Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kordába terelnék a kocsmákat Csongrádon

Rendelet helyett inkább rendet szeretnének a csongrádi kocsmavita érintettjei. A vendéglátók a hivataltól várnának erélyesebb fellépést az őket rossz hírbe hozó hangoskodók ellen. A nyugalmukat féltő emberek pedig a kocsmárosokat hibáztatják. A fiatalok szerint annál fontosabb dolga is van az elöljáróságának, mint a szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozása. A rendelettervezetről jövő pénteken döntenek.
Rendelettel vagy anélkül, de rendet kell tartani a csongrádi éjszakában – egyelőre ezt lehet közös nevezőként említeni a kocsmák és szórakozóhelyek nyitva tartását korlátózó rendelettervezetről kipattant városi vitában. A megszaporodott lakossági panaszokra reagálva a városvezetés kezdeményezte, hogy szülessen új helyi szabályozás az italkereskedések nyitva tartásáról. Az első javaslat szerint a kocsmákban legfeljebb éjfélig lehetne kiszolgálni a vendéget, de amelyik műintézményre nem volt panasz, és a polgármester jóváhagyja, egy évig egyedi nyitvatartási rendet alkalmazhatna.

Kitartó Nudli

Sarusi Kis István szerint az irigység a mozgatórugója az egész kocsmavitának. A Piros Nudli tulajdonosa állítja, próbálkozott biztonsági őrökkel, volt, hogy zártkörűvé tett rendezvényt, a vendégsereget nem lehetett befolyásolni, ők a Justh Gyula utcába jöttek, ott akarták jól érezni magukat. Egyébként úgy véli, nincs ez másképp máshol sem, csak a többi településen elfogadják a fiatalokat, és nem mondvacsinált okokkal akarnak tönkretenni egy működő vállalkozást.

Az érintettek közül leginkább a nyugalmát féltő lakosság sürgeti, hogy valami történjen az utcájukban, mert már kibírhatatlanok a hétvégi ribilliók. A minap lezajlott fórumon azt hányták a polgármesteri hivatal szemére, hogy hat évig kellett panaszkodni, mire idáig jutott az ügy. A legtöbbször bepanaszolt Piros Nudli környékén élők egyaránt kifogásolták a fiatalok magatartását, az ingyenfelest kínáló üzletpolitikát és a kocsmából éjjelente kiszűrődő zajt. De olyan is elhangzott, hogy nem a magáról megfeledkező ifjúság felelős a kialakult helyzetért, hanem azok, akik így nevelik őket.

A vendéglátósok azt szeretnék, hogy egy-két kocsma tökéletlen működése miatt ne szaporodjanak tovább a jogszabályok, hanem a meglévőket tartassa be a hivatal könyörtelenül, és ha valahol szabálytalanságra derül fény, következzenek a szankciók. Egyikük, Pusztai Zsolt szerint a jegyzőnek jogában állna „csendőrködni", vagyis letiltani a zeneszolgáltatást, ha az a közízlést sértené vagy mások nyugalmát zavarná. Mások arra hívták föl a figyelmet, hogy már a működési engedély kiadásánál megfontoltabban kellene döntenie a hivatalnak, és akkor nem kerekítenének ekkora feneket a nyitva tartás kérdésének. Ami egyébként 120 foglalkoztatottat is érint, hisz rövidebb nyitva tartásnál pultosból is kevesebb kell.

A fiatalok szerint ennél komolyabb problémák megoldására tartalékolhatná energiáit a csongrádi elöljáróság. Ők több polgárőrt és rendőrt szívesen látnának az éjszakában, a korai zárással pedig az a bajuk, hogy a több száz fős szórakozó társaságból biztos lenne pár tucat ember, akinek nem tetszene, hogy nincs hova menni, és véleményének hangot is adna, amely újabb panaszokat szülne.


Szabályozott Körös-torok

Készül a rendelettervezet – tudtuk meg a városházán, ahol úgy számolnak, a korlátozás mindössze a Csongrádon működő 59 vendéglátóhely 20 százalékát érintené hátrányosan, a többi kereskedelmi egység ugyanis most is kora este bezár. Arról is folyt egyeztetés, hogy idén nyáron péntekenként nem lesz diszkó a Körös-torokban, továbbá három szombaton maximum éjjel 1-ig tarthatnak nyitva az italkimérők. Az elképzelések szerint május elejére elkészül az üdülőterület részletes programtervezete, a rendelet elfogadásáról pedig jövő pénteken dönt a képviselő-testület. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyszemekről vitáztak Csongrádon

Egyelőre nem pályázik Csongrád a Bethlen Gábor utca felújítására, az ugyanis állami tulajdonban van,… Tovább olvasom