Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Kristálycsillárt szentelnek a csongrádi templomban

Csongrád - Egy Csongrádhoz kötődő, de elszármazott család adományának, és a lokálpatrióta összefogásnak köszönhető az a kristálycsillár, amelyet vasárnap szentelnek fel a Nagyboldogasszony-templomban.
Negyven év után ismét Bohémia kristálycsillár díszíti majd a csongrádi Nagyboldogasszony-templomot. Az újból elkészített világítószerkezetet december 16-án, vasárnap, a délelőtt tízkor kezdődő szentmise után szenteli fel Janes Zoltán plébános, beszédet mond Murányi László. Az ismert lokálpatrióta és képviselő – nevéhez fűződik a bökényi kereszt felállítása is – évekkel ezelőtt elhatározta, kezdeményezi, és a várost szerető emberekkel közösen keresztülviszi, hogy a templom egykori dísze ismét a helyére kerüljön.

– A Nagyboldogasszony-templom alapkövét 1762-ben rakták le, az áramot pedig 1913-ban vezették be ide, feltehetőleg ekkor készült el az a kristálycsillár is, amelyet harminc-negyven évvel ezelőtt szereltek le, de az idősebb hívek még emlékeznek rá – mondja lapunknak Murányi. – Azután nem tudni, mi lett vele. Az új csillár elkészült: a cseh Bohémia céget Magyarországon képviselő Preciosa Kft. rendelte meg és szereli fel az avatás napjáig.

Az ajándék jelentős értéket képvisel: Murányi nem árulta el, mekkorát. Azt is elmondta, a mecénás kérésére nem mond számot. De az is csak a szentelőünnepségen derül ki, hogy ki a fő támogató, aki a csillár elkészíttetésének és fölszerelésének költségeit állja.

– Ez az ő kérése. Annyit azonban elárulhatok, hogy egy Csongrádhoz máig kötődő, a városban köztiszteletnek örvendő családról van szó. A családfő első szóra megígérte, hogy segíteni fog – mondta Murányi.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítik a villanyhálózatokat a csongrádi külterületen

Csongrád - Közel 300 millió forintba kerül majd a csongrádi külterületen gazdátlanul maradt… Tovább olvasom