Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ködmönt kap a csongrádi Kossuth-iskola

Csongrád - Csongrád legrégebbi iskolaépülete is megújul idén: a 151 éves Kossuth-iskolára 100 millió forintot fordíthat az önkormányzat. A tornaterembe termoventilátorokat építenek be, mert most hatalmas a hőkülönbség a csarnokban.
„393 növendék tanuló gyermek van egy tanító keze alatt, kiknek egy része meg nem férvén az oskolában, az udvaron, Isten szabad ege alatt nyerhet csak olykor-olykor némi oktatást" – panaszkodott a csongrádi iskolahelyzetről 1853-ban az oskolai bizottmány nevében Virter Lajos plébános. Szavát meghallották a városi döntéshozók, 1859-ben Hoffer Károly és Heszler József tervei alapján megkezdődhetett a mai Kossuth-iskola építése. Az átadást követően először 1937-ben nyúltak az épülethez, akkor kerültek helyükre a mai ablakok, majd az 1970-es években jelentős felújításon esett át az iskola, de azóta csak kisebb javításokra futotta a város pénzéből.

Utoljára az 1970-es években esett át jelentős felújításon Csongrád legrégebbi iskolája. A szerző felvétele
Utoljára az 1970-es években esett át jelentős felújításon Csongrád legrégebbi iskolája.
A szerző felvétele

Decemberben 75 milliós támogatást ítéltek meg a Kossuth-iskola energetikai korszerűsítésére, amihez 25 milliós önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak. A kivitelezők versenyeztetése várhatóan márciusban kezdődik. A tervek szerint külső hőszigetelést kap az épület és a padlásfödém, kicserélik az összes nyílászárót műanyagra, valamint termoventilátorokat építenek be a tornaterembe. Utóbbiról Tarjányiné Csatári Márta tagintézmény-vezető lapunknak elmondta, noha a tornacsarnok tetejét tavaly újraszigetelték, óriási hőkülönbség van odabent. Amíg fent 28, a padló szintjén csupán 6 fok van, ezért van szükség a fűtött levegő keringetésére. A munkák várhatóan májusban kezdődnek meg, és a következő tanévnyitóra be is fejeződnek.

Olvasóink írták

 • 7. Norbi56 2011. február 10. 19:22
  „Kedves MeNo !
  lassan egyesületet/ clubbot alapíthatunk mint jött-mentek és olyanok akik hajlandóak gondolkozni a város dolgairól és kritikáikat vagy tanácsaikat , vagy csak információikat esetleg ismereteiket el merik mondani, tudásukat megosztani, vállalva az ezekhez kapcsolódó támadásokat is.
  üdvözöllek a clubban!”
 • 6. MeNo 2011. február 10. 14:29
  „Kedves JöttMentt társak!

  Több napja szemlélem már ezt a cikket...és több másikat is.
  Most szót kérek.

  Először is a cikkhez:
  Távol álljon tőlem, hogy elvegyem a lehetőséget az iskolától, de ha nincs pénze a városnak, akkor hogyan tud pályázni, netán önrészt is biztosítani?
  Ez itt, kérem újra és ujabb 25 MFT!!!
  Nem sajnálom az iskolától, de ha a tornaterem fűtése a probléma, akkor azt kell megoldani, különösen pénzszűke időben! Az nem kerül 100 MFt-ba! Azt már csak zárójelben jegyzem meg, ha bált tud rendezni ugyanebben a helységbeni, akkor egyébként miért nem tud fűteni?

  A hozzászólásokhoz:
  Összefogás kell!
  Párom, aki itteni, csak ámul és bámul, hogy a napokban megjelent cikkek nyomán milyen egyhangú a közönség, Ő már az összefogást is vélni látja.
  Én támogatok bármilyen kezdeményezést, amely a város vezetésének segítésére, jobbítására irányul.
  Nekünk JöttMenteknek azért van nagyobb szavunk és helyzeti előnyünk, mert már láttunk mást is. DE most itt szeretnénk élni, segítsünk az ittenieknek, segítsünk magunkon!”
 • 5. Balotelli 2011. február 09. 22:12
  „István,minden gondolatoddal azonosulni tudok és "sajnos" teljes mértékig igazad kell hogy adjak.Magamban már én is számtalanszor megfogalmaztam ezen gondolatokat, de csak feleségemnek és egy-két havernak fejtettem ki. Örülök hogy van más is aki hasonlóan látja a dolgokat mint én. És ehhez "betelepülőnek" kell lenni?
  Dages.”
 • 4. Norbi56 2011. február 09. 20:27
  „"azt kérdezed kedves Balotelli (D) " Akkor ezek szerint fogjuk be a szánkat kedves István?" . sokan azt gondolják már csak azért is mert mindketten jött-mentek vagyunk itt, minek "pofázunk" mi bele a tősgyökeres csongrádi polgárok dolgaiba.
  csalódtam Csongrádban...amikor ide jöttem, az gondoltam, hogy ez a kisváros egy kultúrától, művészetektől átitatott város amelyik tud mit kezdeni magával, az adottságaival, vannak a vezetőiknek elképzeléseik a város jövőjét illetően. Ma már látom, hogy nem így van, és ez szomorúsággal tölt el . Sok kis stilű, felkészületlen, irigy ember él itt. Halmozottan sújtja a kontraszelekció. Azok pedig akik tehetnének valamit és van is fogalmul arról, hogy mit kellene tenni szélmalom harcot folytatnak mint Tóth Béla vagy visszahúzódnak. Szomorú jövő vár a városra, ha lehet a leépülést , sorvadást jövőnek nevezni! Üdvözöllek NOI”
 • 3. Balotelli 2011. február 05. 00:16
  „Akkor ezek szerint fogjuk be a szánkat kedves István?
  Egyébként olvasok minden hozzászólást, és azt kell hogy mondjam a csongrádi témák kommentjei meglepően korrektek, viszonyítva mondjuk egyes szegedi cikkekhez való hozzászólásokhoz.”
 • 2. Norbi56 2011. február 04. 18:07
  „De zavar, kedves "Balotelli" csak a korábbi kommentjeinket is inkább rosszindulatú akadékoskodásnak veszik néhányan, mint jó szándékú gondolkodásnak. Olvass vissza néhány korábbi komment váltást!”
 • 1. Balotelli 2011. február 03. 22:41
  „Érdekes, hogy ehhez a cikkhez nem szól hozzá senki.Nem zavar senkit hogy milyen összegeket fordítanak javításra,felújításra,ugyanakkor a legújabb iskolaépületet meg átalakítják más tevékenységre.Ezek szerint nagy úr a hagyomány és megszokás (apám is idejárt,én is, a fiam is, nehogy meg szűnjön már mondogatják) A gazdaságossággal és ésszerűséggel nem igen törődik ezek szerint senki. Így nehéz lesz takarékoskodni ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon csökkentettek, Szentesen nem

Sokallta a társadalmi megbízatású csongrádi és szentesi alpolgármester tiszteletdíját a Csongrád Megyei Kormányhivatal, amely törvényességi észrevételt tett az ügyben. Tovább olvasom