Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kombájnnal szüreteltek Bokroson

Csongrád - Úttörő módon, kombájnnal szüreteltek a csongrádi hegyközségben. Hétfőn csak négy hektáron dolgozott a 60 ember munkáját helyettesítő gép, de jövőre már száz hektáron szeretnék bevetni a Bokroson új technológiát. Ehhez viszont előbb meg kell erősíteni a tőkék támrendszerét.
Bokroson, Ungerbauer György négyhektáros cabernet franc ültetvénye volt az első, ahol az évszázados hagyományokat felrúgva ember helyett kombájn szüretelt a végeláthatatlan sorok között. A hétfői betakarításon a gazda – a csongrádi hegyközség elnöke – elmondta, már 2006 őszén is megpróbáltak gépet bérelni, hogy a helybeli szőlőtermelők lássák, hol tart a mai technika, de akkor erre még nem volt igény. A mostani bemutatóval is csak annyit szeretne elérni, hogy a gazdák ne idegenkedjenek a kombájnos szüreteléstől, inkább ismerjék meg annak előnyeit és feltételeit.

Ungerbauer szerint örömteli lenne, ha fokozatos munkával azt elérnék Csongrádon, hogy jövőre már 100 hektáron dolgozhatna a kombájn, amely 20 mázsa termést tud szállítani, és 60-70 ember munkáját képes elvégezni egységnyi idő alatt. Ehhez viszont előbb meg kell erősíteni a tőkék támrendszerét. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen szőlőfajta mekkora mennyiségben vár szüretelésre. A hegyközségi elnök úgy véli, jelzésértékű, hogy a csongrádi pincészet is fogadókészséget mutat a gépi betakarításból származó szőlő iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körös-torok: kvázi rend helyett – házirend

Csongrád - A szezonzárás óta csak egy pályázat kiírására futotta a csongrádi városvezetéstől a… Tovább olvasom