Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Kocsmarendelet nincs – balhé van Csongrádon

Csongrádon egyelőre félretették a kocsmarendeletet – de lehet, hamarosan ismét előveszik. Szombat éjjel ugyanis hiába razziáztak a rendőrök a Körös-torokban, az ellenőrzés idején ismeretlenek megrongálták a gát új támfalát, kukákat tettek tönkre és ablakokat törtek be. A polgármester viszont még nem tett le a szigorításról.
Miközben nagy csönd van Csongrádon a helyi kocsmarendelet tervezete körül, a város éjszakái továbbra sem csöndesek. A vendéglátóhelyek nyitva tartását korlátozó szabályozás elfogadtatása egy hónapja elmaradt. A képviselő-testület napirendjéről levett javaslatról azóta sem volt egyeztetés, a grémium második félévi munkaprogramjában sincs nyoma, hogy foglalkoznának a témával a városatyák. Sokan azt remélték, hogy a nyári időszakban a Körös-torok megoldást jelenthet a városközpontban élők – leginkább a hétvégi éjszakákon jelentkező – problémáira, azzal azonban nem számoltak, hogy a rendbontások ugyanúgy folytatódni fognak.

Szombat éjjel például hiába razziázott a rendőrség az üdülőterületen, nem tudták megakadályozni, hogy az átadásra váró új gátfal műkő fedlapjait ne lökjék le ismeretlenek az ártérre. Az elsődleges becslések szerint 370 ezer forint kárt okoztak a rongálók. Az elkövetők előkerítése érdekében a helyi rádió is akciót indított. Szintén vasárnapra virradóra egy várostérkép keretét és egy hulladéktárolót is megrongáltak ismeretlenek, továbbá egy iroda két ablakát is betörték.

Razziamérleg

A szombati rendőrségi akcióban összesen tizenkét rendőr, öt polgárőr, és egy közterület-felügyelő vett részt. A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint egy alkalommal büntető feljelentés tettek ittas gépjárművezetés miatt, hat esetben szabálysértési eljárás indult, két személyt elő kellett állítani, míg 26 esetében helyszínbírságot szabtak ki. A rendőrség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló jellegű törvénysértések kiszűrése, felderítése érdekében ezután is kell számítani ellenőrzésekre.

– Nem tudok megoldást a rendbontások visszaszorítására, ez közterületi probléma – fogalmazott lapunknak a kocsmarendelet megalkotását kezdeményező csongrádi jegyző. Berkes István szerint a szigorítást indokló – egyébként tarthatatlan – helyzet nem változott. Ugyanúgy szükség lenne nyugalmi időszakra Csongrádon, mint ahogy ez igényként korábban felmerült, csak éppen a helyi politika támogatása nélkül vajmi kevés esély van arra, hogy ezt jogszabályi hátérrel is biztosítani lehessen. A jegyző hozzátette, a hétvégi rongálások miatt nem tud fellépni a vendéglátók ellen, de azzal is tisztában van, hogy a rendőrség bűnmegelőzési lehetőségei is végesek, főleg a létszám miatt.

– Én még nem tettem le róla, hogy legyen Csongrádon kocsmarendelet – nyilatkozta Bedő Tamás. A szombaton történtek tükrében még inkább úgy látja a polgármester, azoknak kellene felülvizsgálni korábbi döntésüket, akik elutasították a szabályozás bevezetését.

Megkeresésünkre Kurucz Ferenc és Pap Gabriella frakcióvezető elmondta, szerintük a korábbi záróra elrendelése önmagában nem hozna eredményt, ezért fenntartják véleményüket. Bedő Tamás egyébként biztos benne, hogy a rongálások miatt szükség lesz a Körös-toroki vendéglátóhelyek üzemeltetési rendjének újratárgyalására, ami akár a zéró tolerancia bevezetését is jelentheti. Hogy mi lesz az új házirendben, arról a héten egyeztetnek a felek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008-ban kezdődhet a csongrádi elkerülő út építése

A csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén élénk politikai vita alakult ki a kistérségi… Tovább olvasom