Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Korántsem aranybánya Csongrádon a szemétszállítás

Csongrád - Aranybányának gondolták, de eddig csak tetemes veszteséget hozott Csongrád közműcégének az újraszervezett hulladékkezelés. A városvezetés már ott tart, új társaságot alapít erre a tevékenységre, hogy annak 49 százalékos tulajdonrészét mielőbb privatizálhassa.
Néhány gyémánt félkrajcár helyett 52 milliós veszteség zúdult a környéken szemétszállítást végző csongrádi Víz és Kommunális Kft. nyakába 2009 első félévében. Az önkormányzat közműcége évekig vegetált, jelentős eredményt a nullszaldóra játszó közüzemi díjak miatt nem tudott elérni, ezért kapóra jött a hulladékkezelés újjászervezése, ami a felgyői lerakó átadása után valósulhatott meg. Az aranybányának tekintett szolgáltatásra többen pályáztak, de végül a Víz és Kommunális Kft. lett a befutó. A szolgáltatás színvonalának javulása mellett az önkormányzat azt várta, hogy a biztos bevétel megerősíti majd a városi cég helyzetét. Nem ez történt, hanem épp az ellenkezője.

Pénteken arról fog tárgyalni a képviselő-testület, hogyan teremthet biztos hátteret a fizetésképtelenséggel küszködő cégnek. A javaslat szerint új cégbe szerveznék át a hulladékkezelési tevékenységet. De olyan jogi megoldás szükséges, amely mellett a megszerzett jogosultságok nem vesznek el. Ha ez sikerül, a pénzügyi teher könnyítése érdekében az új társaság legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészét eladnák egy szakmai befektetőnek.

Szemétből van elég, de a szerződő ügyfél kevés, ezért maradtak el a bevételek. A szerző felvétele
Szemétből van elég, de a szerződő ügyfél kevés, ezért maradtak el a bevételek.
A szerző felvétele

A forrásbevonásra azért van szükség, mert a kft. előzetes kalkulációi nem teljesültek: sokkal kevesebb ügyfél szerződött szemétszállításra, mint amennyivel számoltak, ráadásul a szerződők többsége nem 110 literes, hanem csak 70 literes kuka ürítéséért fizet. Azért, hogy a sumákolókat rajtakapják, felmatricázták a szerződött ügyfelek kukáit, de igazából ez sem segít. Januártól június végéig 118 millió forint bevétel mellett közel 171 milliós kiadása keletkezett a Víz és Kommunális Kft. hulladékkezelő tevékenységéből.

Fülön csípnék a sumákolókat

Akiknek 110 literes edényük van, azok közül is sokan 70 literre szerződtek. Az ellenőrzéseknek köszönhetően sikerült néhány esetben módosítani a szerződést, de ez nem számottevő. Most az önkormányzat a Víz és Kommunális Kft.-vel együttműködve azt méri föl, mennyi lakott ingatlan van egyáltalán a csongrádi térségben – tudtuk meg Balogh Páltól, a közműcég ügyvezetőjétől.

Olvasóink írták

 • 5. puli 2009. augusztus 30. 17:41
  „Mit lehet tenni ha 70 literre van szerződésem és nem is teszek a kukába többet de valaki teletölti mire jön a kocsi? Én nem őrizhetem a kukát.”
 • 4. keletaru 2009. augusztus 29. 12:30
  „Felelős nincs megint , aki kiszámolta a díjakat ! Gondolom ismertek voltak az előző éves szolgáltató adatok ? itt semmi nem működik nyereségesen az érdekes ......... Üdv Kuci”
 • 3. triniti 2009. augusztus 28. 09:05
  „Szerintem nem rossz ez az elszámolási rendszer!
  engem nem zavar ha ellenőrzik az enyémet (valszín azért mert bevallottam a "fogyasztásomat")
  Sajnos nagyon sokan lusták kimenni a szelektívbe belerakni a szemetüket és a kukájuk csak dagad a sok papírtól, meg pet palacktól!
  Amióta otthon különválogatom a szemetet és elviszem a szelektívbe, alig van a kukába szemét. Szerintem valahogy erre kellene sarkalni az embereket, nem pedig az hogy mindig csak adjanak, adjanak...
  Meg fizetek érte, na nehogy má´ kimennyek.. Valami zűr van a koponyákban...

  A másik: Remélem olvassa az illetékes! Írják már ki arra a rohadt szelektív kukára hogy öregem taposd már össze a Pet palackodat, mert nem fér el egyébként benne! Őrület hogy milyen birkák az emberek folyik a palack a kukából, de akkor sem tapossák össze. Valamivel rá kellene venni őket pedig...Talán ha a kuka mellé raknának valami táblát, vagy esetleg rá a kukára, a nyíláshoz...”
 • 2. delvidek 2009. augusztus 27. 13:30
  „Lehetne az arakat ugy is hatarozni, hogy a kukakra felül raragasztani milyen idökent kerem az üritest. Tehat minden heten egyszer, vagy csak egy honapban egyszer. Azonkivül a kuka nagysaga szerint különbözö artarifat kiszabni.
  Igy mindenki a valosagos szemet dijjat fizetne.”
 • 1. faQtya 2009. augusztus 27. 13:09
  „Ha ennyi a veszteség akkor mire számíthatnak a lakosok?
  ... talán újabb áremelésre ???
  Igen, sokaknak 110 literes a kukája, mivel azt mondták korábban, hogy csak abból ürítik ki a szemetet.
  Most "jól beleléptünk" ebbe az új rendszerbe, mostmár nem csak a kuka "minősége", hanem mérete is számít.
  Természetesen legyen így, hiszen vízből, gázból is annyit fizetünk amennyit fogyasztunk (vagyis amennyit a "hitelesített" mérőóra mér... ...). De aki kisebb mennyiségre szerződött az honnan tudja, hogy hány liter szemetet rakott az edénybe? Ha jól tudom, az "új" szerződés megkötésekor arról volt szó, hogy egy matrica kerül belülre, hogy lássék, meddig lehet pakolni. Mostanság már ragasztanak a kuka tetejére egy matricát, de az csak tájékoztat, hány literre van szerződés. Szerintem kevés családban lakik "esőember", aki ránézésről megmondja, hogy "mennyi az annyi". Bár ezt a módszert bevezethetnék pl. a benzinkutakon is. "Leveszik" a számlálót a kútfejről, én megtankolok, és azt mondom, hogy 80 literes a tankom, kb 3/4-ig tankoltam, de lehet, hogy több, de szerintem inkább nincs annyi, így fizetek 15 000Ft-ot. Utána meg jól elvitatkozunk a benzinkutassal, hogy akkor mi mennyi...
  " ... fülön csípnék a sumákolókat..." na persze. előbb kerítsenek valakit, aki rendet tud itt tenni, és kitalál valami normális mrendszert.
  És így működik az egész város... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tokkal-vonóval kiadó 2013-tól a Körös-torok

Csongrád - Mindenestől adná bérbe a Körös-toroki üdülőterületet a csongrádi önkormányzat. Előbb… Tovább olvasom