hiába volt a tűzoltóság a párszáz méterre, mégis bőven volt idő arra, hogy nagyon komollyá váljon a tűz, mert nem volt víz.
  Eléggé egyértelmű volt a kosárban lévő tűzoltó testbeszéde, ott a magasban sokan láthatták.
  No meg az érintetteket sem fogja megnyugtatni ez a politikai mellébeszéd duma.”
 • 7. xenopus 2012. július 02. 05:22
  „3. tanu105
  Kár sarkítanod! Mindösszesen nagyon sajnálom az embereket és nem hibáztatom a tűzoltókat! Sajnos ilyen ez a helyzet!”
 • 6. hank 2012. július 02. 00:36
  „Azért nem olyan egyszerű, hogy csak úgy leszívják azt. Bár a tűzoltók biztosan jobban tudják ezt.
  Régebben egészen biztosan rendszeresen ellenőrizték a tűzcsapokat. Úgy gondolom, hogy ez most egy szerencsétlen dolog volt, hogy épp nem volt megfelelő nyomás benne. De úgy tűnik azt a helyi víztermelő vállalat egy jelenleg nem használt szivattyúval pótolta.”
 • 5. nanenáné 2012. július 01. 23:39
  „2. xenopus 2012.07.01. 20:55
  Ez olyan fogalmazás, mintha a tűzoltók direkt arra hajtanának, hogy tönkretegyék a lakásokat. Megpróbálom érthetően leírni : ha ég a ház akkor jogos elvárás, hogy oltsák el. Na már most ehhez a legpraktikusabbnak a víz bizonyult. Az meg már csak olyan, hogy folyik össze vissza. Ugyan ismerjük már az okos telefon, az intelligens ház fogalmát, de a víz még mindig a régi, csak folyik és folyik...
  Kedves Tűzoltók! Tudom, hogy nagyon komoly kiképzést kaptok, de ha mégis tanácsra lenne szükségetek, keressétek xenopust !”
 • 4. Balotelli 2012. július 01. 22:23
  „150 m -re a tűzfészektől,töméntelen mennyiségű víz volt a városi uszoda medencéiben?!”
 • 3. tanu105 2012. július 01. 22:07
  „Kedves xenopus! Ígérem ha nálad lesz tűz,ott nem fogunk locsolni!! Úgy jobb lesz?”
 • 2. xenopus 2012. július 01. 20:55
  „Szerencsétlenek! Akinek nem égett ki a lakása a tűzoltók szétlocsolták.”
 • 1. csucsu2 2012. július 01. 20:51
  „Borzasztó volt, és nagyon sajnálom az érintett lakókat.
  De azért most remélem pár városi illetékes tenni is fog azért, hogy a város közepén lévő soklakásos társasházak között legyen elegendő és működő tűzcsap. Ne a távoli utcákból kelljen várni, hogy odaér a víz. Szerencse, hogy csak ennyire éget le, tudva, hogy mi volt a vízellátással.
  Nem a tűzoltókon kérem a számot, ők tették a dolgukat profin és rendesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőlepedőnyi hely sem maradt a Körös-toroki strandon

A kánikula és a hatalmasra duzzadt homokföveny vonzotta a fürdőzőket a hétvégén a Körös-toroki strandra. Tovább olvasom