Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Koncertterem is az egykori Uránia filmszínház

Csongrád - 60 millió forintot költhet a mozi felújítására a csongrádi önkormányzat. Az egykori Uránia filmszínház jelenlegi működtetése megosztja a helybelieket: egyesek szerint inkább kocsma, mint mozi, mások viszont kedvelik a szórakozóhelyet.
Közművelődési intézménynek tartható-e a mozi, mikor volt ott utoljára vetítés? – tette föl a kérdést az egyik csongrádi képviselő az önkormányzat legutóbbi ülésén. A felvetés kellően szemlélteti, mennyire megosztja a helybelieket a filmszínház jelenlegi üzemeltetése. Egyesek szerint – akik a delmagyar.hu-n is kifejtették véleményüket – „kocsma engedély nélkül", ahol isznak és cigiznek. Akadt olyan fórumozó, aki azt írta, még egy matinéra sem vinné be a gyerekét, olyan szag van bent. Mások viszont úgy látják, a mozi átalakításával bővültek a csongrádi szórakozási lehetőségek, hiszen nem egy koncertet tartottak már ott, és ilyen rendezvények szervezésével nem is foglalkozik más.

Az egykori Uránia filmszínház 2007 őszén került az új bérlőhöz. Heti két vetítéssel indult a mozi, de már karácsonyra kiderült, ennyi filmbemutatóra nincs igény Csongrádon. Az intézményt valójában a koncertlátogatók, és az előtérben kialakított kávéház vendégei tartották, s tartják el.

Koncertek nélkül becsukhatna a mozi. Fotó: Tésik Attila
Koncertek nélkül becsukhatna a mozi.
Fotó: Tésik Attila

– A helyzet annyiban javult azóta, hogy egyre több különvetítést tudunk szervezni diákoknak, illetve a fogyatékosotthon lakóinak, akik szinte minden héten megnéznek egy filmet – mondta lapunknak Berényi Edit. A mozit ért kritikák kapcsán az üzemeltető megjegyezte, a Tisza-parti városban élők csak a vígjátékokra és a mesefilmekre vevők, azokat nézik meg Csongrádon, a zenés rendezvények sokkal inkább megmozgatják a fiatalokat. Ezért is döntöttek úgy, hogy nyárig havi 2-3 koncertet szerveznek. Február 20-án például a Mystery Gang lép fel náluk, de a Neo és a Heaven Street Seven is szerepel a tavaszi programban. Szintén egy új kezdeményezés a moziban, hogy az eddig üresen álló raktárakból próbatermet alakítottak ki, ahol helyi amatőr zenekarok gyakorolhatnak. Ők – például a fényáteresztő betont feltaláló Losonczi Áron zenekara – a próbalehetőségért cserébe fellépést vállaltak. Berényi Edit szerint mindez arra szolgál, hogy felpezsdüljön a város kulturális élete. E törekvésüket segíti, hogy két éven belül a moziépület is megújul, és a fenntartási költségek jelentősen csökkeni fognak.

60 millió kívülre és belülre

Az egymilliárdos városközpont-rehabilitációs programból 60 millió forint jut a mozira. 10 milliót csupán a hangtechnika fejlesztésére szánnak. Emellett hangszigetelik az épületet, nyílászáróit kicserélik, a külső homlokzatot és a szociális helyiségeket felújítják. A beruházást 50 százalékos arányban támogatja az Unió.

Olvasóink írták

 • 10. keletaru 2009. február 13. 10:12
  „Sajnos itt megy .... Az utóbbi időben a jó befektetések számoljunk : Ifjúsági ház , Kemping , Vendégházak most Mozi , mind bérbe adva úgy hogy adófizetők pénzéből támogatva a felújítás ,a bérlő meg röhög . A Mozi is mikor át lett adva tudtommal kapott még karbantartásra pénzt az önkörmányzattól mint az "állítólag "sikeresen ,müködtetett kempig is ( faházak átfestésére ) . Egyszer jó lenne " számolni " tudó embereket választani . Mert e két intézménybe "pumpált" adófizető forintok mikor jönnek vissza , ha visszajönnek ? Választás előtti cirkusz-e . Egyszerű népámítás ! Bizottságosdi mi , szakértők ! Na ez az igazi pazarlás közben meg a fontos dolgokra semmi . Iskolák, ovodák, közintézmények forráshiány miatt szenvednek , ide kellene befektetni ésszerűen . Akkor tán a hivatali dolgozók bérét sem "hitelből " kell fedezni ( ha jól tudom ) A "drága " játszóterek sincsenek még szerintem rendesen átszámolva , mert ha tényleg annyiba kerültek mint azt állítják egyesek, akkor az is megérne egy-két misét "képviselősdi" ....mi .Üdv Kuci
  UI.: Annak tényleg örülni kell hogy van a fiataloknak hely ahova járhatnak , de ezért számoljunk is már néha ,mert ez a mi pénzünk is !”
 • 9. irdatlanbácsi 2009. február 12. 20:18
  „Sajnos Csongrádon már alig van fiatal, úgyhogy inkább örülni kellene annak, hogy valaki foglalkozik egyáltalán a valaha szebb napokat látott mozival! Ha kocsma hát kocsma, ha pedig koncertterem hát az...
  De legalább nem dől össze az épület!”
 • 8. LocalPt 2009. február 12. 15:51
  „Ez az Kuci!

  Jól gondolkodik, "Józan paraszti ésszel" ennyi az egész, jön és nem megy... !”
 • 7. Hoppá 2009. február 12. 11:39
  „Nincs annál nagyobb kár, mintha egy épület üresen áll. Megkezdi az idő vasfoga, gyorsan romlik az ingatlan műszaki állapota. Valóban azt szolgáltatja a mozi,amire szükség, igény van. De legalább valaki ügyködik benne, és dolgozik vele. Könnyű ám kívülről mindig, mindenbe belekötni, és okkal, vagy ok nékül kritizálni. Meg kellene talán próbálkozni egy ilyen jellegű szolgáltatással. Valószínű bekövetkezne, hogy b... meg Uram népedet, de ha rám kerül a sor, hagyd abba. Csak csinálják,és ha tudnak, és van fizetőképes kereslet, emeljék a színvonalat. Nem lesz könnyű dolog, mint ahogyan a mostani dolga sem egyszerű az üzemeltetőnek.”
 • 6. csucsu2 2009. február 12. 08:12
  „Sajnos tudomásul kell venni, hogy az uniós pénzek nem szabad felhasználásúak, hanem célzottak. Ha mozi felújításra pályáztak, akkor azt arra kell fordítani, akkor is, ha a pénz beérkezése után hírtelen job öttletei támadna bárkinek. Bár lehet másra is költeni, de abban meg van a lebukás lehetősége. (A kis szemüveges politikuspalánta tudna erről beszélni, bár ahogy hallom mostmár beszél is.)
  Nos az is igaz, hogy már elveszett a varázsa a mozinak, igaz szeretik ezt az illetékesek az internetes letöltésekre, kalózmásolásokra fogni, bár szerintem a rohanó és bizonytalan világ is ugyanennyit tesz hozzá.
  Sajnos nem lehet egy lábon megélni, de ha a koncertekre még elmegy az ember, akkor azt kell csinálni. Legyen egy kultúrális center, ahol néha filmet is vetítenek, ha az kell, csak legyen szép. Lepusztult környezetbe biztosan nem megy senki. Újjítsák fel szépen, legyen meg az új funkciója és termeljen haszont. Kívánom.”
 • 5. faQtya 2009. február 11. 21:41
  „Azért nem halad ez város sehova, mert sokan szándékosan csak a negatívumokat szajkózzák, és sokszor meg is lesz a következménye.
  Bezzeg arra nem gondolnak a "tisztelt" kritizáló képviselők, hogy azért ilyen formában működik a mozi, mert erre van igény - szerintem (megjegyzem, az üzemeltető nem ismerősöm, stb, nem érdekből állok ki mellette.)
  Nem gondolják egyesek, hogy ha napi 50-60 néző jelenne meg a vetítéseken, akkor nem lenne több film???
  Bizony, volt, amikor elmentünk volna egy jobb filmet megnézni, és várnunk kellett, hogy legalább még 5 (öt!) fő legyen, hogy "megérje" elkezdeni a vetítést. Azóta eltelt jópár (6-7) év, és gondolom, hogy az elterjedt otthoni dvd és internet lehetősége "nem javított" ezen az állapoton...
  Mellesleg néha, hétvégén este elsétálok a mozi előtt, és látni ott szórakozó ("kocsmáző"), beszélgető fiatalokat, de még hangoskodást se hallottam, nemhogy rendbontást tapasztaltam volna. Pedig egyes szórakozóhelyekre sok panaszt hallani....

  Szóval, szerintem ha filmvetítésre van igény, akkor legyen az, ha kocsmára, legyen az.
  Ha véletlen valaki kitalálja, hogy pl. állatvásárt rendezzenek, és van rá igény, engem az se zavarna.
  Röviden: örülök, hogy valaki próbál (a város lehetőségeihez mérten) az igényeknek megfelelő szolgáltatásokat nyújtani.”
 • 4. Hidegen 2009. február 11. 20:50
  „Szinte mindegy hogy mit és hogyan csinálnak, csak be ne zárjon már ez is örökre....:(”
 • 3. Piskóta 2009. február 11. 20:16
  „Nem okulnak az IH-ból az illetékesek? Arra is rá lett költve bő 100 millió és ott teng leng,de majd lassan már a pénzt újra igényli.Ez vár a mozira is ! Ami nem megy, nem kellene erőltetni!”
 • 2. keletaru 2009. február 11. 18:04
  „LocalPt.!

  Mi abbana bövülés , ha amink van azt " felujítjuk " . Mellesleg jó látni valaki próbálkozik , s van siker élménye . Remélhetőleg a környékről is tudja hozni a " szorakozni " vágyó fiatalokat . S nyereséges marad ez a vállalkozás , mégha a mozi funkcióját nemis tudja betölteni . Jó forgalmat , sok írigyet . Üdv Kuci”
 • 1. LocalPt 2009. február 11. 16:31
  „Nagyon helyes. Ha már megvan a tőke, arra költik amire szükséges. Ezzel is csak bővülgetünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem indult panelprogram

Csongrád - Még el sem kezdődött, máris befejeződhet a panelprogram a városban. A közös képviselők szerint az önkormányzat is ludas ebben, mert nem tájékoztat a lehetőségekről, és idén pénzt sem hagyna erre a célra. Tovább olvasom