Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Környezetbarát panzió épül Csongrádon

Csongrád - Szeptemberben kezdenék egy új, passzívház-technológiával épített panzió kialakítását Csongrád központjában. Kása Istvánék már csak az önkormányzat egyetértésére várnak.
A korábban kizárólag autós oktatással és kereskedelemmel foglalkozó Turbó Kft. új területen is kipróbálja magát – hallottuk Kása Istvántól és Kása Judittól, a vállalkozás ügyvezetőitől. Panziót és éttermet építenének Csongrád szívében, méghozzá a többnyire magánházaknál alkalmazott passzívház-technológiával.

– Tavaly tavasszal született az ötlet. A cég megvásárolta a Kert vendéglőt és fejleszteni szerettünk volna, de később úgy döntöttünk: az elavult épület renoválása helyett inkább újat emelünk – tájékoztattak a vállalkozás ügyvezetői. – Felkeltette az érdeklődésünket a passzívház-technológia. Igaz, hogy mintegy 20 százalékkal magasabbak lesznek a költségek, de egy ilyen épületben nem kell hagyományos hűtés- és fűtésrendszert kialakítani.

A kalandpark mellett épül fel a környezetbarát épület – magyarázza Kása Judit. A szerző felvétele
A kalandpark mellett épül fel a környezetbarát épület – magyarázza Kása Judit.
A szerző felvétele

A cég vezetői elmondták, mivel nem találtak megfelelő pályázati lehetőséget, saját erőből fedezik az építkezést. A kétszintes, összesen 360 négyzetméteres panzió nem automatikusan, hanem német szakemberek műszaki vizsgálata alapján kaphat passzívház-minősítést. Ha elkészül, 3 új munkahelyet biztosíthatnak a csongrádiaknak, hallottuk az ügyvezetőktől.

– Jelenleg azt várjuk, hogy az önkormányzatnál rábólintsanak a terveinkre. Bízunk abban, hogy szeptember 15-én elkezdhetjük az építkezést, és decemberre már a mi városunk büszkélkedhet az ország egyetlen ilyen technológiával készült közösségi épületével – közölték Kásáék.

Olvasóink írták

 • 9. saman70 2011. augusztus 13. 21:46
  „Nagyon jó lesz biztos, de a környék házainak lakóinak már elege van, hogy néha (lakodalom) miatt nem bírnak pihenni. Mert nem mindenki nem dolgozik vasárnap! Remélem ez az épület vendégei sem fognak nagyon hangoskodni.”
 • 8. aira 2011. augusztus 06. 21:10
  „Gratulálok, és sok sikert a megvalósításhoz! Ebből legalább lesz valami, nem úgy mint a TESCO áruházból.
  Úgy látom az irigy emberek is megjelentek.”
 • 7. Balotelli 2011. augusztus 04. 08:35
  „A pénz beszél,a kutya ugat,a karaván meg halad.....nekem ez jutott eszembe.”
 • 6. lapszemle 2011. augusztus 04. 06:18
  „Nekem erről a Körös-Toroki beléptetőrendszer kálváriája jut eszembe.”
 • 5. borcsa25 2011. augusztus 03. 20:03
  „Mert a szomszédoknak van kijelölt, személyre szóló parkolóhelyük? Mi lenne, ha ők fognának össze és építenének egy mélygarázst? Sok helyen nem tud leparkolni az ember a saját háza vagy lakása előtt, mégsem építtet a szomszéddal parkolóházat!”
 • 4. R.Péter 2011. augusztus 03. 13:42
  „3.Hidegen
  Csak remélni tudom hogy a közösségi épület megnövekvő parkolóhely igényét mélygarázzsal,és nem a szomszédok parkolóhelyeivel oldják meg, mint eddig igen sokszor.”
 • 3. Hidegen 2011. augusztus 02. 23:04
  „Mert kellene, tisztelt R. Péter?”
 • 2. R.Péter 2011. augusztus 02. 15:08
  „"Kása Istvánék már csak az önkormányzat egyetértésére várnak."-ezek szerint a szomszédos lakóké már megvan?”
 • 1. SBetti 2011. augusztus 02. 07:55
  „Kíváncsian várom! Sok sikert hozzá!
  Örülök neki, hogy Kacsa bácsi a pénzét abba fekteti, hogy Csongrád fejlődjön, előrébb jusson!
  Ha neki is hoz némi hasznot, annak csak örülhet a város, mert akkor ismét valami újításba tudja fektetni a bevételt.
  Sajnálom, hogy az ötletei nem kapnak nagyobb támogatást a város vezetőitől, hallottam, hogy olyan egyedi beruházásokat szeretett volna kivitelezni a városban, ami egész Mo-on nem volt másik és 1-2 irigy ember ebben megakadályozta. Pedig a turizmust és Csongrád megítélését is nagyban fejlesztetni lehetne ilyen elgondolásokkal. Ráadásul a városnak ez egy fillérjébe sem került volna... (Ja és még nem is nagyon ismerem Kacsa bácsit és családját, tehát nagyon elfogultsággal sem lehet vádolni...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfiatalodik a csongrádi rendelőintézet

Vége felé közeledik a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Központ felújítása. Tovább olvasom