Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kis eső, nagy buli volt a Körös-torokban

Csongrád - Volt AC/DC-zene, a Kozmix is jött, tűt sem lehetett volna leejteni. Hanknek igaza van: a buli sikere azon múlik, a közönség akar-e bulizni.
Ez semmi – legyintettek az esőre a csongrádi Körös-torokban szombaton, és fürdőnadrágban húzták a kötelet. Mi pedig, miközben néztük őket, megtudtuk, miért nem szabad Chio chipset enni. Együtt álltunk sorba fokhagymás lángosért Koós Jánossal, megfogtuk a Szcientológiai Egyház E-méterének elektródáit, és kiderült, nem csupán bennünk sok a stressz, hanem a főszervezőben is. A buli azonban igazán jó volt.

Szombaton délután négy órára az Unisexet hirdette a Körös-toroki napok programja. Szombaton négy órakor szerelt és hangolt az Unisex – meg az eső is. A rendőrök Szupermen-köntösszerű esőköpenybe bújtak, és nem árulták el, mennyien vannak.

A tizenhét éves múltra visszatekintő kötélhúzó verseny résztvevői viszont zömmel fürdőnadrágban feszültek a feladatnak. Mindenki nagyon férfias volt. A szpíker a győztesnek, a Bagi és barátai nevű csapatnak korsó söröket és hosszabb csecsenföldi turistautat ítélt meg, aztán magyarázatképpen hozzáfűzte: „egy orosz, két csecsen". Az is elhangzott közben, mintegy jó tanácsként, hogy senki se egyen Chio chipset. Mint a közönség soraiban megtudtuk, azért ne együnk, mert egészségtelen, és a gyártója az utolsó pillanatban visszalépett a rendezvény támogatásától.
Az Unisex az előzetesen rebesgetett húszperces fellépés helyett nagyon korrekt, egyórás műsort adott, a sátorban már ott voltak a Koós János-fanok is, akik rezdülés nélkül figyelték a produkciót.

A www.koros-torok.hu motorja, Hankó Zoltán (Hank), aki 2003 óta szerkeszti és frissíti ingyen, lelkesedésből társával, Lakatos Norberttel (Notesz) a weboldalt, úgy érezte, alakul a buli, előző este a Zorall például nagyon jó volt, de a Beatrice is, és azzal sem lenne baj, hogy egy-egy fellépő visszalép, csak tudják meg az emberek időben, mi változik. És az is jó lenne, ha a főszervező legalább nem bántaná azokat, akik őt önzetlenül segítik. Mert jöhet itt akárki, a buli sikere végső soron úgyis az emberek jókedvén múlik.

A mentősöknek eddig csak öt-hat rovarcsípést kellett ellátniuk, aztán este a gát túloldalán, a bökényalji úton volt egy könnyebb baleset.

Néhány perc alatt megtelt a part

A helybeliek azt mondták, kár, hogy a vállalkozói udvar büfései – tisztelet a kivételnek – az előző hét óta szinte a duplájára emelték az áraikat, most akarnak „meggazdulni". Mi találtunk korrekt árakat, igaz, volt korsó sör háromszázötven forintért is, és Netuddmeg hamburger hétszázért, de olcsóbb is. A Lángos nevű lángossütőnél százhatvanért majdnem malomkeréknyi árut adtak. Az itt lévő sorba, közvetlenül mögénk állt be és várt türelmesen Koós János és Dékány Sarolta is. Fokhagymásat kértek. Elmondták, hatkor kezdődik a műsoruk, addig körülnéznek, kicsit hideg van itt. Az ő előadásuk is jól sikerült, a ráadásnak is volt még néhány ráadása a közönség kérésére.

A homokpart lépcsőjén egy sopánkodó hölgynek, aki először volt itt, elmagyaráztuk: nem, nem fogy el már a Tisza is, itt a hosszú, széles homokpart a normális nyáron. Ekkor, öt óra tájban csak néhány rozmár csapkodta a vizet. Aztán kisütött a nap, és ezzel egy időben lesétáltak a partra a Drumsters nevű, riói karneváli talpalávalót játszó ütősegyüttes tagjai – akik nem föllépni, csak pihenni jöttek Csongrádra és – kedvtelésből játszani kezdtek. Mi ekkor éreztük először, hogy buli van: néhány perc alatt megtelt a part a spontán koncert közönségével. A fiúk végül föltelepedtek a sétányra. Erre jött Bedő Tamás polgármester is, két, műanyag kardot villogtató kisfiúval, és azt nyilatkozta lapunknak, hogy ezt a kis esőt az előző évekhez kell viszonyítani, tehát jó időnk van, és jó lesz ez, ki lehet itt kapcsolódni, majd egy ülésvezető szigorával a hangjában szétválasztotta egymással kardozó unokaöccseit.

Mérges és titokzatos főszervező

Egy Önkéntes lelkész feliratot viselő úrtól megkaptuk a sátorral kitelepült Szcientológiai Egyház stressztesztjére szóló jegyet, leültünk, és tájékozatlanul érdeklődtünk arról, mi ez a hazugságvizsgálónak látszó gépezet. A pszichológusnak látszó, de az összehasonlítás ellen mereven tiltakozó önkéntes kezünkbe adta az elektródákat, elmondta, ez egy E-méter, méri az agy elektromágneses reakcióit. A mutató nagyon kilengett a kérdései nyomán, kiderült, hogy nagyon sok bennünk a stressz, ami lerakódik az emberben, vastagon. De ha megvesszük 1700-ért Ron Hubbard könyvét, megtudjuk, hogyan lehet fölszaggatni és eltüntetni elménkben ezeket a rétegeket. Nem nyúltunk a zsebünkbe, pedig utóbb szívesen átnyújtottunk volna egy ilyen könyvet Németh Tibornak, a rendezvényt szervező Pino Produkció vezetőjének, aki, miután bemutatkoztunk, magas C-n kezdett, és a támogató hangvételű cikkeket hiányolta. Kérdésünkre elmondta, igen, péntek este ő mondta a Sugarloaf együttesnek, hogy ne jöjjenek: a katasztrófavédelem arról értesítette, komoly vihar várható, neki tehát le kellett zárnia a sátrat, nehogy bárkit baleset érjen. Ezt nem forszíroztuk tovább. Németh úgy érzi, mindenki magára hagyta őt a torokban, a város, a vállalkozók is, az adott szó itt nem ér semmit, ezért olyan lépésre készül, amiről egy szót sem hajlandó elárulni...

Családanya szöges dzsekiben

Közben pedig csak jöttek, jöttek az emberek, százas csoportokban. Láttunk kétgyerekes családanyát, aki hétköznapokon babakocsit tol, most viszont fekete, szöges dzsekiben, bőrnadrágban feszített. Volt AC/DC-zene, a Kozmix is jött, tűt sem lehetett volna leejteni. Hanknek igaza van: a buli sikere azon múlik, a közönség akar-e bulizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma az Unisexet Koósék követik

Csongrád - Az utoljára kiadott program szerint váltják egymást a zenekarok az idei Körös-toroki… Tovább olvasom