Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Kovu, a németjuhász kutya Csongrádon járőrözik

Csongrád - Immár a negyedik rendőrkutya lépett szolgálatba a csongrádi rendőrkapitányság kötelékében. Kovu, a 3 éves németjuhász kutya, vezetőjével, Varga Viktor rendőr őrmesterrel közterületi járőr feladatokat lát el.
A megyében Csongrád városában áll szolgálatban a legtöbb rendőrkutya. Elsőként - 2011 nyarán - nyomkövető ebként, Nike került a kapitányságra, majd decemberben Narkó, múlt év augusztusában Keszeg következett, december közepén pedig a negyedik rendőrkutya, Kovu is megkezdte a járőrszolgálatot a Csongrádi Rendőrkapitányság illetékességi területén, ami magában foglalja Csongrád, Felgyő, Csanytelek, Tömörkény és Bokros bel-, és külterületeit.

Kovu, a németjuhász kutya Csongrádon járőrözik - GALÉRIA

A legbátrabb ebekből lehet rendőrkutya

A kutyák kiválasztásakor alaposan próbára teszik, és megfigyelik a lehetséges ebeket. Csak a legbátrabb, legnyugodtabb, és a legrátermettebb ebekből lehet rendőrkutya. Nem szabad, hogy megijedjenek, összerezzenjenek, vagy megtorpanjanak, illetve hátrahőköljenek bármitől is. Az előszűrés során kiválasztottakból lesz a kiképzések után a rendőrkutya. 

 
– A közös munka előtt 3 hónapos alapkiképzésen vettünk részt Dunakeszin, a kutyakiképző bázison. Ez idő alatt Kovu megtanult mindent, amit egy jól képzett rendőrkutyának tudnia kell, és én is elsajátítottam a kutyavezetés és gondozás fortélyait. A kiképzés végén több lépcsős alapminősítő vizsgát tettünk, ami 1 évig érvényes. A vizsga nélkül egyetlen kutya és kutyavezető sem mehet ki közterületre és nem is állhat szolgálatba. Ő egygazdás kutya, ami azt jelenti, hogy csak az én parancsaimnak engedelmeskedik – magyarázta Varga Viktor.

A járőrszolgálat 6 órás egy rendőrjárőr és négylábú segítője számára: előre kijelölt területet járnak be, meghatározott időrend szerint. Azonban mielőtt közterületre mennének, minden alkalommal 1 órás tréninget tart a vezető a kutyájának és plusz heti 3 óra külön tréningen is részt vesznek.

Kovu, a németjuhász kutya Csongrádon járőrözik - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– A jó járőrkutya feladata az őrzésvédelem és a parancsok engedelmes végrehajtása, ilyen például a helyben maradás, a menet közbeni megállás, vagy a fektetés. Első és legfontosabb készsége: a fegyelem - ez az elkapás utáni eresztésnél is rendkívül fontos. A kutyának mindent csak vezényszóra szabad tennie, bár ha támadást vél felfedezni a vezetőjével szemben, önállóan cselekszik. Ilyen esetben mindent elkövet, hogy megvédje őt, ezért a járőrkutya jelenlétében vigyázni kell a hirtelen mozdulatokkal – mondta az őrmester.

- A kutya tulajdonképpen kivált egy járőrt. Az embert kíméli és segíti. Pontosan tudja és jól ismeri a feladatát, amit maradéktalanul végre is hajt, teljes biztonságot adva az őt vezető rendőrnek. A járőrözés ideje alatt a kutya feszülten figyeli a körülötte zajló eseményeket és folyamatosan mérlegel. A kutya biztosítja az intézkedések során a kutyavezetőt, aki őt parancsszavakkal instruálja, így tökéletes társa az embernek a szolgálatban – kapcsolódott be a beszélgetésbe Koncz József rendőrőrnagy, a csongrádi kapitányság vezetője.

– Tapasztalatként elmondható, hogy a lakosság kedvezően fogadta a kutyás járőreink jelenlétét. Segítségükkel a külterületeken és a szőlőskertekben is biztosítható a járőrtevékenység, de az üzletek környékén is jó szolgálatot tettek az ünnepi forgatagban – folytatta. – A kutyáink nagyon jól képzett, biztonságosan alkalmazható szolgálati állatok. Nagy lehetőséget rejtenek magukban felderítésben és elfogásban egyaránt. A munkájukkal hatékonyabbak vagyunk és a meglepetés ereje is mellettünk van a beavatkozásokban.

Kovu, a németjuhász kutya Csongrádon járőrözik - GALÉRIA

Őrzés védelemben, kísérési feladatokban is nagy a jelentősége a szolgálati négylábúaknak. Nagy sűrűségű területeken is biztonsággal bevethetők és képesek teljes pontossággal kiválasztani a célszemélyt. Kiképzésüknek, és rátermettségüknek köszönhetően, egyszerre akár több emberrel is eredményesen felveszik a harcot, ha szükség van rá. Időnként komolyabb tréningeken is részt kell venniük, ahol vezetőik sem tudják előre a feladatokat. A gyors helyzetfelismerés, és elemzés után, hibátlanul kell végrehajtaniuk a nehezített feladatokat. – Az elmúlt évben a Körös-toroki napokon és a strandidőszak alatt is bizonyították képességeiket. A közterületeken való fokozott jelenlétük jó hatással van a város életére. Bizony másképp néznek egy kutyás járőrpárosra az emberek. Gyakran előfordul az is, hogy más kapitányságok is kölcsönkérik tőlünk kutyás rendőreinket, hogy néhány napig vagy hétig ott is besegítsenek. Úgy a nyomkövető, mint a járőr szolgálatot teljesítő kutyáink-, vezetőikkel együtt jól képzettek és eredményesen végzik munkájukat – mondta büszkén a csongrádi rendőrkapitány.

Olvasóink írták

 • 7. joci10 2013. január 26. 11:04
  „5. piccola 2013.01.23. 21:09
  kutyakiképzőként állíthatom h legalább olyan veszélyes szájkosárban mint anélkül,rettentő nagyot tud vele ütni..
  gratulálok nekik,bár azért kipróbálnám h mit csinál váratlan helyzetben... :)”
 • 6. gyöngyszem2 2013. január 25. 14:46
  „Nem kell a kutyának harapni ahhoz hogy az embert megállítsa ha menekül.Csak jól ki kell képezni,és ezek a kutyák ki vannak képezve rendesen.”
 • 5. piccola 2013. január 23. 21:09
  „tényleg gyönyörű kutya! de ilyen szájkosárral felszerelve hogy tud részt venni bármilyen "elfogásban"? gondolom gyorsan le lehet csatolni róla.”
 • 4. palfisz 2013. január 23. 18:42
  „Nos, hát az állat nem "ember", vehetnénk példát tőlük!”
 • 3. uborka 2013. január 23. 16:20
  „ÍRÓ OLVASÓ TALÁLKOZÓ?”
 • 2. papika56 2013. január 23. 15:29
  „Gyönyörű kutya ! nekem is van kettő. Imádjuk őket, bár itthon ők a falkavezérek.
  ez a kutyus..tiszta gazdija.Úgy hasonlítanak egymásra !Cshipsz van -e benne??”
 • 1. queenmargareth1 2013. január 23. 13:57
  „gyönyörű:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szög-Art kiállítás Csongrádon

A kultúra napja tiszteletére a művelődési központban kedden 17 órától kezdődik a Szög-Art Művészeti Egyesület kiállítása. Tovább olvasom