Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Kilenc hónapja nem láthatja a fiát

Mit ér egy jogerős ítélet egy gyermekelhelyezési perben? Naphegyi Károly szerint semmit. A csanyteleki férfi kilenc hónapja nem látta hatéves kisfiát, akit tavaly szeptemberben volt élettársa vitt el a Zala megyei Rezire. Júniusban az apának ítélte Martint a megyei bíróság. Azóta bárhová is fordult, a döntésnek nem tudott érvényt szerezni.
A csanyteleki Naphegyi Károlynak megingott a jogállamba vetett hite. Fotó: Bíró Dániel
Mit ér egy jogerős ítélet egy gyermekelhelyezési perben? Naphegyi Károly szerint semmit. A csanyteleki férfi kilenc hónapja nem látta hatéves kisfiát, akit tavaly szeptemberben volt élettársa vitt el a Zala megyei Rezire. Júniusban az apának ítélte Martint a megyei bíróság. Azóta bárhová is fordult, a döntésnek nem tudott érvényt szerezni. Áprilisban pedig a Legfelsőbb Bíróság hozott egy részítéletet, amely szerint mégis az anyánál marad a kisfiú.

Naphegyi Károlynak megingott a hite a jogállamban. A 49 éves csanyteleki férfi meggyőződése, hogy a rendszerváltás előtt nem történhetett volna meg vele mindaz, ami lassan egy éve megkeseríti az életét. Hatéves kisfiáról, Martinról, illetve az ő elhelyezéséről van szó. Az apa – aki korábbi kapcsolatában már két gyermeket felnevelt – 1999-ben ismerkedett össze élettársával, aki akkor már négy gyermek megözvegyült édesanyja volt. A 2000-ben Martinnal bővült népes família a családfő csanyteleki házában élt egészen 2002-ig, mikor is párja, Ibolya a picikkel együtt különköltözött. A következő év januárjában együtt mentek be a helyi polgármesteri hivatalba, ahol a kisfiú anyukája nyilatkozatott tett, hogy lemond gyermekfelügyeleti jogáról.

– Az ügy gyakorlatilag ekkor kezdődött, hiszen később kiderült, hogy a jegyző – távolléte miatt – nem szignálta ezt az iratot, s emiatt a nyilatkozat semmisé vált – mondja a férfi. – Hétvégéken továbbra is elvitte a picit, de egyszer, áprilisban elfelejtette visszahozni. Ezután indítottuk el a gyermekelhelyezési pert, amit 2004 októberében megnyertem, 2005 júniusában másodfokon a megyei bíróság újfent nekem adott igazat, jogerősen.

A gyámhivatal vezetője csodálkozik

Berezvai Julianna szerint gyermekkiadási pert kellett volna indítania a csanyteleki apukának, jogerős ítélet birtokában pedig a gyámhivatalnak a rendőrséggel közösen kell végrehajtania a bírósági döntést. A csongrádi gyámhivatal vezetője szerint ez a gyakorlat a megszokott az ilyen esetekben, ugyanakkor hozzátette: 2008-tól valóban az addigra felálló végrehajtó irodák feladata lesz „hazavinni" a kiskorú gyereket. A szakember egyébként érdekesnek tartotta, hogy – a férfi által elmondottak szerint – annak javára döntött a Legfelsőbb Bíróság, aki nem jogkövető magatartást tanúsított az ügyben.

Mindeközben még 2004-ben az öt gyermeket nevelő anyuka a Zala megyei Rezire költözött. A jogerős ítélet birtokában Naphegyi Károly 2005 nyarán hazahozta Csanytelekre Martint, de az idill nem tartott sokáig, hiszen volt élettársa, aki kéthetente találkozhatott fiával, szeptemberben, egy láthatás alkalmával megint a Dunántúlra vitte a kisfiút. – Azóta nem láttam a fiamat. Próbáltam az anyját telefonon hívni, de sohasem vette föl. A Legfelsőbb Bíráság előtt, ahová felülvizsgálati kérelemmel jutott az ügyünk, már azt mondta, hogy lemerült a készüléke, vagy nem volt kézközelben, azért nem tudtunk beszélni – meséli a férfi.

Az apa 2005 szeptemberében Csongrádon feljelentést tett, aztán a Keszthelyi Rendőrkapitányságra is elment. A helyi gyámügyre irányították, ahol előbb azt mondták, ez a csongrádi kollégákra tartozik, majd azt javasolták neki, fogadjon végrehajtót. A végrehajtó – arra hivatkozva, hogy elfogyott az éves keret – már nem intézkedett. Aztán decemberben hívta az apát, azzal, hogy a karácsonyt Martin már Csanyon tölti.

– Azóta is hozzák – sopánkodik a történeten, ami idén áprilisban újabb fordulatot vett. A Legfelsőbb Bíróság részítéletében az édesanyának adott igazat, s azóta már csak az képlékeny az ügyben, hogy mennyi tartásdíjat kell fizetnie Naphegyi Károlynak, illetve, hogy mikor láthatja kisfiát. – Azzal indokolták a döntést, hogy már nem szabad kiszakítani megszokott környezetéből Martint. Nonszensz – mondja indulattal. Mindezek ellenére nem adja fel.

Meg kívántuk szólaltatni az ügy másik főszereplőjét, de Naphegyi Károly volt élettársát több próbálkozás ellenére nekünk sem sikerült elérnünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádé az első vidéki múzeumi modul raktár

Vidéken elsőként avattak modul raktárt tegnap a csongrádi Tari László Múzeumban. A tetőtérben… Tovább olvasom