Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kurucznak nem lesz jobboldali vetélytársa

Nem köt választási szövetséget a Fidesz csongrádi szervezetével az Összefogás Csongrádért Egyesület, amely Kurucz Ferencet, a volt rendőrkapitányt indítja polgármesterjelöltként. A polgári szövetség helyi szervezeténél nem kívánták kommentálni a civilek döntését, de úgy tudjuk, saját jelöltet nem szándékoznak indítani Kuruczcal szemben. Az is eldőlt, hogy „a jobboldal dezertőrjeinek" nevezett két képviselő útjai szétválnak.
Kurucz Ferenc. Nem állít vele szemben polgármesterjelöltet a Fidesz Fotó: Bíró Dániel
Az Összefogás Csongrádért Egyesület közgyűlése a minap tárgyalt arról, hogy kössön-e választási szövetséget a Fidesz helyi szervezetével. Mint ismeretes, a polgári szövetség csongrádi tagsága háromszor is úgy döntött, nem áll a volt városi rendőrkapitány mellé, a párt helyi vezetői viszont nem kívántak szembe menni a civilekkel, ezért megfontolásra alkalmasnak találták azt az egyesületi ajánlatot, amely arra vonatkozott, hogy a tízből három választási körzetben nem indítanak jelöltet a fideszesekkel szemben. Információink szerint a Fidesz csongrádi szervezete viszontajánlattal élt: a háromnál több visszalépésre tett javaslatot, de erre nemet mondott a civilek közgyűlése.

Úgy tudjuk, csongrádi szinten a Fidesz már korábban lemondott arról, hogy az országos politikához hasonlóan a kereszténydemokratákkal és a Vincze László vezette Kisgazda Polgári Egyesülettel választási szövetséget kössön. Helyettük inkább az Összefogás Csongrádért Egyesülettel társult volna a párt helyi vezetése, de mint legutóbb kiderült, a tagság ezt nem akarja. A szövetkezés pikantériája, hogy végül mind a KDNP, mind a kisgazdák a civilek mellett kötöttek ki.
Civil jelöltek

Az Összefogás Csongrádért Egyesület jelöltjei választókörzetenként: 1. Berkes Zsuzsanna, 2. Nagypál Sándor, 3. Fekete János, 4. Murányi László, 5. Pölös István, 6. Tarjányi József, 7. Horváth Varga János, 8. Tar Ágnes, 9. Szabó József, 10. Ambrus Józsefné. 

A keddi döntés értelmében visszavonta ajánlatát az Összefogás Csongrádért Egyesület: mind a tíz körzetben saját jelöltet indít, polgármesterjelöltje pedig Kurucz Ferenc lesz. Az aspiráns lapunknak elmondta, a város érdekében mondtak végül ők nemet a Fidesz szövetkezési ajánlatára, céljuk pedig az, hogy erős jobboldali képviselő-testülete legyen a városnak. A történtekről kérdeztük Pap Gabriellát, de a helyi Fidesz elnöke csak annyit mondott, hétfői sajtótájékoztatójukon válaszolnak a média kérdéseire. Lapunk ugyanakkor arról értesült, hogy csak képviselőjelölteket állít a jobboldali párt, önálló polgármesterjelöltet nem.

A civilek jelöltlistájából az is kiderült, hogy a Fidesz egyik szószólója által a jobboldal dezertőrjeinek nevezett két képviselő útjai szétválnak. Tar Ágnes és Ormos Gábor azért kapott ilyen minősítést ez év elején, mert a szocialista többséggel együtt elfogadták Csongrád 2006-os költségvetését. Mint megírtuk, Ormos kilépett a Fideszből, mert nem kívánt a régi rendszerben is politizáló Murányi Lászlóval és Nagypál Sándorral együtt dolgozni. Tar Ágnes nevét viszont a civil jelöltek között lehet felfedezni, ő fog ugyanis az Összefogás Csongrádért színeiben indulni a nyolcas körzetben.

Murányi nem ortodox

A Murányi Lászlóval való közös politizálást MSZMP-s múltja miatt tartotta lehetetlennek Ormos Gábor. Murányi, aki korábban nem tudott reagálni Ormos szavaira, most azt mondta lapunknak, nem érti, hogyan lehet őt ortodox kommunistának titulálni, amikor egyike volt azon kevés párttagoknak, akik városi és megyei szinten is kezdeményezői voltak a váltásnak 1988-ban és 1989-ben. Hozzátette: az ő nevéhez fűződik Csongrád régi címerének felkutatása, és ő kezdeményezte elsőként a címer visszaállítását is.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi MSZP-s jelöltek

A Magyar Szocialista Párt csongrádi szervezete tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, kiket indít a… Tovább olvasom