Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Kőrösi Tibor: vége a látványberuházásoknak

Csongrád - Nagy adóssággal vette át a várost 2010-ben – mondja Kőrösi Tibor csongrádi polgármester. A költekezést visszafogják, a pályázatokkal megfontoltan bánnak – ez a nehéz gazdasági időszak túlélési stratégiája.
– Hasonlóan sok más városhoz, Csongrád sincs könnyű helyzetben. A megemelt összegű áfa, az üzemanyag folyamatos drágulása olyan tényező, amely a városvezetésen kívül álló ok, mégis helyben érzik az emberek a hatását – elemez lapunknak évértékelőjében Kőrösi Tibor polgármester.

– Az előző városvezetéstől 2,7 milliárdos hitelállományt örököltünk, ami rendkívül megnehezítette a továbblépést. Idén 180–200 milliót vesz ki a zsebünkből a törlesztés. A tartozás egy részét sikerült már lefaragni, de a hatását még nagyon sokáig érezni fogjuk mindannyian – részletezte. – Működésre már tavaly sem vettünk fel hitelt, idén ezen a területen 50 milliós hiánnyal számolunk. Számtalan olyan nehézséggel kell szembenéznünk, amelyről nem tehetünk. A közszolgáltatások esetében például az állam átvette az árképzést. A kiesés kompenzálására a központi költségvetés nem biztosít forrást. Ez itt, Csongrádon például azt jelenti, hogy 4,9 százalékkal csökkenteni kell az intézmények számára biztosított összegeket. Jelentős létszámleépítést nem tervezünk, esetleg a béreket csoportosítjuk át. Azért az intézményeknél próbálunk takarékoskodni, mert a bevételeink nem nőttek, adót nem vezettünk be, a lakosság viszont eljutott anyagilag a tűrőképessége határára.

Sok feladathoz nincs meg a központi forrás – magyarázza Kőrösi Tibor. A szerző felvétele
Sok feladathoz nincs meg a központi forrás – magyarázza Kőrösi Tibor.
A szerző felvétele

A város ennek ellenére nem számolja fel a jelentős anyagi terheket jelentő, nem kötelező támogatásokat. A rászoruló gyerekek – a törvény által előírt eggyel szemben – napi három ingyenes étkezést kapnak, de a tanyagondnoki szolgálatot is fenntartják, magyarázta a városvezető.

– Természetesen közben nem szabad elfeledkezni a fejlesztésekről sem. A látványberuházásoknak véget vetettünk: csak olyan – elenyésző önrészt igénylő – pályázatokon indulunk, amelyek fenntarthatók, növelik a lakosok komfortérzetét, és termelő beruházást eredményeznek. Idén az óvárost és az Erzsébet Szállót szeretnénk rendbe hozni, valamint komoly megtakarítást jelent majd az is, hogy intézményeinket rákapcsoljuk a távfűtési rendszerre. Ebben az évben a tervek szerint hozzáfogunk a fürdőfejlesztéshez, amihez 300 millió forint pályázati pénzre és ugyanennyi fejlesztési hitelre lesz szükség. Gyűjtőutakat újítunk fel, és kerékpárút épül – ezek is mind a lakosok jólétét szolgálják.
A munkahelyteremtéssel kapcsolatban Kőrösi Tibor úgy fogalmazott: nagyon várják a Start programot, amellyel 130 ember juthat munkához. Hozzátette: a lehetőségekhez mérten rendezvényekkel, kedvezményekkel segítik a helyi vállalkozókat.

Olvasóink írták

 • 19. hank 2012. február 02. 02:31
  „Szentesi uszoda 2010-es eredményének elemzése itt található: http://www.szentes.hu/wp-content/uploads/2011/05/atvilagitas-udulokozpont2011.pdf
  2010-ben 53 milliós árbevételük volt a belépőjegyekből és ottani szolgálatásokból
  Arra hirtelen nem emlékszem, hogy 2010-ben vagy 2011-ben újult meg az uszodájuk. De talán 2010-ben volt, akkor lett csúszdájuk meg ilyesmi.
  Tanulságos a fenti dokumentum.
  A 40. oldalon azt olvasom, hogy -5.7M Ft-os lett az eredményük 2010-ben. De csak azért, mert az Önkormányzat jelentősen támogatta (61 millióval). Ha ez nincs meg, akkor -67M Ft az eredményük, tehát veszteségesek. És ne felejtsük el, hogy azért lényegesen több fiatal van a szomszéd várban...
  Kíváncsian várom a csongrádi fürdő megtérülésének számait. Feltételezem, hogy ez publikus adat, hiszen közpénzről van szó.”
 • 18. hank 2012. február 02. 01:00
  „Pár dolog:
  "Az előző városvezetéstől 2,7 milliárdos hitelállományt örököltünk" --> a jelenlegi képviselő-testület kb. 60%-a tagja volt az előzőnek is (lásd: www.valasztas.hu). A képviselők vezetik a várost, hiszen van mindenféle bizottság, akik döntenek arról, hogy pályáznak-e valamire vagy sem, elbírja-e még a város. (Javítsatok ki ha tévedek).

  "A látványberuházásoknak véget vetettünk: csak olyan - elenyésző önrészt igénylő - pályázatokon indulunk, amelyek fenntarthatók, növelik a lakosok komfortérzetét, és termelő beruházást eredményeznek."
  300 milliós (50%-os) önrész nem elenyésző.
  A lakosság öregszik, van idősek tanácsa, a fiatalok elvándorolnak, mert nincs munka. A nyugdíjasok ha elmennek nem a teljes áru jegyet fogják venni, hanem valamilyen kedvezményeset, különben nem fognak odajárni, mert a nyugdíj olyan amilyen.
  A jelenlegi fürdő veszteséget termel? Azért kérdezem, mert jópár éve az akkori polgármester felkérte az akkori üzemeltetőt, hogy kalkulálja ki a kihasználtság és a költség tekintetében, hogy milyen belépő árakra lenne szükség, hogy nullán legyenek. Erre olyasmi jött ki, hogy belépő 3-4 ezer Ft, éves bérlet 300-400 ezer, ha jól emlékszem. A Hírtévének "meg is tetszett" mindez.
  300 millió fejlesztési hitelt vesz fel a város ugyanennyi támogatáshoz. Ez azért nem pici összeg.
  Az újságcikkből csak az nem derül ki, hogy a város a 600 milliós beruházást (amiből 300 millió hitel) mikorra tervezi megtérülni és hogyan lehet majd önfentartó? A közszférában egy rossz szokás, hogy orrba-szájba pályáznak mindenre, mert nöjjön a vagyon, de közben nincs pénz karbantartani és ott fog tönkremenni. Egészen biztosan versenyre tudunk kelni pl. Szentessel (talán), Cserkeszőlővel (kizárt), Mórahalommal (semmi esély), Gyopárossal (kizárt), Kiskunmajsa (nincs esély)?
  Akkor mikor fog ez megtérülni? Meddig lehet majd fenntartani?
  Szerintem kellene egy koncepció és egy kisebb összeggel meg kellene menteni a strandot. (Gondolom azért sürgető a felújítás, mert lassan nem lesz engedély az üzemeltetésre. A gyógyvíz sem olyan már mint régen (fúrni kellene állítólag másik kutat). A vízforgatókkal sem tudom, hogy hogy áll a strand.) Később majd lehet továbbfejleszteni ennek vonalán.
  Sajnos évekkel ez előtt amikor meg lehetett volna vásárolni a régi volántelepet (a Dob utcában), akkor ez nem történt meg. Pedig arra lehetett volna bővülni is akár...
  Csak egy ötlet: annyi modern strand van. Miért ne lehetne egy retro-strandot csinálni (megnézni a régi képeket és kifesteni újra, megnyitni a nem használt részeket, bejáratot stb.)? Mint ahogy annak idején volt.
  Vagy valami olyan ötletet beletenni amivel mégis idecsábítható lenne valaki akikből megtérülhetne a 300 milliós hitel (és kamatai).

  Túl sok a strand, én 2x meggondolnám, hogy 300 milliót ráköltsön-e a város hitelből egy ilyen beruházásra.”
 • 17. nádtető 2012. január 25. 20:12
  „Olvasom a sok hozzászólást,azt kell mondanom,hogy sok mindennel azonosulni lehet.De közben felmerül bennem egy költői kérdés,lehet-e ebben a városban valami újat csinálni ami mindenkinek megfelel.Bele gondoltak abba,hogy ön mit tenne a polgármester helyében?Könnyű azt mondani,hogy kell munkahely ami igaz.De milyen eszköz van a pm kezében.Akkor amikor a házon belül csatát kellene megnyerni,amikor olyan gazdasági környezetben kell a mindennapokat megélni ami most van.Nagyobb párbeszédre lenne szükség,hiszen nagyon sokan vannak akik jó szándékkal segíteni akarnak.Meg kellene értetni,hogy most nem a fejlesztések ideje jött el,de nem kellene lemondani a kedvező pénzügyi feltételek mellett a jövőt alapozó pályázatokról sem.Ami nagyon fontos,hogy végig gondolt,megalapozott legyen!!A sokat szidott képviselőket kérjük meg,hogy legalább hallgassanak,azzal talán segíteni tudnak még.”
 • 16. keletaru 2012. január 25. 19:46
  „A legnagyobb "gond" VÁROS-nak kicsi vagyunk, FALU-nak meg NAGY . Bentről nem tudnak a "régi" motorosok mást mint az elődjeik MAJD megmondják fentről , s olyanoktól kérnek tanácsokat akik még a pufajkás rendszerben is ERŐS nemet mondta a beruházásokra . Elég ez itt nem kell más CÍMSZÓ alatt . Látszik a székhez, gombnyomáshoz ragaszkodás , értünk , nekünk , miattunk ???!!! Félre "ne" értsük nem hiszem el bent nem látják eggyesek milyen szintű a demográfia robbanás itt , felesleges HA bejön ruházások . Semmire épülő fellegvár tervek . Néha el kellene gondolkodni nem E olcsóbb egy-két beruházás ha mi építjük meg í drága pályázosdi nélkűl . Lásd Homok foci pálya a szenyvíz tisztítónál stb..... Ebbe a fürdő településbe meg oly kár bele "élni" , hisz colos csövel rendelkező településket évek alatt fényévekkel elhagytak minket . DE sebaj itt még álmodnak , mint a focisták a régi 6:3 ról . Hihettetlen még egyesek mindig beveszik ezt a maszlagot .....üres hasra ! Üdv Kuci”
 • 15. Norbi56 2012. január 25. 10:11
  „A baj az, hogy össze vissza használunk fogalmakat.
  Azzal egyetértek, hogy idegenforgalmi szempontból jelentéktelen a város, nincs is pillanatnyilag semmi vonzereje, hiába állítjuk, hogy a legszebb homokföveny itt van a Tisza mentén.Sajnos tudomásul kell vennünk hogy ebben az állapotában 30 perces város vagyunk(Európában több ezer ilyen város/városka van). Csak ámítjuk magunkat.
  Tudom ezért nagyon sokan megköveznének, de hát a tények mégis csak ezt mutatják, és ráadásul makacs dolgok is. Nincs egyetlen olyan rendezvényünk sem amely akár néhány száz idegent ide vonzana ! Szálláshelyeink panganak, a Körös- toroki létesítmények lepusztultak és a sorsuk a Tisza szeszélyének van kiszolgáltatva. Bizonytalan!A szokásos évi rendezvényeink inkább a "cirkuszt és kenyeret" kategóriába tartoznak, és a"választóknak" szólnak, mint az igényes és színvonalas szórakoztatásnak amelyért hajlandók lennének idegen emberek jelentősebb összeget áldozni.
  A baj az, hogy a város vezetőinek zömének még ötlete sincs , hogy mit kellene csinálni, hogyan vezetné ki a várost a "mélyrepülésből". Az, hogy minden választás előtt ígérgetik a munkahelyteremtést már egy évtizede édes kevés!
  más:
  A városnak nem fürdőt kell fejleszteni, hanem egy olyan úszómedencét kell építeni a hatvan éves(törött) helyett amelyben a gyerekeink megtanulhatnak úszni és elsajátíthatják néhány vizes sportág alapját, s művelhetik a vízilabda sportot az utánpótlás szintjén. Tehát nem "garandiózus fürdőfejlesztésre" van szükség, hanem egy 21. századi színvonalú úszómedencére,( 100-150 millió forint a beruházási költsége egy 33,1/3 x 25 méteres medencének) éppen úgy mint könyvtárra, vagy művelődési házra, mert funkcióját tekintve hasonló szerepet tölt be, ha a testkultúrát, az egészséges életmódot a kultúra részének tekintjük. Tehát építsünk egy korszerű medencét és tartsuk rendbe a létesítmény meglévő épületét. S ezt mindaddig így kell tenni, ameddig nem változnak a városunkat jellemző jelenlegi trendek, vagy nem "szakad ránk" néhány Milliárd Ft vagy inkább Euró!”
 • 14. mátka 2012. január 24. 22:29
  „tisztelettel kérek mindenkit ,értse meg,hogy ezt a mondatot,szinte minden település mondhatja,mondhatná: "de egy kulturált fürdőnek sok helyi és közelben lakó örülne szerintem".....ez viszont nem veszi figyelembe a fenntarthatóságot,a turisztikai piac telítettségét ill a kínálatot ami,most már olyannyira sok fürdőt
  kínál,hogy onnan kitűnni,szinte lehetetlen Szóval ez nem, érzelmi kérdés. Jó lenne,de....”
 • 13. lforgo 2012. január 24. 21:25
  „Ferdzso! Szerintem költői túlzás "Turisztikailag jelentéktelen" városnak nevezni Csongrádot, mivel lehetett volna méltán híres, csak nem most hanem már 15-20 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni építeni az imidzsét. Nagy fürdő város már nem leszünk ebben az évtizedben, de egy kulturált fürdőnek sok helyi és közelben lakó örülne szerintem. A munkahely teremtő beruházás pedig érdekes kifejezés, szerintem a városnak nem kellene munkahelyeket varázsolnia, hanem a feltételeket kell megteremtenie, hogy alkalmas legyen vállalkozások számára, úgy gondolom, hogy a feltételek adottak, de a vállalkozó kedv itt is és máshol is eléggé visszaesett.”
 • 12. lforgo 2012. január 24. 21:15
  „Most szinte kivételesen is de egyet kell értenem Norbi56-al, azért sokan látjuk, hogy a Polgármesterünk szeretne nekünk szépet és jót, de mindenkinek megfelelni egyszerre nem egyszerű, főleg egy ennyire eladósított városban.”
 • 11. ferdzso 2012. január 24. 19:32
  „...Hogy őszinte legyek: Turisztikailag jelentéktelen városban, tényleg "pénz kidobás", és el sem kellett volna kezdeni...Az utak korszerűsítése, munkahely teremtő beruházások, az nem "látvány", de kell!(Erre kellett volna a pénzt költeni.)”
 • 10. Robinho 2012. január 24. 14:58
  „A látványberuházáshoz azért tegyék már hozzá, hogy félig romokban heverő templomra is jutott belőle. Akkor bezzeg az egyháznak is jó volt az EU-s pénz...”
 • 9. Robinho 2012. január 24. 14:53
  „Csak azért néha a fideszes stílus már őt is megfertőzi...”
 • 8. macs 2012. január 24. 14:50
  „Miért adósodott el a város? Mire kellett a 2,7 mrd Ft hitel?”
 • 7. Elnyomott.1 2012. január 24. 14:10
  „Norbi56.Nagyon jó lenne ha sokan megértenék azt ami elhangzott öntől,hogy ezek a képviselők, alpolgármester és ezek hozzátartozóik az eladósításban is részt vettek,és szépen beágyazták magukat a helyi illetve a megyei önkormányzatnál.Addig amíg ezen élősködő társaság hoz döntéseket a város szinten tartásának gazdasági ügyeiben addig itt csak hanyatlás lesz, ők meg szépen gazdagodnak vagy épp a gyerekeik.Mint egyszer már leírtam,Kőrösi Tibor sajnos a fehér krokodil szerepét tőlétibe a sumákok között,ha nem tudja eltávolítani a körülötte keringő keselyűket akkor sajnos ő is és mi is vesztesek leszünk.”
 • 6. ljro 2012. január 24. 12:33
  „A hazudozásoknak is véget kellene már vetni! :(”
 • 5. eljensokaszeged 2012. január 24. 12:00
  „az fontos. nincs fürdő a közelben.”
 • 4. mátka 2012. január 24. 11:15
  „"A látványberuházásoknak véget vetettünk...."...... "Ebben az évben a tervek szerint hozzáfogunk a fürdőfejlesztéshez,..."”
 • 3. azigazitrebitsch 2012. január 24. 10:55
  „"A látványberuházásoknak véget vetettünk"
  Mik is voltak ezek a látványberuházások, aminek most végett vetettek?
  Mert én gyakori átutazóként nem nagyon láttam ilyesmit.”
 • 2. Norbi56 2012. január 24. 10:26
  „Féltem Kőrösi Tibort, és féltem a várost is! Féltem azért, mert olyan politikai környezet veszi körül, amelyben az egyik felet a minél rosszabb annál jobb elv vezérli, másikat a pénzügyi/politikai haszonszerzés motiválja, s vannak néhányan akik nyílván valóan alkalmatlanok arra amit csinálnak. Problémát jelenthet az is, hogy míg a polgármester úr "új fiú" a csapatban és a közigazgatásban is, addig vannak körülötte olyan ,,dörzsölt régi motorosok", akik családi hagyományaikkal, kapcsolataikkal, a birtokukban lévő információkkal beágyazódtak, zsarolnak, csápjaikat széjjeleresztve a rendszerbe a politikai konstellációtól függetlenűl. Ezért nehéz őket kimozdítani és olyan populáris demagógi mozgatja őket ami minden ésszerű és szükségszerű döntés meghozatalát megakadályozhatja , mint ahogy meg is akadályozták az elmúlt évtizedben. Pedig, már akkor is világos volt, hogy a jobboldali többségnek alternatívát kellett volna felajánlani, a pártpolitikusi szempontból érthető, látszólag előremenekülő baloldali/liberális eladósító városi gazdaságpolitikával szemben. De nem tették meg, a politikai haszonszerzést, jövőbeni pozíció szerzési lehetőségüket szem előtt tartva !
  Az nyílván való, hogy az intézményműködtetés már nem ,,buli" ezért van szükség még ma is olyan egyébként a jelenlegi helyzetben felesleges beruházásokra ahol a 10% ,,alkotmányos költség" működhet.
  Sajnálatos , hogy így van. Éppen ezért féltem a polgármestert urat. S féltem a várost is, mert jelenlegi személyi összetételű vezetéssel nem állítható meg az elöregedés, az elvándorlás és a leépülés, a jelenlegi vezetés nem kínál és nem mutat kiutat a város számára!
  Inkább csak sodródik. Sajnos túl sok az ocsú és nagyon kevés a tiszta búza !”
 • 1. DÓZER 2012. január 24. 09:34
  „Hódmezővásárhelynek 25-30 MRD Ft hitele van - árfolyamtól függően. Na, ez a gáz - úgy kb. 30 évig - , nem a csongrádi helyzet...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató a beiskolázásról

Beiskolázással kapcsolatos tájékoztatást tartanak hétfőn 17 órakor a Széchenyi-iskolában. Tovább olvasom