Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kisteleken dőlhet el minden

Kisteleken és környékén nagyban múlhat, merre billen a mérleg nyelve a választásokon a négyes körzetben – amelyhez Csongrád és térsége is tartozik. Az egyik esélyes jelölt a csongrádi szocialista polgármester, Bedő Tamás, a másik jelenlegi képviselő, a fideszes Vincze László.
Leágazás a sztrádáról. A környéken élők fejlődést remélnek, bárkinek is jusson a kormányrúd. Fotó: Karnok Csaba
Az ipari park benépesítése, agrárlogisztikai központ építése és infrastruktúrafejlesztés szerepel a kisteleki és a balástyai vezetés céljai között. Csongrádon viszont az elkerülő út és a vízlépcső áll a figyelem középpontjában. Az országgyűlési választások eredményétől is függ, mindebből mi valósulhat meg az elkövetkező négy évben. A térségben élők szavazataiért négy párt jelöltje száll harcba, a többség viszont úgy tartja: a fideszes Vincze László és a szocialista Bedő Tamás között dől el a verseny az egyébként konzervatív gyökerekkel bíró területen. Érdemi különbség nem domborodik ki programjaik között: mindketten a helyi szinten megfogalmazódott elképzeléseknek kívánnak eredményes politikai hátteret biztosítani.

Vincze László
Kisteleken, ahol idén a kétmilliárdos költségvetés közel felét fejlesztésekre fordítják, a munkahelyteremtés feltételeinek biztosítása az első számú feladat. A tervbe vett logisztikai bázis jórészt a mezőgazdaságból élő helybelieket szolgálná. De a fő tervek közé tartozik a kistérség többi településén is fontos szennyvízberuházás is. Nem tettek le arról sem, hogy a virágtermelőknek árverési csarnok épüljön a jövőben. Bozó József, az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke szerint szociális téren is akad tennivaló. Egy idősek ellátására szakosodott otthon mindenképp kellene a nyolcezres városba, ez azonban állami vagy befektetői forrás nélkül csak álom marad.

Bedő Tamás
A független képviselő – függetlenül attól, hogy az MSZP 2013-ig szóló fejlesztési leltárában ez utóbbi az egyetlen említett kisteleki projekt, és hogy Fidesz programja egyáltalán nem nevez meg konkrétumokat a kistérséggel kapcsolatban – a jobboldali szövetségtől vár a mainál stabilabb gazdaságpolitikát. Hozzátette: bárki nyer, nehéz helyzetet örököl, amit megszorításokkal kell orvosolnia.

Balástya függetlenként vezető szerephez jutott polgármestere a felsoroltakon túl összekötő és kerékpárutak, bioenergiát előállító üzem és több új lakás építését, valamint az idegenforgalom fejlesztését tekinti fontosnak. Ujvári László szerint az Orbán-kormány ideje alatt több lehetőségük volt a kistelepüléseknek, mint 2002 után, ugyanakkor ebben a ciklusban szavazta meg a parlament az autópálya-csomópont kiépítését, ami jelentős segítség a térségnek.


Különbségek

Vincze László érdeklődésünkre elmondta, ő maga nem gondolkodik új szociális otthonban Kistelek esetében, de ezen túlmenően az is lényeges, hogy az elmúlt négy évben a kormányzat nem hozta helyzetbe a gazdákat, jelentősen csökkent az állatállomány a környéken, pedig megvolt a lehetőség az ágazat fejlesztése.
Bedő Tamás szerint viszont a megvalósult dolgokban van különbség a két politikai tényező munkája között: az autópálya elérte a déli országhatárt, Kisteleken és – szocialista ráhatással – Balástyán csomópont épült, melyek nélkül esély sem lenne a jelentős termelő, vagy éppen logisztikai beruházások véghezvitelére. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandfürdőfejlesztés csongrádi módra

Egymilliárd forintba kerülne, ha megvalósítanák azt a tanulmányt, amely a csongrádi Dob utcai… Tovább olvasom