Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kincses Lilla két lapáttal hajt a dobogóig

Csongrád - A csongrádi evezősök közül elsőként jutott ki felnőtt-világbajnokságra Kincses Lilla. A 23 éves egyetemista hiába törékeny alkat, a könnyűsúlyú négypárevezősök versenye előtt folpackkal betekerve izzasztott, hogy meglegyen az egység versenysúlya. A hölgykoszorú végül a nyolcadik helyen végzett.
A futamok előtt mérlegel, mintha ökölvívó vagy birkózó lenne, pedig csak a vizet gyűri, de azt két lapáttal. Kincses Lilla törékeny hölgynek tűnik a maga 59 kilójával, azonban a látvány csalóka: naponta olykor félmaratoni távot kell leküzdenie egy hozzá hasonlóan kecses vonalú hajóban. A 23 éves csongrádi egyetemista lány a csongrádi evezősök közül elsőként jutott ki felnőtt-világbajnokságra.

– Tavasszal rendezték az egyéni válogató versenyeket, és eredményeim alapján arra ösztönzött egy budapesti klub, hogy üljek be egy négyes hajóba is, amiben három fővárosi lánnyal kellett eveznem. Elfogadtam a felkérést, így részt vehettem a júliusi világbajnokságon, amit idén az ausztriai Ottensheimben rendeztek. Olyan versenyszámokban lehetett megmérkőzni, amelyek az olimpiai programban nem szerepelnek – mondta az előzményekről a közgazdásznak tanuló hölgy, aki 12 évesen, osztálytársaival együtt tévedt le Csongrádon a Holt-Tisza-parti sporttelepre. Megtetszett neki a sportág, és most már két lánytestvérével együtt szeli a habokat – már ha itthon tud lenni.

Kincses Lilla 12 évesen, osztálytársaival együtt tévedt le Csongrádon a Holt-Tisza-parti sporttelepre. Ott ragadt, és idén a világbajnokságra is kijutott. A szerző felvétele
Kincses Lilla 12 évesen, osztálytársaival együtt tévedt le Csongrádon a Holt-Tisza-parti sporttelepre. Ott ragadt, és idén a világbajnokságra is kijutott. A szerző felvétele

Lilla ugyanis főképp a fővárosban készült: általában napi másfél-két órát töltött a vízen, s ezenfelül szárazföldi tréningeken is részt vett. Nem hiúságból, hanem a szabályokat szem előtt tartva közben a súlyára is ügyelnie kellett. A könnyűsúlyú kategória versenyzőinél az egyéni számokban 59 kilogramm a súlyhatár. – Nekem pont ennyi a versenysúlyom, de mivel a négypárevezősöknél legfeljebb 57 kiló lehet az egység súlyátlaga, izzasztanom kellett, nehogy leverjük a lécet – mesélte Lilla, aki bevallotta, a pizza és a bundás kenyér a gyengéje, de az utóbbi hónapokban nem ehetett annyit, mint amennyi igazán jólesett volna, mert figyelni kellett minden dekára. Mivel a futamok előtt két órával kell mérlegre állni, az utolsó pillanatokig prés alatt van a szervezet. Ottensheimben is beöltözve, folpackkal körbetekerve igyekeztek minden fölösleges grammtól megszabadulni. A világbajnokságot végül a nyolcadik helyen zárták.

A jövővel kapcsolatban elmondta, kevés esélyt lát arra, hogy Peking után, a 2012-es londoni játékokra könnyűsúlyú kétpárban kijusson, náluk ugyanis az az olimpiai szám. Inkább maradna a négyesben, és akkor néhány év múlva talán dobogóra is esélyes egységben lapátolhat mint csongrádi evezős.

Olvasóink írták

  • 3. Herczeg Sándor 2008. augusztus 13. 14:59
    „Gratulálok, úgy is, mint a fiam, Dani, egykori osztálytársának!”
  • 2. Kuci 2008. augusztus 10. 14:10
    „GRT. ! Remélem a Sportbizottságból is olvasta valaki ezt a cikket !”
  • 1. wéber 2008. augusztus 07. 23:00
    „Gratulálok Lilla! Ez a B döntő 2 . helyezés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szó nélkül lelépett Csongrádról az Energum Kft.

Csongrád - Csak néhány üres üzemcsarnok és egy biztonsági őr maradt a csongrádi Energum Kft.-nél, amelynek telephelyengedélyét is elvitték a polgármesteri hivatalból. Tovább olvasom