Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház

Csongrád - A sokat megélt csongrádi Ifjúsági Ház végre elérte azt a célt, amire annak idején építették. Kicsit át kellett ugyan építeni az évek során kissé elhasználódott épületet, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, de mára 100 százalékos kihasználtság mellett működik, és összefogja a sportolni, vagy kikapcsolódni vágyó fiatalokat, és középkorúakat is.
Kisvárosi sikertörténetként is aposztrofálhatnánk azt a folyamatot, amelyben az egykor szebb napokat is megélt, fényét vesztett Ifjúsági Ház, az új vezetésnek, a sok jó ötlenek, és a temérdek áldozatos munkának köszönhetően újra ragyog, és teljes kihasználtság mellett üzemel. Az új, - mostani nevén- Ifjúsági Ház és Sportszálló Csongrád, nem csak eltartani tudja önmagát, de az elmúlt évben már szerény profitot is képes volt kitermelni.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Az IH – ahogy mindenki nevezte – történetében voltak jobb, és voltak rosszabb időszakok. Fénykorában nagy kihasználtsággal üzemelt. Sok ifjúsági és sportrendezvénynek adott otthont. Voltak kézműves foglalkozások, iskolai rendezvények, szalagavatók, és nagyon sokáig otthona volt a csongrádi Kyokushin Karate Szakosztálynak is. Hosszú évekig működött benne hétvégeken a Flamingó Disco Club, és billiárd szalon is. Azonban az ezred forduló tájékán már csak, a múzeumi tárgyak raktáraként üzemelt, az akkorra igen leromlott állagú épület. Egy nyertes pályázat, az önkormányzat önereje, és vállalkozói összefogás eredményeként, 127 millió forintos felújítási összeg ráfordítása után, 2008-ban újra megnyithatta kapuit az immár Csongrádi Szabadidő Központ és Ifjúsági Házra keresztelt intézmény. A CSOSZI két fallabda pályával, két bowling pályával, jacuzzival, szaunával, konditeremmel, és büfével újra pezsgő élet színterévé vált, mely üzemeltetését egy kft. végezte. Ez a pezsgés azonban nem sokáig tartott, az intézmény kihasználtsága sajnos újra lecsökkent, még az üzemelési költségeket sem tudta realizálni. Újabb néhány évnyi vegetálás után 2012. március 1-je hozta meg a várva várt pozitív változást az IH sorsában. Ekkor döntött ugyanis a csongrádi képviselő testület arról, az épületet a Csongrádi Városellátó Intézmény üzemeltesse tovább, és kinevezték Kiss Istvánt, a Sporttelep akkori vezetőjét, az IH vezetőjévé is.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Kiss István – Plútó, ahogy Csongrádon mindenki ismeri -, több mint 30 évvel ezelőtt került kapcsolatba a focival. 8 évesen beiratkozott a foci előkészítőbe, ott kezdte el rúgni a bőrt, ahol hamar kiviláglott labdarúgó tehetsége. Később korosztályos csapatokban, majd a felnőtt csapatban is játszott, hosszú évekig. – Nekem mindig is az életem volt a foci. Elég komoly szintre jutottam a sokévnyi befektetett munka eredményeként, de sok mindent... Mindent a focinak köszönhetek, amit eddig elértem az életben. – mondta a két gyermekes, boldog családi életet élő Kiss István. - ’92.-’96. között a CSSSE ügyvezető elnöke voltam, amikor is financiális-, és egyéb gondok miatt megszűnt a csongrádi futball. Mindig is szívemen viseltem a kedvenc sportom sorsát, így nem hagyott nyugodni a kialakult helyzet. Őrült mennyiségű befektetett munka, és sok nehézség leküzdése után, 12 évvel ezelőtt sikerült újra élesztenünk a focit Csongrádon. Nem volt könnyű támogatókat találni, de szerencsére a sok utánjárás meghozta gyümölcsét. Kemény munkával, sikerült elérnem azt, hogy az egyesület gazdasági élete teljesen rendben van. Erre büszke vagyok.
Büszke vagyok még a csapataink, játékosaink által elért eredményekre, minden egyes gólra… Persze közben voltak jó, és rossz időszakaink is, de igyekszünk mindent elkövetni az edzőkkel, támogatókkal, pártolókkal, és játékosainkkal egységben, hogy minél feljebb jussanak csapataink a ranglistákon, és bajnokságokon. Komoly utánpótlás neveléssel próbáljuk biztosítani a futball életben tartását városunkban. Sajnos azt tapasztalom, hogy van egy 17-18 éves korosztály, aki a számítógépezést a sportolás elé helyezi. Azt próbálom elérni, hogy ez megváltozzon. Megpróbálom a sport iránti elkötelezettségüket feléleszteni. Ez sem könnyű feladat. El kell mondanom, hogy a Sporttelepünkön a vízi sportok szerelmesei is megtalálják számításukat. Működik 2 kajak-kenu szakosztály, egy evezős, és egy sárkányhajós egyesület is. Továbbá próbálunk majálisokat, és színes programokat is lehozni, hiszen ilyen egészséges és gyönyörű környezetben öröm eltölteni egy-egy napot a családoknak, baráti társaságoknak, vagy vállatoknak együtt is. Célunk, hogy minél több fiatalt bevonjunk a város sport életébe. – mondotta a sportvezető.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Plútó igen aktív életet él. A Csongrádi Tiszapart SE elnöke, 2 éve pályavezető, a Sporttelep, és az IH vezetője, a Megyei Labdarugó Szövetség Verseny Bizottsági tagja, és 3 ciklus óta a városi Művelődési és Sportbizottság tagja is. A megmaradó csekély szabadidejét kis magánvállalkozásával, és családjával tölti. – Amikor tavaly kineveztek az IH élére is, sok új ötlettel vágtam bele annak átalakításába. A Városellátó dolgozóival-, és a pártoló tagokkal, és a Tiszapart SE aktivistáival együttesen elég gyorsan sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket. Elsődleges célunk az volt, hogy élettel töltsük meg a létesítményt, és hogy próbáljuk önfenntartóvá tenni azt. Minden okunk megvan az örömre, mert minden eddig kitűzött célunkat sikerült megvalósítanunk. Kibővítettük a nyitva tartást, és új programok jelentek meg. Egy ideje már itt tartják testnevelés óráikat a Bársony István Szakközépiskola tanulói, illetve különböző szabadidős-, és sporttevékenységek kedvelői is itt tartják edzéseiket. Végre megtelt élettel az intézményünk, és ezt a heti 400-500 fős látogatottsági szám elérése is bizonyítja. Az Ifjúsági Ház 100%-os kihasználtsággal üzemel. Sajnos már nem tudunk több időpontot biztosítani az újabb jelentkezőknek, de próbálunk más létesítményekben helyet találni számukra. Örömmel mondhatom azt is, hogy az IH büféje alkoholok forgalmazása nélkül is jól működik. Nálunk kulturáltan szórakozhatnak, kondizhatnak, biliárdozhatnak, vagy csocsózhatnak vendégeink. Sikeresek az alkoholmentes discoink is. Az esetlegesen üresen maradó időszakokat pedig más rendezvények idehozásával töltjük ki. – meséli lelkesen Plútó.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Az üresen kongó épület már a múlté. Az emeleten létrehozott kulturált sportszálló – melyet szinte fillérekből alakítottak ki - kihasználtságát együtt a sportpályával oldják meg. Megszállnak náluk edző táborozók, és diákcsoportok egyaránt. A két helyszín kiválóan kiegészíti egymást, hiszen tavasztól őszig szinte minden délután nyüzsgő élet jellemzi mindkettőt. Újabb fejlesztések történtek a sporttelep háza táján is. Ilyen például a labdafogó háló-, és a láb tengó pálya elkészítése, a palánkos focipálya kialakítása, illetve a bajnokság beindítása, és az elgazosodott elhanyagolt területek rendbe hozatala. Terveik a jövőben, a régi öltöző épület felújítása, a szabadtéri WC megszüntetése, és műfüves kispálya kialakítása a volt kézilabdapálya helyén.

- Szerencsére bebizonyosodott, hogy volt értelme az átalakításnak, és a temérdek befektetett energiának, és munkának. Nekem egész életemet átszőtte a sport, és annak szeretete. Megpróbálom nem csak a saját gyermekeimnek, de minden más nálunk focizó vagy sportoló gyermeknek, és kamasznak, és fiatalnak is átadni ezt a szeretetet, és megértetni velük, hogy kemény, kitartó munkával mindent elérhetnek az életükben. Ha pedig támaszra, vagy segítségre van szükségük, rám számíthatnak. – mondotta a mindig jókedvű Kiss István Plútó.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

A 2013.-as évre tervezet sportprogramok:
- Sportmajális
- Pünkösdi sportnap a Kis-Tisza SE /Sárkányhajósokkal/ együtt
- Nyárbúcsúztató Fesztivál

Olvasóink írták

 • 11. keletaru 2013. február 26. 18:16
  „Sajna ez nem rögeszme !Van egy közmondás is , NEKEM ez jön le az elmúlt években történt fejlődésről KIBICNEK SEMMI SEM DRÁGA ! Mert azért érdekes a vállalkozókat akik saját vagyonukkal gazdálkodnak forintra el kell számoltatni . Akik meg a közösből gazdálkodnak nekik meg nem . és nem is lehet őket számon kérni ! HA már be ültek a testületbe akkor tényleg a fejlődést szolgálják ...ez a véleményem . Persze senki nem kérdezte meg HANGOSAN , a kis Tiszát sem , ciklus végén a pályázat íróknak a jutalmat sem és stb. Bagázsnak járó tisztelet díjak mértékét sem csak nyomják a gombot !!! Sajnálom önnek csak eddig terjed RÖGESZME , közben azért nincs itt az ingatlanoknak értéka a fiataloknak munkahelye, jövő képe , mert egyeseknek ez rögeszme !!! Úgyi régi jó barátok ...... csak hogy közben oda lett a település jövője a nagy csiki csukiban vagy nem GULYÁS ....Üdv Lévai Attila”
 • 10. Hidegen 2013. február 21. 04:02
  „Lévai Attila, nem gondolod hogy kezd unalmassá válni a rögeszméd? (
  Gulyás Sándor)”
 • 9. keletaru 2013. február 20. 18:33
  „Semmi gáz a kopogtató cédula gyűjtőket motiválni kell ! Értünk ? Miattunk ? Nekünk ? JA le írom .....én is indulok minden segélyért jövőre , hisz a többségnek is van joga ! Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 8. Norbi56 2013. február 14. 13:38
  „7. szemlelodo 2013.02.13. 20:37
  Szakmámból adódóan soha nem vitattam, és nem állítottam hogy az állami beszámolási kötelezettségének ne tenne eleget az önkormányzat, még a változó törvénye előírások közepette is!
  Azt viszont állítom, hogy a szétszabdalt költségvetésében önmaga számára nem mutatja ki, nem akarja kimutatni, hogy egy -egy tevékenysége mennyibe kerül, mennyit fordít rá, és egyes tevékenységekhez kapcsolt bevételei fedezik e a tényleges költségeket.(Sajnos általában nem fedezik, ettől van a költségvetési működési hiány és e miatt keletkezett az adóssága egy jelentős része, illetve nem csökken úgy, hogy az érdemben megváltoztassa a város pénzügyi helyzetét .)
  Össze vissza kevernek a nyilatkozók és így a cikk szerzője is fogalmakat, mint nyereség, pénzügyi eredmény, előirányzat, megtakarítás, pénzmaradvány, bevétel, kiadás.
  Nyereségről beszél olyan helyen ahol nem is képződhet nyereség. Hiszen például ezt az intézményt egy költségvetési szerv üzemelteti ( Városellátó intézmény), annak egy részben sem önálló egysége amely költségvetésből gazdálkodik. Azt sem állítottam, hogy rossz az amit csinálnak, összesen csak annyit, hogy a város egész gazdálkodásával kapcsolatban, hogy az az állítás, hogy itt eredmény keletkezik egyrészt nem igaz, mert nem lehet igaz az összes tényleges költség ismerete nélkül és a működtetési formából adódóan . S ennek az állításnak semmi köze a város az állammal szembeni beszámolási kötelezettségének teljesítéséhez! Szerintem amit ön ír egyrészt meglehetősen pártpolitikai indíttatású, másrészt lenézése azoknak a polgároknak akit igen is érdekel, hogy egy-egy tevékenység valójában mennyibe kerül mindannyiunknak! Tisztelettel: Norbi56”
 • 7. szemlelodo 2013. február 13. 20:37
  „Őszintén "aggaszt",hogy a Város nem tud megfelelni a NORBI féle költség kimutatás kritériumainak. Annak viszont örülök, hogy az éves költségvetés készitéséről ,valamint az arról történő beszámolás kötelezettségének az évente többször változó törvényi és kormányrendeletekben foglaltaknak megfelel. Ön dönt kedves olvasó,hogy melyik a fontosabb?!”
 • 6. keletaru 2013. február 13. 19:46
  „hank:-( Szerintem TE burokban nőttél itt fel .....na hablagyolj már , ott is van játék gép ! Nem a szabadba rángatja a nem létező gyermekeket hanem ZÁRT légtérbe ! S nem miatta működik a sportpálya , mert kopogtató cédulát gyűjtött ....Mindég ez az ámítás . Persze az előző bérlő által hátra hagyott számlákat ki fizette ? Az tudjuk stornó ZÁRT ajtók mögött bizottság ! Ne fessük már állandóan szép szivárványt , ITT sosincs semminek felelőse !!! Képviselő az van tisztességesen apanázzsal !! Értünk ? Miattunk ? Nekünk ? Nem azt akarom mondani a TI Plútótok rosszat akar , DE számomra hihetetlen csak mindég a fociban jövőkép !! Mikor FENT már lehet látni mily kevés csemete van itt ....Mikor egyesek akik bent ültek még a vizet is más kezére játszották persze nem volt etikus DE törvényes ! Ismerős ? Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 5. hank 2013. február 13. 00:26
  „Ahogy Plútó állítja: szerény nyereséget is termelt már az IH. Ez jól hangzik, igaz, a 127 milliós beruházás önköltségi része nem tudom mikor fog megtérülni.
  De tetszik az, hogy a fiatalokat el szeretné "rángatni" a számítógép elől és helyette a sportra buzdítja őket! Ez maximálisan támogatandó, úgy gondolom.”
 • 4. Norbi56 2013. február 12. 21:05
  „3. palfisz 2013.02.12. 16:42
  Mivel Csongrádon a valóságos költségek kimutatására semmiféle szándék nincsen, nem is volt az elmúlt évtizedben a kérdés jó, de megválaszolhatatlan!
  Megkérdezhetnéd, hogy mennyibe kerül a képviselő testület működtetése egy évben, vagy mennyibe kerül egy bölcsődei férőhely, esetleg a gyerekétkeztetés, pontos választ senki nem tud mondani. Most döbbentek rá, hogy az iskolai ellátás nem annyi amennyi, hanem azzal 240 +50 millióval több, amit most az állam elvesz ezen a címen.S ezt szereti is a mindenkori városvezetés, hiszen zavarosban lehet jól halászni. Tudja valaki mennyit fizet a CSOK a teremhasználatért és hogy ez eredmény vagy nem, vagy ez fedezi e a valóságos költségeket, vagy esetleg több annál ? Vagy ilyen módon juttatnak forrást a működéséhez és például hogy a karbantartási munkákat a Gamesz mennyiért végzi?
  Így lehet azt mondani, hogy eredményes az eredménytelenség vagy nyereséges a tevékenység amit vizsgálni akarunk, szándékuk szerint illetve az ellenkezőjét is egyszerűen lehet állítani!
  Ellenőrizni alig-alig lehetséges!
  Csak az látszik, hogy a város így nem működtethető, nem finanszírozható!”
 • 3. palfisz 2013. február 12. 16:42
  „Azt a rezsit, ami az üzemeltetésből áll, tagdíjakból tudja finanszírozni, vagy kiskapun keresztül kapja az injekciót?”
 • 2. keletaru 2013. február 10. 12:15
  „" A Csongrádi Tiszapart SE elnöke, 2 éve pályavezető, a Sporttelep, és az IH vezetője, a Megyei Labdarugó Szövetség Verseny Bizottsági tagja, és 3 ciklus óta a városi Művelődési és Sportbizottság tagja is. " Akkor mire is van ideje ennyi funkció mellet ??? Félek én ez a választások előtti jó kis lufi , bujtatott reklámmal ! Üdv Kuci”
 • 1. deszka 2013. február 10. 10:31
  „Akkor lenne teljes ez a "SIKERTÖRTÉNET" , ha nem kellene magyarázkodnia a vezetőnek ,ha a vendég egy üveg sört szeretne inni.Ezért aztán minden vendégnek el kell mondani,hogy a város vezetése megtiltotta az árusítását.A következő kérdés miért? Nincs rá ésszerű válasz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiúk is kérik az oltást Csongrádon

A védőnők munkájának köszönhetően egyrészt sikeres a HPV-védőoltás-kampány a városban. Tovább olvasom