Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kölcsönből épülne a Petőfi Szálló és az Egészségváros is

Csongrád - Az életképes beruházásokat nem fenyegeti a hitelválság – állítják Csongrád és Szentes milliárdos tételekben gondolkozó befektetői.
A csongrádi Egészségváros ötletgazdája szerint bár szigorodhatnak a hitelfelvétel feltételei, a biztonságos beruházásokat keresni fogják a bankok. Zsohár Árpád úgy véli, mire kölcsönt kérnek a Petőfi Szálló rekonstrukciójára, rendeződhet a pénzügyi környezet.

A hitelválság nem vette el a kedvét Csongrád és Szentes nagybefektetőinek. A világ minden részére kiható krízis kapcsán egyre több szakember vélekedik úgy, hogy – nemcsak külföldön, hanem itthon is – nehezebb lesz hitelt felvenni a jövőben, a bankok még inkább szigorítani fogják a feltételeket, sőt az eddigi gyakorlattal szemben nem a pénzintézetek fognak versenyezni a hiteligénylők kegyeiért, hanem fordítva. Ha drágábbak lesznek a kölcsönök, felmerül a kérdés, a válság mennyire érinti a hitelből finanszírozható beruházásokat, így például a csongrádi Egészségvárost vagy a szentesi Petőfi Szálló felújítását.

A Petőfi Szállónál korábban jósolt, 10-12 éves megtérülési idő kitolódhat, de ez nem tántorítja el a befektetőt, Zsohár Árpádot. Fotó: Tésik Attila
A Petőfi Szállónál korábban jósolt, 10-12 éves megtérülési idő kitolódhat,
de ez nem tántorítja el a befektetőt, Zsohár Árpádot. Fotó: Tésik Attila

– Izgatottan és kíváncsian várom a fejleményeket. Annyi bizonyos, hogy a kamatterhek növekedhetnek, és a visszafizetés feltételeit is szigoríthatják, ezért egyelőre ki kell várni, mit hoz a közeljövő. A bankok a biztonságos befektetések után fognak érdeklődni, és ez nekünk kedvez, hiszen az Egészségváros jó projekt, megáll a saját lábán – mondta lapunknak Hideg Edit, az ötletgazda Első Magyar Projektház Kft. ügyvezetője. A gyermekrehabilitációra fókuszáló, 7 milliárd forintos létesítmény a maga nemében egyedülálló lenne Magyarországon. Az ügyvezető szerint az is biztató előjel, hogy az üzemeltetésre is van már jelentkezőjük, vagyis mások is látnak fantáziát a csongrádi komplexumban. A fejlesztők 15-17 év megtérülési idővel kalkuláltak eddig. A beruházás tavasszal vehet újabb lendületet, ugyanis akkorra bírálják el a Norvég-alap pályázatot, amin 3 millió euró támogatást nyerhet a projekt.

– Most nem foglalkozunk a válsággal. Mire benyújtjuk hitelkérelmünket, kisimulhat a pénzügyi környezet – fogalmazott lapunknak Zsohár Árpád. A szentesi Petőfi Szálló rekonstrukciójára vállalkozó fővárosi üzletember szerint a tőzsdei bizalom utóbbi napokban tapasztalt erősödése is azt jelzi, jó irányba mozdultak el a dolgok. Hozzátette, a hazai bankok korábban is nagyobb biztonságra törekedtek, mint a tengerentúli hitelintézetek, ezért nincs abban semmi meglepő, ha önerőt kérnek a hitelfelvevőktől. A Pendola-Szentes Kft. sem nulla forintra fogja kérni a kölcsönt a többmilliárdos beruházáshoz. Mivel a betétesek pénzével valamit kezdeniük kell a bankoknak, az életképes projektek finanszírozása minden eddiginél nagyobb előnyt fog élvezni, így a Petőfi Szálló felújítása is. Zsohár Árpád elismerte, a korábban jósolt, 10-12 éves megtérülési idő pár évvel kitolódhat, de ez egyáltalán nem szegi kedvét. A beruházás építési része várhatóan tavasszal kezdődik.

Olvasóink írták

  • 1. szemlelodo 2008. október 16. 04:48
    „Szerény megítélésem szerint,nagyon időszerű lenne,ha a Hivatal a Képviselő testület soron következő ülésén tájékoztatást kapna, ezáltal a lakosság is,hogy Csongrád város pénzügyi helyzetét hogyan befolyásolja a jelentős összegben felvett hitelállomány és kibocsátott kötvények összegei.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon 600 millió kell a szennyvíztisztítóra

Csongrád - Teljes egészében nem hárítható át a lakosságra a csongrádi szennyvíztisztító üzem fejlesztésének költsége, erről döntött keddi ülésén a helyi önkormányzat. Tovább olvasom