Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Költöznie kell a halászház bérlőjének

Csongrád - Első fokon elvesztette, másodfokon, jogerősen viszont megnyerte a pert Csongrád önkormányzata a 14 belsővárosi halászház bérlőjével szemben, a kft.-nek költöznie kell. A város turisztikai célú beruházásokra készül. A per vesztese korábban összesen 30 milliót adományozott közcélokra Csongrádon.
Csongrád önkormányzatának komoly tervei vannak a Belsőváros műemlék házaival. A törekvések egyik régi akadálya, hogy 8 épület az elmúlt rendszerben a megye tulajdonába került, nagyon olcsón, a város pedig utóbb nem tudott annyit ajánlani értük, amennyi elég lett volna a megyének. Ez a 8 ház időközben az államé lett, a város szeretné megszerezni tulajdonjogukat.

A tervek megvalósításának azonban más akadálya is volt – az, hogy a város korábbi képviselő-testülete még másképpen képzelte el a turizmus fejlesztését. A megyei tulajdonú 8 házat bérelve, saját 6 épületével együtt Csongrád 2009-ben pályázatot írt ki a hasznosításra. 2010 februárjában 10 évre szerződést is kötöttek a Kerekárok Kft.-vel, amely családi vállalkozás, és erős szállal kötődik Csongrádhoz.

Az ügyvezető, Martini Mónika Szarka Ödönnek, a város díszpolgárának, a szakrendelő-intézet névadójának az unokája. A család nemrég közel 30 millió forintot adományozott a városnak, hozzájárult a levéltár ólomüveg-díszítésének helyreállításához, részt vállalt a Nagyboldogasszony-templom valaha volt legendás kristálycsillárjának újbóli elkészíttetéséhez, és a rendelőintézet névadójáról mintázott szoborhoz is. A 2010-es önkormányzati választások után fölálló új képviselő-testülettel és az új polgármesterrel azonban nem alakult jól a viszonyuk.

Kőrösi Tibor polgármester internetes blogjában azt írja, az előző vezetés által kiírt pályázat még korrekt volt, ám a céggel kötött szerződés „a kötelezettségeket az önkormányzatnál hagyta, a bérlő szinte kizárólag csak jogokhoz jutott". Ha ez így van, 2-300 éves házak beázásakor tényleg gondok adódhatnak: nehéz megállapítani, kinek az illetékessége idején keletkezett a lyuk a tetőn. A kft.-től tudjuk, hogy amikor a szélvihar kidöntötte egy helyen a kerítést, segítséget kértek, de olyan értelmű levelet kaptak, miszerint a város nem fogja helyreállítani a kárt. A kft. a szálláshelyként is működtetett 14 halászházért évi 2,5 millió forintot fizetett a városnak, de ebből Csongrád 600 ezret továbbadott a megyének, a 8 ház tulajdonosának. Kőrösi szerint „előfordult olyan év, amikor városunknak a karbantartásra többet kellett fordítania, mint a befolyó bérleti díj összege!"

Az önkormányzat végül felbontotta a szerződést. A kft. ezt sérelmezte, perre mentek. Első fokon a Csongrádi Járásbíróság a cég javára ítélt, a Szegedi Törvényszék azonban a város javára. Utóbbi, jogerős ítélet indoklásában – mint Kőrösi fogalmaz – „a bíróság kifejtette, hogy álláspontunk, amely a pályázatban foglalt követelmények betartását hiányolja, pontról pontra megalapozott". Pap Gabriella alpolgármester azt mondja, a képviselő-testület márciusban dönt az épületekről. Egy részüket pályázati pénzből, bemutató kézművesházként, illetve szálláshelyként újítják fel, a 14 épület mellett még 6-ot szintén turisztikai célra hasznosítanának. Köztük a Kemence Csárdát, amely már nem életveszélyes, de folytatni kell a renoválást, hogy kinyithasson.

– Tudomásul vesszük a bíróság döntését, március 4-én átadjuk az épületeket Csongrádnak – nyilatkozta lapunknak Martini János. A család sajnálja, hogy a 10 évre vállalt kötelezettségeiket 17 hónap után számon kérve bontottak velük szerződést, és hogy a város új vezetői egyszer sem ültek velük tárgyalóasztalhoz, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne összeegyeztetni eltérő, de egyaránt a csongrádi turizmus fölvirágoztatásával kapcsolatos elképzeléseiket.

Olvasóink írták

 • 15. pirosmanci 2013. március 05. 20:20
  „Viszont a nagytemplomban a csillár még mindig nem szakadt le.”
 • 14. keletaru 2013. március 03. 12:49
  „Azért érdekes a bizottsági TAGOK nem lettek elszámoltatva ez ügyben , miért is nyomták a gombot ! Gondolom ez egy JÓ példa lesz minden KÜLSŐ vállalkozás számára , az önkormányzatnál ülök szavahihetőségéről ! Értünk ? Miattunk ? Nekünk ? JÓZAN paraszt ész Miiiiiii ! Tudjuk a képviselőkre mikor szavazunk és bejut onnantól kezdve a PÁRT fegyelem a lényeg , mert ha rossz gombot nyom PÉNZ büntetést kap a PÁRT-jától ! Ez meg mi ?! Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 13. palfisz 2013. március 02. 21:30
  „Könyörögve kérdezem, milyen város az, (nem szorosan a témához kapcsolódva, csak az ügyek intézését érintve) ahol úgy küld ki az önkormányzat sárga csekket a kommunális adó befizetésére, hogy közel 3000 ft TÚLFIZETÉS van? Erre is csak kb. 3 éve "jöttek rá"! Nem csodálatos? Lehet itt az adományok kapcsán kétkedni, de azért röhej, hogy már az is kérdőjeles, amit megkapott a város, valakitől, valamikor?”
 • 12. Norbi56 2013. március 02. 14:31
  „11. magor63 2013.03.02. 13:25
  "Városunk agóniája jó lakmuszként szolgál a vidéki kisvárosok egyre rohamosabbá váló leépülésére."

  http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/szubjektiv/995-quo-vadis-csongrad”
 • 11. magor63 2013. március 02. 13:25
  „Norbi56
  Persze ,hogy nem találja, hiszen minden képlékeny és az ingoványon keresztüli botorkálás a jellemző leginkább a jelenlegi
  helyzetre. A paternalista gondoskodás csodavárása, és a személyes ill. szerelmi kapcsolatokban való erős falkaösztönben
  való reménykedés a regnáló elit egyetlen reménysugara. Hol van már az 1 milla új munkahely, a narancsos felsőbbrendűségbe vetett vak bizalom, a majd mi megmutatjuk a világnak címü bohózat rémálommá válása?! Városunk agóniája jó lakmuszként szolgál a vidéki kisvárosok egyre rohamosabbá váló leépülésére. Minden eladó, amivel meg tudják
  hosszabítani a saját legitimációjukat!!! A többi csak porhintés, és kommunikáció kérdése. A rövidtávú pártérdekek
  mindent felülírnak. Kell a steksz a hangzatos lózungok és hazugságok promóciójára, bármelyik eddigi rezsimet is
  vesszük figyelembe. Kell ez nekünk??? Nincs elég bajunk ezen kívül is?? Belgium is elég jól elvolt közel fél évig kormány
  nélkül. Nálunk is nyáron nem volt különösebb balhé, amíg a nagyfejűek süttették a belüket.Amint elkezdtek nyilatkozni
  az ősszel máris volatilissá vált a forint és a CDS felár. Jobban járnánk, ha a parlamentből múzeumot csinálnánk és
  mutogatnánk az elmúlt 24 év ősbölényeit, akik tönkretették az országot.”
 • 10. Norbi56 2013. március 02. 10:34
  „Jaj Istenem !Nyertünk!
  Próbáltam keresni a város 2013. évi költségvetésében az erre a célra (vendégházak működtetése, fenntartása )elkülönített, a fejlesztéseket és működtetést biztosító fedezetet. Ennek nincsen nyoma.(ez minimálisan 2-10 millió Ft)Tudom a választ is , majd odaadják valamelyik KFT-nek. Csakhogy a Kommunálisnál KFT-nél a vízdíj csökkentés és a a hálózat után fizetendő adó, a fürdő üzemeltetés költsége már így is komoly feszültséget, megkockáztatom bizonyosan komoly veszteséget eredményeznek. A Városkép KFT a csőd szélén táncol, a kultúrára biztosított 50 millió Ft-ot jórészt elnyeli a városi "média" alapfeladatai ellátására is képtelen. Még egy lehetőség van, hogy a "sikeresen, nyereségesen " ?! működtettet Sportlétesítményekhez kapcsolják aminek a működtetésére 11 millló Ft van a költségvetésben. Hogyan tovább? Vagy jaj Istenem !Nyertünk!
  (Egyébként a költségvetés is megérne egy misét. Most csak egyetlen tételt emelnék ki, ami a bevételek felültervezését támasztja alá, és így a költségvetés realitását kérdőjelezi meg ,86 millió Ft bevételt tervez a költségvetés beterjesztője saját ingatlanok értékesítéséből, ha ezt nem tudja realizálni a költségvetés hiánya már is 200 millió Ft fölé kúszik. Megjegyzem az sem található a költségvetésben és a mellékleteiben, hogy melyek azok az ingatlanok amelyeket értékesíteni szándékozik ilyen áron, vagy értékesítésre jelölt ki.)”
 • 9. martinimonika 2013. március 01. 19:38
  „A teljes igazság kedvéért néhány apró tárgyi tévedést célszerű helyre tenni:
  Ha már a pernél tartunk: kicsit másképp hangzik, ha azt írjuk, hogy a Kerekárok Kft. első fokon megnyerte, másodfokon elvesztette a pert.
  Polgármester úr blogjában minket tesz felelőssé azért, mert a szerződésben mi csak előnyökhöz jutottunk. A valóságban a szerződés tervezetet az Önkormányzat (feltételezem, jogászok bevonásával) készítette el, amit mi változtatások nélkül fogadtunk el és írtunk alá. Feltehetőleg a tervezet összeállításánál figyelembe vették a kulturális örökségre vonatkozó jogszabályt:
  A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 41. § (1) bekezdése alapján ,,a műemlék fenntartásáról, jó karban tartásáról a műemlék tulajdonosa, vagyonkezelője, illetve a tulajdonosi jogok gyakorlója, továbbá az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonába adásáról szóló 1991. évi XXXIII. törvényben meghatározott ingyenes használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) e törvény szerint köteles gondoskodni."
  A cikkben olvasható, hogy a Kft. sérelmezte a szerződés felbontását és ezért perre mentek. A valóságban a pert az Önkormányzat kezdeményezte, nem kis anyagi kockázatot vállalva ezzel.
  A pert másodfokon elvesztettük, és ahogy azt a cikkben is olvashatjuk, tudomásul vesszük a Szegedi Törvényszék ítéletét, de sok-sok kérdőjel maradt bennünk azzal kapcsolatban.
  Polgármester úr a blogjában konkrét számadatokat ismertet, de ,,elfelejtette" megemlíteni, hogy az Idegenforgalmi adóból mintegy félmillió forint bevétele származott az Önkormányzatnak.
  Még egy adalék: a vendégek elégedettségét rendszeresen mértük, csakúgy, mint szerződéses partnerünk, a szallas.hu. Ennek alapján a ,,Kiváló szálláshely" címet használhattuk adatlapunkon, ami azt hiszem - figyelembe véve a házak állapotát - a mi erőfeszítéseinket, eredményes munkánkat, kitartásunkat igazolja.
  Családom városhoz való viszonya azt hiszem ékes bizonyítéka annak, hogy amit tettünk, azt nem a saját anyagi jólétünk érdekében, hanem a város (a Belváros), szülővárosom érdekében tettük.”
 • 8. _csutak_ 2013. március 01. 18:11
  „Gratula minden résztvevőnek!
  A falu elöljárói meg ne csodálkozzanak, ha senki nem fog egy garast sem áldozni faluja épülésére.
  A polgármester és a képviselő testület mentalitása miatt nevezem falunak Csongrádot!”
 • 7. hank 2013. március 01. 00:04
  „Új testület új elképzelés????
  66%-ban ugyanazok ülnek a csongrádi képviselőtestületben, akik az előzőben.
  Forrás: www.valasztas.hu.

  Szerintem egy 10 éves zerződésből így kimenni, elég fura.
  A városnak partnernek kellene lennie. Biztosan tudtak volna közösen is dolgozni.

  Enből is látszik, hogy bárki bármit letesz az asztalra, az nem számít semmit.”
 • 6. Turul2 2013. február 28. 19:26
  „Ilyen hitvány városvezetés még nem volt a városunkban!!!!!!!!!!!!HAJRÁ MAGYARORSZÁG HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. keletaru 2013. február 28. 19:26
  „Ésss ne is említsük az új trafikosok felosztását ...... tudjuk képviselőket nem lehet vissza hívni ! Értünk miattunk nekünk !!! Hablagy bablagy ......Üdv Kuci űggyet mondthatok NEM alkuszpm”
 • 4. Robinho 2013. február 28. 17:02
  „Nem alakult ki jó viszony az új testülettel?
  Na miért is...?”
 • 3. natessek 2013. február 28. 15:48
  „2. tromi 2013.02.28. 15:15
  A csongrádi Fidesz-t már "Farkas-törvények" uralják.”
 • 2. tromi 2013. február 28. 15:15
  „...ki hogyan szerezte a pénzét? Sztem ezt ne firtassuk egy olyan városban, ahol csak akkor kaphatsz ép engedélyt, ha a hivatalnok csínálja. Működési engedélyt, ha a polgármestert ísmered. A szomorú az előző testület (javarészt a mostani) valamint az hogy nem kommunkikálnak sem a lakossággal, sem a vállalkozókkal, sem a szülőkkel, senkivel aki nem a horda tagja. Farkasok ezek, akik a vérünket akarják, és el is veszik.”
 • 1. R.Péter 2013. február 28. 11:30
  „Az a 30 milliós adomány gyanús körülmények között képződött vagyon töredéke,de adomány ez igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtőanyag lesz Felgyőn a hulladékból

A napokban indult az új felgyői pelletálóüzem, ahol saját célra és eladásra is termel a csongrádi kommunális szolgáltató cég. Tovább olvasom