Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Kormoráninvázió: nem lehet halat fogni a Tiszán

Csongrád - Heves vitát váltott ki a horgász-, halász-, vadászgyűlésre érkezett érintettek között a kormorán helyzet megoldásának mikéntje. Csongrád körzetében több ezer madár van, és a táplálkozásuk okozta kár már így is több millió forint, ami napról-napra nő.

A Csongrádi Sporthorgász Egyesület irodájában tartott gyűlésen a helyi és környékbeli halásztársaságok, vadásztársaságok, és horgász egyesületek képviselői vettek részt, hogy együtt megoldást találjanak a korábban általunk is megírt kormorán helyzetre.

A gyűlést Gyapjas Mihály, a Csongrádi Sporthorgász- Környezet és Természetvédő Egyesület elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy a korábbi év tapasztalata szerint, míg az egyesület kezelésében levő vizeken az egy főre jutó kifogott halmennyisége 50 kilogramm volt, addig a Tiszán ez a mennyiség csupán 13 kilogramm, ami elrettentően kis szám. Aki korábban a jó fogási lehetőség miatt érkezett Csongrádra horgászni, az most már nem fog eljönni, mert egyszerűen nem lehet halat fogni a Tiszán.

Heves vitát váltott ki a horgász-, halász-, vadászgyűlésre érkezett érintettek között a kormorán helyzet.
Heves vitát váltott ki a horgász-, halász-, vadászgyűlésre érkezett érintettek között a kormorán helyzet.


Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Ennek a gyűlésnek a célja, hogy megszülethessen egy olyan együttműködési megállapodás a horgászok, halászok, és vadászok között, ami gyors-, és ha lehet, tartós megoldással szolgál a kialakult áldatlan állapot megszüntetésére – mondta az egyesületi elnök. A szót ezek után Újhelyi Dezső, a Tiszai Halászati Szövetkezet elnöke vette át. – Mint tudjuk, a kormoránok nagyon intelligens madarak. Csapatokba verődve szervezetten halásznak, mivel rájöttek, hogy így sokkal eredményesebbek tudnak lenni. Nagy mennyiségben pusztítják a nagyobb halakat is, de főleg az ivadékokat. Mivel az unióban védett-, nem vadászható faj, így szaporodásuknak szinte semmi nem szab határt. A természetvédelmi szakhatóság engedélyével lehet csak ritkítani az egyedszámot, meghatározott mennyiség kilövésével. Ezt az engedélyt hosszas huzavona után megkaptuk, melyben 600 egyed kilövésére adnak lehetőséget, melyet február végéig lehet végrehajtani, akkor kezdődik el ugyanis a kormoránok költési időszaka – ismertette Újhelyi Dénes.

A megadott engedély azonban 14 ponton beszabályozza a ritkítás feltételeit, melyek a teremben tartózkodók nagy része szerint nagyon megnehezíti az előttük álló amúgy sem egyszerű feladat végrehajtását. A teljesség igénye nélkül, íme néhány kikötés: - a gyérítés helyszínén egyszerre 30-nál több kifejlett madárnak kell lennie, - fészkelő helyek közelében tilos a gyérítést végezni, - ólomsörét nem használható, ha más védett madár is tartózkodik a közelben szintén tilos a kilövés, - járműből-, járműről nem lehet vadászni, - álcából szintén nem lehet lőni, - lakott területek közelében tilos a vadászat. A kilövést, csak hivatásos vadászok végezhetik, akiknek szerződést kell kötni a halászati egyesülettel, és csak ezután láthatnak hozzá a feladat elvégzéséhez. A feladatra 300 ezer forint van eddig, de szívesen fogadnak bármilyen pénzadományt a tógazdáktól, és egyesületi elnököktől is.

A gyűlés közben egyre másra szóltak a témához többen is, mint például Fekete Mihály horgász egyesületi tag. Javaslata szerint egy napon és egy időben kezdődjön meg a teljes területen a gyérítés, hiszen összehangoltan eredményesebb lehet a beavatkozás. – Nálunk, most ez az elsődleges dúvad, gyakorlatiasan kell megoldani a feladatot - mondta. Dér Sándor, a Mentett réti Vadásztársaság hivatásos vadásza biztosította a jelenlévőket teljes támogatásukról, azonban elmondta azt is, hogy az adott terület sajátságai miatt hihetetlen nehéz feladat lesz. – Nagyon sűrű az ártér növényzete. Azon gyalogszerrel végigmenni és közben sikeresen vadászni nem biztos, hogy megoldható.

Helbocsányi Zsolt, a Csongrádi Vízi-rendészet részéről volt jelen a megbeszélésen. Elmondta, hogy az ellenőrzéseket végre fogják majd hajtani, és ha kell, fellépnek az esetleges szabálysértőkkel szemben. Azonban magánemberként is felszólalt, mint lelkes természetvédő. – Természetvédőként én megértem a madarakat is - ők csak enni akarnak -, de ugyanúgy megértem a horgászok-, halászok problémáját is. Ha nem lesz hal, komoly gondot fog jelenteni. Több fajról van szó, melyek még tudomásom szerint össze is szaporodnak, így öszvér-madarakkal is kell számolnunk. Ezek vándormadarak, melyek óriási területeket járnak be egész Eurázsiában, tehát a probléma nemzetközi szintű beavatkozást kíván. A kilövésekkel csak lokálisan, nem pedig globálisan lehet, időszakos megoldást találni erre a problémára. Nagyon kényes a helyzet, ezért fokozott odafigyeléssel kell beavatkozni – hívta fel a figyelmet.

Többen egyszerre mondták, hogy az idő nagyon rövid a nemzetközi összefogás megszervezésére. Most-, és itt kell megoldani a helyzetet, amíg még van hal. Legidősebb Sági Imre elmondta, hogy a ’99-es felmérések alapján, a világ kormorán populációja 10-szerese volt annak az értéknek, amit még elbírt volna a természet, egyensúlyának felbomlása nélkül. Franciaországban 1 százalékára szabályozták le az ottani kormorán állományt, és így sem lett baj. – Európa szerte irtják őket, mert már nem csak az édes vizek élővilágát veszélyeztetik, hanem a tengerekét is. A kormoránok száma minden évben a duplájára tud növekedni a nagy szaporulat miatt. Az itt lévő kormorán állomány tökéletesen elég arra, hogy kiírtsa a Tisza, és a Körös teljes halállományát – figyelmeztetett mindenkit Imre.

Kalamusz Endre, a Szentesi Horgász Egyesület elnöke felszólalóként elmondta, hogy városukban is nagy problémát okoztak ezek a halászó madarak, de ott a természet valahogyan megtizedelte őket. Tömegesen elpusztultak, de ennek az okát nem tudják. – Az arany középutat kell megtalálnunk úgy, hogy a megengedett egyedszámot kilőjük, így a természet egyensúlya is visszaállhasson. Szerintem is a lényeg az összhang. Minden helyszínen egyszerre, egy időben történjen a gyérítés. Így van esély a sikerre, egyébként nem tudjuk megoldani. Természetesen mi is segítünk, amiben csak tudunk – mondta Kalamusz Endre.

A Csongrádi Rendőrkapitányság is képviseltette magát a megbeszélésen Dávid József rendőr főtörzs zászlós személyében, aki felvilágosítást adott arról, hogy a kapitányságra be kell juttatni azon személyek adatait, akik elvégzik majd a gyérítést. Részükre kiállítják az engedélyeket, melyek birtokában legálisan elvégezhető a 600 egyed kilövése.

Olvasóink írták

 • 19. magor63 2013. február 01. 19:11
  „Kucinak!

  Ennek a hsz.-nak azért egy kis szakmaiságot jó lett volna sugalmazni, mert bevallom nem értem ezt a sok sületlen-
  séget. Szerinted miért nincsenek kellő számban a halak a Tiszában? Ha nem tudsz legalább ötöt kapásból megnevezni
  akkor nem kell itt papolnod egyéb fórumokon , hogy úgy kellene horgászturizmus a városnak mint egy falat kenyér.
  Azt írtad más helyeken, -ezt kivételesen jól gondoltad-, hogy ez lehetne egy kitörési lehetőség a turizmus fellen-
  dítésére. Csak ezért tenni is kellene, nemcsak bezsákolni az engedélyek árát. Igaz?! És ez valószínűleg nem kerülne 1 milliárd-ba......”
 • 18. keletaru 2013. január 31. 17:59
  „Nyáron mikor lent voltunk A Tiszán karókatonák nélkül sem volt kapás , pedig volt minden FŐLEG ÍRÁSOS ENGEDÉLY ! De úgy látszik ez nem érdekelte a a halakat a vízben ! Üdv Kuci , tudjuk Ha így , Ha úgy , meg HA elvett ITT !! Most épp a madarak ........nyáron szúnyogok , télen meg esik a HÓ !!”
 • 17. magor63 2013. január 31. 16:03
  „Valóban vannak pro és kontra érvek a kormoránok gyérítése mellett, de azt jó észben tartani, hogy a Tiszára egy
  éves horgászengedély közel 20 ezer Ft. Ha a horgászok tömegesen nem fognak engedélyt váltani, akkor meg lehet
  majd nézni a direkt és indirekt hatásokat, amelyek a telepítésben, az idegenforgalomban, a kapcsolt üzletek forgal-
  mában fognak lecsapódni. Azt hiszem, ezek könnyen belátható dolgok. Ezek a madarak lassan a dúvad kategóriába
  tartoznak, és óriási károkat okozhatnak egyrészt az elfogyasztott főleg nemeshalak számában , ill. a sebzések révén
  talán még nagyobb a kár. Teszik ezt a halak téli vermelőhelyén főleg a város alatt. Ha már egyszer beavatkozott az
  ember a Tisza szabályozása révén az egész vízi populáció életébe -és tegyük hozzá eszetlenül- elrohan a víz az országon keresztül, nincsenek lassú sodrású ívóhelyek, ahol a halak szaporodhatnának, ezért szerintem a halak
  is megérdemelnének némi védelmet. A horgász turizmusra jó példa az Ebro folyó , amely a horgászok Mekkájává
  vált mostanra. Ez legyen a példa a Tiszára is, és el kellene felejteni a halász lobbi agresszív nyomulását.”
 • 16. nádtető 2013. január 31. 15:47
  „Kedvesnek nem mondható történész.Azt írja,hogy a fasorban sem volt amikor a kormoránok már itt voltak.Ha az ön életkorára gondolok,biztosan nem .Csak egy évtizeddel kellene idősebnek lenni és még képről sem látta volna őket.Fertőző betegség ez a zöld színűség,odáig eljutni,hogy az embernél többre értékelni egy túlszaporodott madarat,tragédia.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 15. Agyalapi 2013. január 31. 14:53
  „A kormorán már csak ilyen. Halat eszik, ha van. Ha nincs, továbbáll. Különben ha már madarakról van szó, tessék megnézni, hogy a varjak beköltöztek a városba, százával lepik el a fákat és potyogtatnak az emberek nyakába. Ez ellen mit lehetne tenni? Nehogy lelőjük őket, hadd szaporodjanak, legalább eltakarítják azt a sok szemetet, ami ebben az országban van!”
 • 14. Szentőke 2013. január 31. 12:02
  „Hozzáértő állítása szerint a kormoránok éves szinten annyi halat szednek ki a vizeinből mint az engedéllyel rendelkező horgásztársak. Ez azért nem kevés. Az egyesületek igen tetemes összegből végzik a telepítéseket. Ha valaki annyira kormoránbarát akkor vállalja föl, hogy fedezi a egyesületek illetve azok tagjainak a kárát!”
 • 13. R.Péter 2013. január 31. 00:33
  „A 12-es hozzászólónak teljes mértékben igaza van.”
 • 12. Zoan1 2013. január 30. 19:16
  „Én nem hiszem el, hogy a kormoránok miatt nincs hal a Tiszában. Az ember felelőssége persze fel sem merül, fogjuk azt néhány szerencsétlen madárra...”
 • 11. történész 2013. január 30. 18:54
  „Mi még a fasorban sem voltunk amikor ők már itt voltak.Az ember megint megmutatja milyen egy barom állat..mindent lelő, megöl..”
 • 10. ráérő 2013. január 30. 17:42
  „" Európa szerte irtják őket,."
  Ez akár igaz is lehet,mint ahogy az is hogy tilalmi időben nem horgásznak és halásznak.
  A tavaszi iváskor,amikor a legkönnyebb halat fogni mit keresnek a folyók közelében a halszállitást végző terepjárók tartálykocsik?
  Egész biztos hogy megrendelt szállitókrol van szó ,nem pedig véletlenül arra járokrol...”
 • 9. geri222 2013. január 30. 16:26
  „Valaki tudja, hogy miért tilos lesből ritkítani őket?”
 • 8. szegedi07 2013. január 30. 15:34
  „Gyéríteni kellene az ilyen élősködőket.”
 • 7. Hidegen 2013. január 30. 14:59
  „4. jq 2013.01.30. 12:20
  Nem-e? Dehogynem! Nézd meg az 1970-es évekbeli népszaporulatot hazákban, és a 2012-est. A ´70-es években duplája volt. ;)”
 • 6. klj-54 2013. január 30. 14:49
  „A kormorán másik neve Kárókatona.
  Tessék besorozni őket és elküldeni Afganisztánba.”
 • 5. 6664 2013. január 30. 14:02
  „4. jq 2013.01.30. 12:20 BRAVO! Ott a pont!!”
 • 4. jq 2013. január 30. 12:20
  „Csókolom, az ember mennyire szaporodott már túl a mostani halállományhoz képest, oszt´ mégse ritkítják :)”
 • 3. Óperenciás 2013. január 30. 11:55
  „- a gyérítés helyszínén egyszerre 30-nál több kifejlett madárnak kell lennie, - fészkelő helyek közelében tilos a gyérítést végezni, - ólomsörét nem használható, ha más védett madár is tartózkodik a közelben szintén tilos a kilövés, - járműből-, járműről nem lehet vadászni, - álcából szintén nem lehet lőni, - lakott területek közelében tilos a vadászat. A kilövést, csak hivatásos vadászok végezhetik,...-

  Vadászatra kötelezik a vadászokat, pedig mennyivel egyszerűbb lenne autóból lövöldözni.”
 • 2. balihoho 2013. január 30. 11:39
  „Én sem értem, hogy miért védett ez a szapora madárfaj. Még megérhetjük, hogy a Tisza partvonulata, feketélleni fog ezektől a madaraktól, de hal egy szál sem lesz a folyóban, viszont éppen e miatt majd tömegével fog úszni az éhhalál miatt tömegével elpusztult madarak teteme. Ezt akarja az EU elérni?”
 • 1. sved 2013. január 30. 10:14
  „Valaki irja mar meg legyen szives, hogy egy ilyen karos ,tulszaporodott madarfaj mi a feneert vedett?? Miert nem lehet irtani?
  Arrol mar nem is beszelve, hogy a cikk szerint mindenhol irtjak, csak mi nyalunk be megint az unionak ezzel is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vascsöveket lopott, hogy vacsorához jusson

Egy 33 éves csongrádi férfi januárban nyolc esetben különböző fémhulladékokat tulajdonított el Csongrádról, valamint egy szentesi tanyáról. Tovább olvasom