Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Kiharcolták a halott édesapa igazát

Csongrád - Hét évvel a baleset után igazat adott a bíróság a csongrádi Hajdú József özvegyének és fiainak. A csongrádi építési vállalkozót 2007-ben ütötte el egy autó, és az ügyészség akkor őt találta hibásnak, nem a sofőrt. A Fővárosi Törvényszék máshogy látja: kártérítést ítélt meg a családnak.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Hajdú József 2007. február 21-én, este háromnegyed hat után néhány perccel halt meg, 58 évesen. A Széchenyi úton, egy belváros felől érkező Volkswagen Transporter ütötte el, miközben ő gyalog ment át az úton, balról jobbra. Már csak két lépés választotta el az út szélétől, amikor az autó elcsapta, az egyik irat szerint „a fékezés ellenére, még a fékhatás kezdete előtt". A mentők próbálták megmenteni, hiába, mert mint kiderült, az ütközés agytörzsszakadást okozott.

– Itthon voltunk, én a szobában feküdtem, a férjem nézte a tévét a nappaliban – idézi föl azt a délutánt Hajdú Józsefné. – Amikor a fiam telefonált, idegesen, hogy apát állítólag elütötték, nem is hittem el. Mondtam, hogy nem lehet, hiszen itt tévézik a szomszéd szobában. Fölkeltem, megnéztem, de nem volt ott. Ahogy később kiderült, átballagott a presszóba, ott kért két deci fehérboros fröccsöt, amit úgy, állva megivott. Marasztalták volna, de nem ült le, már fordult is kifelé, jött volna haza...

A családot nagyon megviselte a baleset, amelynek körülményeiről jó ideig beszéltek a városban. Akkor még – elkerülő út híján – jóval nagyobb volt a csongrádi főutca forgalma, a környékbeliek szerettek volna zebrát. A baleset helyszínétől 400 méterre volt a legközelebbi gyalogátkelőhely, de mire a közelben is létesítettek egyet, még egy férfit elütöttek a környéken. Azért is maradt beszédtéma Hajdú József esete, mert közismert építési vállalkozó volt, a polgárőr-egyesület tagja, akit a rendőrség is rendszeresen fölkért szakértőnek.

Ki hibázott? Az ügyben halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt eljárás indult a kocsi sofőrjével szemben, a Szegedi Városi Ügyészség azonban megszüntette a vizsgálatot. E döntés ellen a Hajdú család panasszal élt, de ezt a Csongrád Megyei Főügyészség elutasította, úgy érvelve, nem állapítható meg, hogy a sofőr túllépte volna a megengedett sebességhatárt – az áldozat viszont hibázott, mert nem a zebrán kelt át. Alkoholos befolyásoltságról is szó volt az egyik iratban.

Elmeorvos vizsgálta a családot. – Nem nyugodtunk bele ebbe a végzésbe, hiszen két deci fröccs egy száztíz kilós, jó erőben lévő embernél nem okoz semmilyen befolyásoltságot, és a KRESZ kimondja, hogy ha nincs a közelben átkelőhely, a járda meghosszabbított vonalában át lehet menni az úton – mondja Hajdú Tamás. – Azt sem értettük, miért a pókhálósra tört szélvédő ép csíkjára vizet locsolgatva próbálták utóbb megállapítani, láthatta-e a sofőr apámat. Az iratok sötét ruhát írtak, pedig ő világosszürke mellényt viselt. Ezért a bátyám révén, aki Székesfehérvár mellett lakik, felvettük a kapcsolatot egy közlekedési ügyekre szakosodott irodával, amely az iratokat átnézve látott lehetőséget arra, hogy tisztázzuk édesapámat.

Az iroda 2010-ben indított polgári pert, a jogi lehetőségek miatt már a sofőr biztosítójával szemben, amely nem tartotta jogosnak, hogy Hajdúék kártérítést kérnek. Az eljárás részeként Hajdú József özvegyét és fiait, Zsoltot és Tamást pszichiáter és elmeorvos is vizsgálta. Azt kellett megállapítani, ténylegesen mennyire viselte meg a családfő halála a hozzátartozókat. A Fővárosi Törvényszék tavaly októberi, jogerős ítélete végül kimondta: a családot megilleti a kártérítés. Ennek összege – 1,5 millió forint – jórészt fedezte az addigi perköltségeket. Hajdúéknak ennél sokkal fontosabb volt, hogy az ítélet indoklása kimondja: a baleset idején a jármű az adott időjárási és látási viszonyokhoz képest relatíve gyorsan hajtott.

Hajdú Tamás édesapja 2007-es balesetének helyszínén. Itt minden évfordulón megemlékeznek róla. Fotó: Bakos András
Hajdú Tamás édesapja 2007-es balesetének helyszínén. Itt minden évfordulón megemlékeznek róla. Fotó: Bakos András

Ennyit akartak, nem többet. „Az igazságügyi gépjárműszakértő ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a járművet megállítani csak akkor lehetett volna, ha a gépkocsivezető nem halad gyorsabban 42-50 kilométer/óra sebességnél. Ehhez képest az elütés sebessége 54-57 kilométer/óra volt, az időjárási körülmények (szakadó eső) pedig olyan látási viszonyokat eredményeztek, ami 40 kilométer/óra sebességet indokolt volna" – állapítja meg az ítélet. Ennek fényében „...az alperes bizonyítási terhe volt a felróható károsulti magatartás bizonyítása. A perbeli esetben egyetlen ilyen értékelhető körülmény volt, az, hogy néhai Hajdú József nem a gyalogosok számára kijelölt helyen próbált meg átjutni az út túloldalára. Ennek a magatartásnak azonban rendkívül csekély a közrehatása a bekövetkezett baleset tekintetében."

Adódik a kérdés, mi alapján dönthetett egykor az ügyészség, és min múlik egy bonyolult baleset körülményeinek, felelősségének a tisztázása. A család azonban nem akar tovább pereskedni. Hajdú Józsefné azt mondja, máig nem tudja feldolgozni, hogy 38 évi házasság után egy pillanat alatt elveszítette a férjét. Mivel a presszó és fagyizó miatt nyáron sok gyerek is átjárt azon a helyen, egy lakossági fórumon bejelentette: ha nem lesz itt zebra, ő fog egyet fölfesteni, és vállalja az ezzel járó büntetést. Erről fiai beszélték le. Bár korábban nem ismerte a kocsiban ülő házaspárt, később megtudta, kik ők, és előfordult, hogy ellenszenvének hangot adott. Közben tud róla: az a férfi engedélyt kért a fiaitól arra, hogy eljöjjön a temetésre, és hallotta, ő is pszichológus segítségével próbálta feldolgozni a balesetet. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megzavarták a kerékpártolvajt

Ollóval akarta elvágni a zárat. Tovább olvasom