Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Könyvesbolt nélkül maradt Csongrád

Csongrád - Bezárt Csongrád utolsó könyvesboltja a hétvégén. Az üzemeltető szerint a multiknak és a kis élelmiszerboltoknak egyaránt szerepük volt a hanyatlásban.
A Gutenberg-galaxis elvesztette csongrádi végvárát: hétvégén bezárt a város utolsó könyvesboltja. Olyannyira lanyha volt a forgalma a főtér oldalában működő üzletnek, hogy az utolsó hét keddjén még betért vásárló, de utána egyetlenegy kiadványt sem vettek ott a csongrádiak. Enikő több mint 4 évet dolgozott eladóként a boltban, most munkanélküli lett. Azt mondja, a szentesi Tesco megnyitása volt a fordulópont, attól fogva egyre kevesebben tértek be az üzletbe.

– Sajnos bebizonyosodott, olyan városban, ahol sok a nyugdíjas és a munkanélküli fiatal, nem lehet megélni. A multik is csábítottak el tőlünk vevőket, de ennél szomorúbb, hogy kisebb élelmiszerboltok polcaira is felkerültek nem irodalmi színvonalú, olcsó kiadványok – nyilatkozta lapunknak Hevesiné Katalin. A Szegeden élő könyvkereskedő elárulta, néhány éve még több száz törzsvásárlójuk volt Csongrádon, akik rendszeresen kedvezményekben részesültek – mára két tucat sem maradt belőlük. A forgalom a tavalyihoz képest 60 százalékkal esett vissza, és ezt a bevételkiesést már nem tudták kigazdálkodni. Az újraindulásról annyit mondott Hevesiné, hogy csak akkor látna esélyt rá, ha jelképes díjért vagy valakivel közösen használhatnának egy üzlethelyiséget, de ez a könnyebbség sem jelentene garanciát a hosszú távú működésre.

Mára két tucat vevő sem maradt. Le kellett húzni a rolót. A szerző felvétele
Mára két tucat vevő sem maradt. Le kellett húzni a rolót.
A szerző felvétele

Azért is meglepő, hogy Csongrád könyvesbolt nélkül marad, mert az elmúlt évtizedben a régió egyik legaktívabb irodalmi központjává nőtte ki magát a város. Az önkormányzat támogatásával havonta irodalmi folyóirat jelent meg, rendszeresek voltak az író-olvasó találkozók, s nem mellesleg sok csongrádi ragad tollat, hogy gondolatait szavakba öntse. Egyikük Ternai László önkormányzati képviselő, a helyi kulturális bizottság elnöke, aki költőként jegyez több kötetet, amelyeket Hevesiné Katalin boltjában is árultak, sőt külön polcuk volt a helyi kiadványoknak. – Egy város életére jellemző, hogy milyen intézményeket lehet gazdaságosan működtetni. Mint irodalmat kedvelő csongrádi, nagy sajnálattal veszem tudomásul, hogy a könyvesbolt megszűnik. Sajnos nincs pénzük könyvre az embereknek – mondta a városatya.

Góg János: ez nonszensz

A rendszerváltás előtt még két könyvesbolt működött és egy könyvárus dolgozott Csongrádon – tudtuk meg Góg János Juhász Gyula-díjas költőtől, a helyi Raszter Kiadó vezetőjétől, aki nonszensznek tartja, hogy ekkora város könyvesbolt nélkül marad. Szerinte alacsonyabb bérleti díjjal segíthette volna a vállalkozás küldetését az önkormányzat. Most, hogy nincs hol átlapozni a helyi szerzők köteteit, a kiadó honlapján és székhelyén lehet majd rendelni belőlük.

Olvasóink írták

 • 14. n1985 2010. május 31. 18:28
  „Iskolás koromban többször tértem be a boltba szakkönyvet rendelni. Egyetlen esetben sem hozták meg a könyvet, amit rendeltem, holott nagyon kellett és hetekig a nyakukra jártam, de mindig csak a hitegetés ment, hogy majd ekkor, majd akkor hozzuk...Egy nagy rakás ... volt az a könyvesbolt, nem is csoda, hogy becsődölt.”
 • 13. 4Angel 2010. május 31. 16:53
  „Nem kel könyv a MAGYAROKNAK így is buták vagyunk!!!”
 • 12. Öszintenő 2010. május 21. 06:02
  „Ez nem Csongrádot minősíti,hanem a lakóit!Van igényük könyvesboltra?Ha esetleg lenne, akkor megtudnák vásárolni a könyveket?
  Gondoljatok csak bele!Én egy szép, ízléses, tartlamas mesekönyvet szerettem volna vásárolni, s 4600 ft volt.Természetesen voltak olcsóbbak is, de az nem kisgyereknek való!
  Csongrádon van sok gazdag ember, de némelyiknek nincs igénye az olvasásra!Tudjátok, csak feltűnőbb az, hogy mekkora házakat épít és hány márkás autóval jár,mint hogy milyen olvasott, választékos szókincsű ember!”
 • 11. noemi89 2010. május 11. 22:12
  „lepusztulás jele”
 • 10. timoboll2 2010. május 10. 19:17
  „Minden nedves, minden nehéz, s a nyomor országairól térképet rajzol a penész.

  Megírtam a múltkor is, hogy az utolsó előtti órában vagyunk.”
 • 9. keletaru 2010. május 09. 09:16
  „Azért ne feledjük van egy SUPER könyvtárunk , akit mindenki elér meg fizethető . Valaki ezt fejlődésnek venni "régóta" van ! Üdv Kuci”
 • 8. hank 2010. május 08. 23:02
  „Nos.
  Kereslet-kínálat.
  Lehet a helyi szerzők műveit a város határában épülő dolog is bevenné.

  Nem tilthatja be a képviselő testület az internetet és a kábeltévét, hogy az emberek olvassanak, nemde?

  Ha nincs kereslet, akkor sajnos nem életképes a vállalkozás (itt).

  Tényleg igaz, hogy az idősödő város sajnos nem vásárol könyveket.

  Maximum a bérleti díjjal lehetett volna valamit csinálni. Így is a vállalkozót terheli az eladó fizetése és annak járulékai.

  Lehet könyvesboltot nyitni, de el is kell tartani valahogy, az pedig rajtunk, városlakókon múlik.

  Tudom, fájó dolog, de sajnos haladni kell előre. Nem mondom, hogy jó, hogy bezárt, de sajnos nem lehet mit tenni, ha a város a zsebébe nyúl és megmenti most, lehet 1 év múlva még jobban kell a zsebbe nyúlni.
  Nehéz kérdés ez...

  Hank”
 • 7. pillecukor 2010. május 08. 19:16
  „én sem tudom..-, amit izek is ír, egy város és nincs könyvesboltja? nem egyszer mentem át azért, mert
  az általam keresett könyv szentesen nem volt meg, de csongrádon IGEN.. :-(”
 • 6. nemecsek 2010. május 05. 19:46
  „Változik a világ! A számítógép, internet, a rengeteg TV csatorna fillérekért elérhető. Már a szépirodalmat is le lehet tölteni a netről. Bármilyen könyvet egyszerűbb és gyorsabb, esetleg olcsóbb interneten rendelni. Én mint alapvetően papíralapon olvasgató, sajnálom a könyveket, újságokat, aki ezt nem művelte, olvasgatta, az nem tudja mit veszített. Ennek ellenére, megváltozott a világ!”
 • 5. surjana 2010. május 05. 15:32
  „Valami nagyon nincs rendben Csongrádon. Bezárt a könyvesbolt. A Barkácsbolt is. Minden hasonló sorsra jut ebben a lassan "lepusztult" városban. Addig, amíg a dolgozó ember a megélhetésért küzd, addig a kultúrára nem jut pénz. Drága a könyv. Nem is a könyv a drága, hanem a munkát nem fizetik meg. Nincs neki értéke. Túl sokat vonnak le tőlünk, hogy másoknak adjanak...Emberek! Megkondult Csongrádon a vészharang!”
 • 4. mamus 2010. május 05. 13:33
  „Ha igazak a hírek, és a város határában megnyílik a T..., akkor nagyon sok üzlet fog még a könyvesbolt sorsára jutni. Nem tudom, akkor a városvezetés miként fog reagálni. (ld. Pigvin patika körüli cécó)
  Sajnálom a könyvesboltot.”
 • 3. csucsu2 2010. május 05. 07:59
  „Termelő, értéket előállító cég kell, ahol dolgozni lehet, ami fizet, ha van fizetés, megélhetés, létbiztonság, akkor van olyan vásárlási kedv is, ami nem létfentartási termékeket céloz.
  Annak a rétegnek, akinek biztos a megélhetése, mert az ország termelőitől elvett adókból él csak alanyi jogon, mert van a világban és számontarthatatlan módon sokasodik, az nem nagyon tud olvasni, a papírt másra használja.”
 • 2. RegElek 2010. május 04. 18:35
  „Az utóbbi időben sajnos Csongrádon semmi nem életképes hosszútávon.”
 • 1. izek 2010. május 04. 13:32
  „Sajnálom, de várható volt. Már várom mikor lesz annyira kicsi Csongrád (népesség), hogy esély se legyen az újraindításra. Hasonló méretű várost könyvesbolt nélkül nem tudok. Valakinek van utóbbira valami tippje? Csodálkozni fogok, ha lenne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pelletgyártásról vitáztak Csongrádon

Nem várt vitát hozott a Víz és Kommunális Kft. tervezett fejlesztése. A képviselők módosították a piroskavárosi piac nyitva tartását. Tovább olvasom