Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Körös-toroki napok - szervező nélkül

Csongrád - Nyárra megnyitja az Erzsébet Szállót, viszont szerződést bont a Körös-toroki napok szervezőjével Csongrád önkormányzata. Az ülésen azt is megvitatták, hogy most csorbultak-e a képviselők jogai.
Egyhangúlag döntötte el tegnapi rendkívüli ülésén a csongrádi képviselő-testület, hogy kérelemmel fordul a Csongrád Megyei Bírósághoz. A Csongrád Város Alap- és Középfokú Oktatásának Fejlődéséért Alapítvány alapítói jogait szeretné megkapni. Az alapítványt 1992-ben hozta létre a Tisza Bútoripari Vállalat, a cél az iskolai körülmények javítása volt, a bíróság azonban elvonta a jogot a felszámolás alatt álló cégtől. Most 1 millió forint van a számlán.

Havasi Jánosné (MSZP) szerint törvényt sértett az önkormányzat vezetése, korlátozza őt képviselői jogainak gyakorlásában azzal, hogy nem küldte el neki a Körös-töröki üdülőterület üzemeltetésével kapcsolatos előterjesztést, így nem tud felelősen dönteni. Héjja István (Fidesz) úgy látta, szó sincs a demokrácia korlátozásáról, egyszerűen az történt, hogy a pályázat beadási határideje kedden 10 órakor járt le, és sürgősen dönteni kell, ki kell jelölni az üzemeltetőt, mert el kell kezdeni a munkát. Azt semmi sem tiltja, hogy a pénzügyi bizottság ülésére más képviselő is beüljön. A testület az egyetlen pályázót, a víz- és kommunális kft.-t bízta meg a feladattal.

Nagy Rusztem jegyző emlékeztetett, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint lehet szóban előterjeszteni, ugyanakkor elnézést kért Kiss Pétertől (MSZP), akihez az Erzsébet Szálló ideiglenes megnyitásával kapcsolatos anyag nem jutott el. A képviselők támogatták az ötletet, hogy az idegenforgalmi szezonra nyíljon meg a Fő utcai, patinás szálláshely. Ahhoz is hozzájárultak, hogy a polgármester bontson szerződést a Körös-toroki napokat szervező Elektro Party 2000-rel, mert a cég a márciusi határidőig nem tette le a megállapodás szerinti kauciót. Kérdésünkre – mi lesz a rendezvénnyel – azt mondta Héjja István és Pap Gabriella alpolgármester, hogy ettől függetlenül nem maradhat el.

A testület ingyen használatba adta a Csongrádi Tiszapart SE-nek a futballpálya mögötti dzsumbujt, amely – a futballozó gyerekek szüleinek összefogása révén – rendezett, sportcélokra is használható terület lesz.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. niikkee 2011. április 19. 10:05
  „Sztem a testületnek valóban bölcs döntése volt a szerződés felbontása. Kaució nélkül színvonalas rendezvényt....
  A Körös-toroki Napok már mióta is van... az hogy elmaradjon???? Kizárt!!!! (Ha máskor nem is de legalább) Ekkor van "élet" Csongrádon. A csongrádiak szórakozási lehetőségekben nem válogathatnak és még ezt is elvennék?”
 • 70. kicsen 2011. április 15. 13:03
  „Békésszentandráson több mint 22000 vendégéjszakát töltöttek tavaly,idén meg lesz a 30000.Ja képviselők tiszteletdíj nélkül dolgoznak,érdemes lenne szétnézni az ottani körös parton.Tanulni nem szégyen.”
 • 69. azénéletem 2011. április 13. 07:47
  „"Norbi 56"-nak
  Megértettem, köszönöm a választ!
  "S sajnos itt a városban programok és létesítmények, látnivalók híján" - egy csapat pénzes, igényes vendéggel sem tudnánk mit kezdeni. Szeretnék bízni abban, hogy változhat a helyzet!”
 • 68. agyhalott 2011. április 12. 23:13
  „"Pécsett a EKF-en 2010-ben fele annyi vendég (túrista)volt mint amennyivel eredetileg számoltak, és ha a vendégéjszakákat vizsgáljuk még ennél is sokkal rosszabb az eredmény."

  Hát azzal a töketlenkedéssel, ahogy az egész ügyet pártharcként és pénzcsapként kezelték, csoda, hogy ennyien is megjelentek ott.

  Kehidakustány sem a világ közepe, de azért elég jól elnavigálják arrafelé az idegenekt ;)
  A realitást nem kell feltétlen maximális pesszimizmussal leönteni.”
 • 67. Norbi56 2011. április 12. 21:58
  „"azénéletzem"- nek
  ez a kereskedelmi szálláshelyek által jelentet statisztikai adat, ezen kívül vannak még a városban nem kereskedelmi szálláshelyek de azok nyilvánvalóan nem tudnak (kapacitásukból adódóan)érdemben változtatni ezen a számon legfeljebb néhány százzal növelhetik maximum megduplázhatják de az is csak annyi, mint az előző évek adata, bár a statisztikák azt mutatják, hogy a 2010.év nagyon gyenge év volt, így valószínűsíthető, hogy nem éri el az előző évek mennyiségét az igénybe vett összes szálláshelyek mennyisége. Hosszú évek tapasztalata, hogy 5000 vendégéjszaka körül stagnál az adat.
  Próbáltam már elmagyarázni, hogy idegenforgalmi szempontból azok a vendégek akik nem töltenek itt vendégéjszakákat (legalább 3-5)azok nem igazán hasznos vendégek, hiszen keveset fogyasztanak. S sajnos itta városban programok és létesítmények, látnivalók híján és a Kőrös-torki napokra is vonatkozik , eseményre jönnek a látogatók, ők max. italt és egyszerű ételeket fogyasztanak, tehát csak annak a néhány vállalkozónak jelentenek valamit akik ott a "Vállalkozói udvarban" próbálnak értékesíteni. Az elmúlt években éppen az volt a jellemző, hogy rontották a rendező, szervező cég megtérülési reményeit, és érdemben nem voltak hajlandók hozzájárulni a rendezvény költségeinek finanszírozásához. Azt gondolom, a város cége nagy gondban lehet, se pénze, se kapcsolatai, sem rutinja egy ilyen rendezvény megszervezéséhez, biztonságos lebonyolításához.”
 • 66. azénéletem 2011. április 12. 20:47
  „61. Norbi56 2011.04.12. 13:27
  Ha ezt a vendégéjszaka számot a befizetett idegenforgalmi adó adta, akkor nem tudom mennyire hiteles.
  Úgy tudom a 18 év alatti vendégnek, valamint aki elmult 18 de diákigazolvánnyal rendelkezik nem kell idegenforgalmi adót fizetnie. És még valóban ott vannak a "láthatatlan" vendégek. Nem állítom, hogy sokszoros eredmény jönne ki, de véleményem szerint jóval több. A tévedés jogát fenntartom, nem idegenforgalomból élek.”
 • 65. Norbi56 2011. április 12. 19:12
  „madeirának !
  Ha ez így lenne , így van ? , akkor valóban csak kedves elvbarátom sorait szabad ideidéznem:
  "2. lapszemle 2011.04.12. 16:01
  Több mint húsz év után éppen itt az ideje, hogy e területen is legyen igazi rendszerváltás."

  és a délutáni pásztorórákat nem lenne szabad, nem kellene idegenforgalmi mutatószámnak tekinteni !”
 • 64. madeira 2011. április 12. 18:09
  „Most őszintén! Azt csodálom, hogy egyáltalán ennyi vendégéjszakát bevallottak! A valós számon mindenki csodálkozna!”
 • 63. csucsu2 2011. április 12. 18:02
  „Egyszer az a baj, hogy nem olvas, nem kultúrálódik a nép, ha igényt mutat rá, akkor meg az a baj, hogy nem látja reálisan a lehetőségek árát.
  Persze xarból nem lehet várat építeni, de ha van egy többségében pozitív dolog itt, akkor az had maradjon már meg. Inkább azt kellene megoldani, hogy ez a dolog jó kezekbe kerüljön, és azok jól sáfárkodjanak vele.
  És had öttleteljünk már egy kicsit közgazdaság nélkül. Majd utána elemezzük az ország vászontarisznyájának az állapotát.
  Amúgy, aki reálisan nézett körül, az mit várt? Elhitte, hogy megtörténik a csoda? Ugyan már”
 • 62. Norbi56 2011. április 12. 13:46
  „...hozzáállásommal...”
 • 61. Norbi56 2011. április 12. 13:27
  „Kedves Swain!
  Azt gondolom, hogy nem az én hozzá állásommal van baj, hanem azoknak akik olyanról beszélnek ami nincsen, és olyannal etetik az embereket (településeket, önkormányzatokat)ami nem is lehet, mert nincsenek meg a tömegturizmushoz az adottságaink.Ez nem csak Csongrádon baj, hanem hazánkban általában a Balaton és Budapest kivételével. Pécsett a EKF-en 2010-ben fele annyi vendég (túrista)volt mint amennyivel eredetileg számoltak, és ha a vendégéjszakákat vizsgáljuk még ennél is sokkal rosszabb az eredmény.Találkoztam olyan polgármesterrel aki egy madárles felállításában látta a turisták csalogatásának lehetőségét. Önnek mi a véleménye erről?

  másodszor: "az Utazás kiállításon való részvétel több millió Ft-ba került" - ezt mire alapozza?
  az idei Utazás kiállításon
  -a stand bérleti díja 20 m2 700.000 Ft
  - installáció 1.500.000.-
  - kettő fős személyzet 200.000.-
  - a stand rezsije 100.000.-
  összesen 2.500.000.-

  az előző években a Szentessel közös stand és részvétel 1.200.000 Ft/év
  ezzel szemben tavaly (2010-ben)a kereskedelmi szálláshelyeken 3588 vendégéjszakát töltöttek Csongrádon ennek az Idegenforgalmi adó vonzata 717.000 Ft, az állami normatíva 717000 x 1,5Ft = 1.076000 Ft. tehát összesen 1,8 millió forint.
  Ha elvégez egy egyszerű osztást akkor kiderül, hogy Csongrádon egy éjszaka 9,8 vendég fordul meg. Ezt nagyon erős túlzással lehet csak idegenforgalomnak nevezni.
  Mindezt csak a jobb tájékozódás kedvéért írtam le Önnek, illetve hátha érdekel valakit a dolog és tanul belőle.”
 • 60. Swain 2011. április 12. 11:52
  „Norbi56:
  először is: remek ez a pozitív hozzáállás...
  másodszor: "az Utazás kiállításon való részvétel több millió Ft-ba került" - ezt mire alapozza?”
 • 59. Norbi56 2011. április 12. 10:39
  „Kedves SBetti!
  Amiről itt nagyon sokan álmodoznak az nem létezik. Csongrádon nincsen IDEGENFORGALOM. Ha átlépsz Csongrád város honlapjára és megnézed a város korábbi beszámolóiban vagy a költségvetésében mennyi idegenforgalmi adó bevétele volt a városnak rádöbbensz, hogy olyanról beszélünk ami nincs. S ha őszinték karunk lenni nem is lesz. Az idegenforgalom az az ami a világvárosokban vagy a meleg tengerek partjain van . A többi az zömében szemfényvesztés. Ebből itt az alföldön a "semmi közepén" nem lehet megélni. Ez csak egy nagyon rövid időszakban élvezhető keresetkiegészítés lehetne, más tevékenységek mellett, de sajnos azok halódnak!
  Tájékozódásul:
  (Az idegenforgalmi adóbevétel alakulása , ami mutatja a Csongrádon töltött vendégéjszakák számát :2008-ban 1.171 ezerFt , 2009-ben 1.323 ezerFt és 2011-ben a tervezet 1 millió Ft. Egy vendégéjszak után 200 Ft idegenforgalmi adót kell megfizetni. Innen már csak számtan! Ezzel szemben csak az Utazás kiállításon való részvétel több millió Ft-ba került)
  Sajnálom kedves Sbetti, hogy illúziókat kell lerombolnom, olyan szép lenne!”
 • 58. SBetti 2011. április 12. 09:59
  „Norbi: Hank udvariasan kérdezett, mi pedig udvariasan válaszoltunk... (Na jó, főleg én... mert ma kissé pofázós hangulatban vagyok...)
  Tudom, hogy nincs rá keret, nem is volt és nem is lesz, de azért álmodozni jó néha...
  Azért azt ne mondják, hogy a több tízezer látogató nem hoz annyi bevételt (Támogatók, 1000 Ft-os parkoló díj, 500 Ft-os korsó sör, 1000 Ft-os kürtöskalács (üzletek bérleti díjai), idegenforgalmi adó, sátorhely stb mellett), hogy a programokat utólag nullásra ki tudják hozni... (Igaz, elsőként a jó időjárásért és vízállásért kell egy-két imát mondanunk, mert egy esős hétvége áthúzhatja a szervezők több hónapnyi munkáját.) Az lehet, hogy sok mindent előre ki kell fizetnie, meg kell finanszíroznia a városnak (szervezőnek) és ehhez szükség lehet hitelre, de ez a rendezvény ha pluszot esetleg nem is hoz, legalább nem lesz veszteséges és nagyon jó reklám Csongrádnak...

  (Járjuk az országot a munkánk során és amikor elbeszélgetünk a partnereinkkel, sokaknak a Körös-Torok jut eszébe Csongrádról és mesélik az élményeiket, hogy néhány éve/évtizede jártak már itt és milyen jó élményekkel gazdagodtak. Sokszor vittünk már Csongrádról szóló programfüzetet is (pedig nem vagyunk semmilyen formában érdekeltek) és beszélgetésként elinvitáltunk embereket városunkba. Többen el is jöttek családostól és imádták a "homokos tengerpartot" idéző környezetet.
  Amennyiben turistákat, idegenforgalmat stb akarunk Csongrádnak, akkor program nélkül kár is hozzálátni a Körös-Toroki Napoknak, mert fellépők nélkül nem fognak ideutazni a szórakozni vágyók, igaz maga a táj is gyönyörű, csak kell hozzá a reklám körítés...”
 • 57. Norbi56 2011. április 12. 09:31
  „55. Sanka 2011.04.12. 07:58
  Nem csak téged, de a többséget nem!
  Úgy látom sikerült egy gumicsontot dobni a " kutyák" (bocs) közé. Mert azt nem kérdezte meg senki, hogy hol van ennek a fedezet a város költségvetésében, azt sem, hogy hol van az Erzsébet szálló működési költségének a fedezete a KFT üzleti terveiben? ha vannak egyáltalán üzleti tervek.Aztán azt sem, hogy a hulladékos cég milyen ajánlatot tett mennyiért üzemelteti a Körös-torkot? Miközben küzd a város egy olyan alapítványárt amelyben 1 millió Ft van két kézzel szór el tíz és tíz milliókat. Ezt a programot is csak hitelekből tudná az önkormányzat finanszírozni!(Most olvasom, hogy a tűzoltók bíróság által megítélt túlmunka díjait ki kell fizetni az önkormányzatnak, ez vajon hány milliós tétel lehet, a hiányt növelve amelynek a fedezete szintén hitel!)Itt nem a gazdaság racionális vitele folyik, hanem szemfényvesztés folytatódik tovább... közpénzen ! ráadásul az adósság növelésével! HITELBŐL!
  S akkor itt a kommentelők a program összeállításán agyalnak, vagy valóban ennyire kell ez az olcsó népszórakoztatás?”
 • 56. SBetti 2011. április 12. 08:25
  „csucsu: A PUF-ot én is szeretem, de ha már voltak itt, nem hiszem, hogy ismét meghívnák őket (bár sose tudni, bár úgy tudom, hogy ők visszavonultak...)
  Nem valószínű, hogy az általam leírt lista alapján fogják a fellépőket összeválogatni, tehát nyugi, még lehet jó műsor is a K-T-N alatt. :o) Tőlem, jöhetnek elvontabb fellépők is, de ügyesen vegyítve, hogy minden korosztály és minden stílus megtalálja ezalatt a pár napos program alatt a magának megfelelőt... Én csak megtettem a javaslatomat, mivel új cikk nincs láthatáron Csongráddal kapcsolatban, ezért ide a kommentelők nyugodtan leírhatják a saját maguk által kedvelteket, hátha valakinek szerencséje lesz és a számára kedvelt előadót sikerül idehozni...

  (A CSISZ, X-Factor stb. fellépői pedig biztosan hoznának nézettséget, érdeklődőket a Torokba - már amíg most nekik fut a szekerük, mert mindig jönnek az újabbnál újabb felfedezettek, akik 1 évig még képben maradnak...)

  Ja és a kisebb korosztálynak pl. ALMA együttes. Én is nagyon kedvelem őket, nagyon jó műsorokat adnak elő, a 3-kb 8 éves korosztályt felpörgetik, megénekeltetik és jó hangulatot tudnak teremteni. (csucsu: tuti biztos vagyok abban, hogy ők sem a kedvenceid :o)

  Badárra én is szavazok egyet... - nem mintha bármit is számítana ;o)”
 • 55. Sanka 2011. április 12. 07:58
  „Tisztelt Bakos András Úr!

  Őszintén megmondom, érdekelne egy cikk arról, hogy a Város hogyan képzeli a fesztivál megszervezését, mennyi pénz áldoz rá, ki szervezi stb.

  Vagy az is lehet, hogy nincs is szervező ld. a címet: "Körös-toroki napok - szervező nélkül"

  Persze az is lehet, hogy csak egyedül engem érdekel...”
 • 54. csucsu2 2011. április 11. 21:03
  „De, ha az "ország legkedveltebb showjából" jön valaki, meg Betti által emlegetett bulvárújság példányszám növelő kappanhangú énekese, akkor maradok itthon.”
 • 53. csucsu2 2011. április 11. 20:59
  „Én maradok a PUF (Pál Utcai FiúK) és a Kowalsky meg a Vega mellett, de a Magna Cum Laudet is megnézném.
  Persze egy hülye baktert is, mármint Badár Sanyit, meg a haverjait.”
 • 52. SBetti 2011. április 11. 17:03
  „A Republicnak én is nagyon örülnék!

  A Fásy Mulatóban egy komoly kihívás lenne: végighallgatni Zsülikét...

  A Showder Club jó ötlet. Többen is vannak benne a közeli településekről (talán Kkfházáról és Szentesről is, hátha így nem lenne annyira húzós az utaztatási költségük)...”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezernél is többen zenéltek a 46 éves együttesben

Csongrád - Ezernél is többen játszottak már a 46 éve működő Csongrádi Fúvószenekarban. A ma… Tovább olvasom