Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Konkurenciát hívnak a szőlőhegyre

Csongrád - Megalázó felvásárlási árakat hirdettek idén a csongrádi pincészetek – állítják egyes szőlőtermelők, akik ezért a konkurenciát hívnák segítségül. A Csongrádbor Kft. ügyvezetője szerint épp a verseny kényszeríti őket ilyen árképzésre.
A helyi politika és a szőlőtermelők is kifakadtak Csongrádon a szüret végén. Egy önkormányzati képviselő, Murányi László megalázónak tartotta, hogy csak a csongrádi hegyközségben volt nyomott felvásárlási ára a szőlőnek. A legutóbbi önkormányzati ülésen az is kiderült, néhány gazda is hasonlóan látja a helyzetet, ezért a konkurenciát hívnák segítségül. Egy átrakódepót létesítenének a szőlőhegyen, hogy a nem környékbeli felvásárlók is könnyen szerephez jussanak. Az elképzelés kiötlőit Bedő Tamás polgármester óvatosságra intette: ha a szőlőtermelők elpártolnak a csongrádi pincészetektől, a feldolgozók lehúzhatják a rolót, de később a gazdák is, mert szerinte pincék nélkül a szőlőhegy sem marad életképes.

 Pálfi György szerint a szentesi Árpád Agrár Zrt. tulajdonában álló pincészet nem a csongrádi termelők ellen ügyködik. Fotó: Tésik Attila
Pálfi György szerint a szentesi Árpád Agrár Zrt. tulajdonában álló pincészet
nem a csongrádi termelők ellen ügyködik. Fotó: Tésik Attila

Ki kell vágni a szőlőt!

Megkérdeztük Ungerbauer Györgyöt is, de a hegyközség elnöke nem kívánt véleményt formálni ebben a vitában. Egy másik szőlőtermesztő, Gémes Pál viszont azt mondta lapunknak, ki kell vágni a szőlőt, mert az ágazatnak nincs jövője. Szerinte nemcsak a csongrádi pincészetek kínáltak alacsony árat, mások is, ez országos probléma.

– Egyetértek, hogy megalázó volt az általunk kínált felvásárlási ár, de sokan elfelejtik, hogy egy bizonyos piaci közegben kell gazdálkodnunk. Sokáig mi is bevállaltuk a nullszaldót, de veszteségesen nem lehet sokáig működni. Épp a verseny az, ami ilyen árképzésre kényszerített bennünket – nyilatkozta lapunknak Pálfi György, annak a Csongrádbor Kft.-nek az ügyvezetője, amelyet többen is felelősnek tartottak a kialakult helyzetért. Szerinte alaptalan az a megközelítés, hogy a szentesi Árpád Agrár Zrt. tulajdonában álló pincészet a csongrádi termelők ellen ügyködne. A társaság élvezi a többség bizalmát, amit az is jól mutat, hogy idén minden eddiginél nagyobb mennyiséget, több mint 20 ezer mázsa szőlőt vásároltak fel. A fehér fajtákért nettó 30, a kékszőlőért nettó 32 forintot kínáltak, és a gazdák azt is elfogadták, hogy idén csak 10 forintot fizetnek ki kilónként, a többit pedig július végéig. Ezen felül azt is vállalta a pince, hogy a bor eladása után az önköltség és a bevétel különbözetét korrektül elosztják a termelőkkel. Pálfi szerint csak örülhetnek a csongrádiak, hogy a szentesi Árpádé a pincészet, mert a tulajdonos üzletpolitikájának köszönhetően biztonságos a működésük.

– Kell egy átrakó, hogy legyen konkurencia, mert a két nagy pincészetnek nem érdeke, hogy változzon a kialakult helyzet – nyilatkozta Kispál Sándor. A napokban megszűnt termelői szövetkezet igazgatósági tagja úgy véli, a csongrádi felvásárlók tendenciózusan alacsonyabb árat kínálnak, mint a vidékiek, ezért ő például már évek óta Tiszakécskén adja le a termést. Ott egyes tételeket teljesen kifizettek már, a többi részletet májusig kapják meg a gazdák. Szerinte a nagypolitika is megoldhatná a magyar borágazat általános problémáit, de egyelőre nincs hozzá akarat.

Olvasóink írták

  • 3. keletaru 2009. november 14. 16:58
    „" Konkurenciát hívnak a......" testületre , na ez lenne a frankó !”
  • 2. hank 2009. november 14. 10:54
    „Sajnos ez is a tönkremenés felé megy, mint a vasút meg sok minden más...”
  • 1. keletaru 2009. november 13. 16:44
    „Helyes, egyedül mégsem ihat az ember fia ? Szerintem egy két képviselőnk meg kérés nélkül is menne, az ingyenre ! Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó volt a csongrádi Sághyban

Bombariadóval kezdődött tegnap a tanítás a csongrádi Sághy Mihály szakközépiskolában: fél nyolc körül egy nő hívta a rendőrséget, hogy bomba van az épületben. Tovább olvasom