Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kitüntették a csongrádi mentőket

Csongrádi mentősöket tüntet ki a Csongrád Megye Egészségügyéért Díjjal a megyei közgyűlés. A csapat munkája az árvízi vészhelyzet idején került reflektorfénybe, de az elismerésben szerepet játszhatott az is, hogy a megye északi részén ez az egyetlen 24 órás egészségügyi szolgálat, amelyre minden pillanatban számíthat a lakosság.
Munkában a csongrádi mentők. A rendkívüli helyzet meg a szakmai és etikai normák betartása náluk mindennapos dolog. Fotó: Bíró Dániel
A Csongrád Megye Egészségügyéért Díjat most először kapja egy mentőállomás. A döntés egy harmincfős fiatal gárda többéves munkájának elismerése. Szűcs Béla, a csongrádi mentők vezetője úgy látja, a tavaszi árvízi vészhelyzet idején sokan felfigyeltek a munkájukra.
– Pedig mi ugyanúgy dolgoztunk, mint az év többi időszakában – fogalmaz szerényen a mentőtiszt. – Csupán annyiban volt különleges a szituáció, hogy mivel mi nap mint nap találkozunk rendkívüli helyzetekkel, könnyebben beleedződtünk, és talán jobban átláttuk mindazt, ami a gátak mentén történt abban az egy hónapban.

Szűcs Béla elmeséli: a kitelepítés éjszakáján a Nagyrétben ők is borzasztóan féltek, különösen akkor, mikor a veszélyhelyzet miatt lekapcsolták az áramot, és csak a gátkoronán felállított fáklyák pislákoló fényei jelezték, hogy a védekezők kordában tudják tartani a folyót.
Szerinte annak is szerepe volt a díj odaítélésekor, hogy ez a mentőállomás olyan, mint egy végvár: a megye északi részén ők működtetik az egyetlen huszonnégy órás egészségügyi szolgálatot, amelyre mindig számíthat a kistérségben élő 25 ezer ember.

– Ha jól végezzük a dolgunkat, előfordul, hogy valaki hangosan ránk köszön az utcán, hálás tekintettel fordul felénk. Számunkra ugyanilyen fontos az, amikor megbeszéljük az eseteket. Hiszen a tapasztalatok feldolgozása, a sikerélmények nélkül ezt a feladatot nem lehet sokáig ellátni – vallja a mentők vezetője, aki úgy érzi, elődje, Lantos László érdeme is, hogy az utóbbi években megfiatalodott kollektíva ilyen rangos kitüntetést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz a Plein Airen

Idén július 16-án kezdődik Csongrádon a Plein Air nemzetközi képzőművészeti tábor, amelynek a Tisza… Tovább olvasom