Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Kökénylelőhely Felgyőnél

A kökény otthon érzi magát észak felé Skandináviáig, délre az afrikai Atlasz-hegységig, a tengerszinttől 1500 méteres magasságig. Mégis csak ilyenkor vesszük észre, amikor érik.
„Belenyúlt a ruhája egyik feslésébe, és kimarkolt belőle néhány szem kökényt. Egy szem elgurult, Cintula azt mindjárt fölkapta és beleharapott. El is fintorította a száját, úgy, hogy a füléig ért. – Tanító úr, kérem, ez nem jó – jelentette olyan komolyan, mintha csak parancsba kapta volna, hogy mondjon véleményt a kökényről.
 
A színe tényleg jobban tetszik, mint az íze. Fotó: Frank Yvette
A színe tényleg jobban tetszik, mint az íze. Fotó: Frank Yvette– Jó az – mosolyodott el a bice-bóca –, csak sok legyen belőle. A rigók is szeretik" – írja a Kincskereső kisködmön. Ez a kökény nagyjelenete a magyar irodalomban. Móra Ferencnek a színe jobban tetszett, mint az íze, de ő még nem tudhatta, hogy a természetgyógyászatnak egyszer majd divatja lesz, és a kökényről is kiderül, hogy igenis finom, ha magában nem is, mással együtt biztosan. Almával összefőzve mártást, mézzel „gyógyító hatású" dzsemet lehet belőle készíteni, gyümölcsbort, sőt likőrt, úgy, hogy gint adnak hozzá, és 1-2 hónapig érlelik. Ott érdemes szedni, ahol nem jár sok autó, és nem ott, ahol ezt a bokrot fényképeztük, Felgyő és Csanytelek között félúton. Itt csak arra volt jó, hogy messziről látsszon. Tényleg szép.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított csongrádi fürdőt

Átadták a felújított csongrádi fürdőt
Az ünnepélyes avatás után kihirdették az erre az alkalomra kiírt rajzpályázat eredményét. Tovább olvasom