Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Közadakozásból emelnek 56-os emlékművet Csongrádon

Megosztja Csongrád közvéleményét, hogy a városvezetés közadakozásból szeretné előteremteni az 56-os emlékmű felállításához szükséges hiányzó négymillió forintot. Bedő Tamás polgármester százezer forintot ajánlott fel a szoborra.
Csongrádon a második világháborús emlékmű jórészt közadakozásból épült meg 1992-ben. Most az 56-os emlékműre várják a felajánlásokat. Fotó: Tésik Attila
Az internetes fórumokon olvasható bejegyzések szerint megosztja Csongrád közvéleményét az a kezdeményezés, amit az önkormányzat indított útjára az 56-os emlékmű felállítására. A város a maga hárommillió forintja mellé további hárommilliót nyert pályázaton erre a célra, a hiányzó négymilliót viszont közadakozásból szeretné összegyűjteni – mégpedig a lehető leghamarabb, hiszen november 4-én már avatnák Lantos Györgyi, Máté István, Tóth Béla és Ungor Csaba közös alkotását.

A világhálón fórumozó csongrádiak egy része úgy véli, fontosabb dolgokra is el lehetne költeni az önkormányzat pénzét, mint a szoborállítás, amiből volt jó néhány az elmúlt tizenöt évben. Közülük B. Péter lapunknak is elmondta, hogy szerinte nagyobb hasznát venné a város a munkahelyteremtésnek vagy a létesítményfejlesztésnek, mint annak, hogy újabb műalkotással gazdagodik Csongrád. A szoborállítás pártolói viszont azzal érvelnek, hogy a történelmi sorsfordulóknak emléket kell állítani, még ha az anyagi áldozatvállalással is jár a lakosság részéről.

Emléktábla, kopjafa, szobor

A rendszerváltást követően a Dózsa György térre állított második világháborús emlékművet is részben közadakozásból állíttatta a csongrádi önkormányzat. Úgy tudjuk, hogy a többmilliós szoborállítás közel felét adományokból fedezte a város. Az 56-os emlékmű a harmadik olyan alkotás lesz Csongrádon, ami a forradalomra emlékeztet. A városházán 1993-ban helyeztek el emléktáblát, néhány évvel később pedig a Pofosz helyi szervezete állított kopjafát a temetőben.

Idén már nem először hívja fel a városvezetés a csongrádiak figyelmét közadakozásra. Tavasszal az árvízi védekezésnél is számítottak a felajánlásokra. A csongrádiak homokkal, üzemanyaggal, gépjárművekkel oda is álltak az ügy mellé. Nem lett ekkora sikertörténet a focicsapat megsegítése. Az együttes végül – helyi mecénás hiányában – egy vidéki vállalkozó támogatásával indulhat augusztusban az NB-III-as bajnokságban.

– Szívem szerint mindent odaadnék, de most nagyon nem megy az üzlet – nyilatkozta a témával kapcsolatban lapunknak Bátki Ferenc csongrádi hoteltulajdonos. Az 56-os Bajtársi Szövetség ellenőrző bizottságának elnöke szerint a városban jól teljesítő vállalkozásoktól, illetve a képviselő-testület tagjaitól lenne elvárható, hogy példát mutassanak az ügyben.
Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy ő százezer forinttal járul hozzá az emlékmű felállításához. A város első embere közölte: akkor is felavatják a szobrot november 4-én, ha nem gyűlik össze elegendő pénz, mert az önkormányzat kiegészíti a felajánlott összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárazra került a csongrádi vendégváró homokpad

Ha az ÁNTSZ engedélyezi, mától hivatalosan is fogadhatja a strandolni vágyókat a Körös-toroki… Tovább olvasom