Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kútba esett csatornaügy Csongrádon

Hat idős ember keresi igazát az ereszcsatornát építő Rostás 2000 Bt.-vel szemben. Egyelőre alulmaradtak. A román állampolgárokból álló társaság ereszfelújítás címén százezreket csalt ki tőlük, olykor meg is fenyegette őket. A károsultak feljelentést tettek, a csongrádi ügyészség azonban a szakértői véleményre hivatkozva megszüntette az eljárást.
Hevesi Lászlónét is csőbe húzták – 15 méternyi ereszért 360 ezret fizetett. Fotó: Bíró Dániel
Az igazságot siratják azok a csongrádiak, akik levélben keresték meg szerkesztőségünket. Azt írták, csalódtak az igazságszolgáltatásban. A hat károsulthoz még tavaly csöngetett be egy magyarul beszélő, de – mint később kiderült – román állampolgárokból álló társaság. Az egyik esetről 2005 szeptemberében lapunk is beszámolt. A Rostás 2000 Bt. vezetői jól hangzó ajánlattal vették rá kiszemeltjeiket, hogy rögvest újíttassák fel velük házuk ereszcsatornáját. Munkájuk – ami hagyott némi kívánnivalót maga után – végeztével a megegyezett ár többszörösét kérték el az idősektől, nem egy esetben megfenyegették őket.

– Nálam úgy kezdték, hogy nyugdíjas koromra tekintettel 25 százalék árengedményt adnak – mesélte lapunknak Hevesi Lászlóné. – Miközben feltették a tizenöt méternyi új ereszt, már láttam, hogy imitt-amott kókányolnak, de igazán attól szédültem el, mikor azt mondták, hogy 368 ezer forintot kell fizetnem. Végül 360 ezer forintommal távoztak úgy, hogy még számlát sem kaptam. Akkor már én is sejtettem, amit később a szakértő mondott: hogy minket nagyon becsaptak.

A károsultak a rendőrséghez fordultak, elő is állították a Rostás 2000 Bt. vezetőit és munkásait. A nyomozó hatóság megállapította az esetenként több százezer forintra is rúgó kárértékeket, az ügyészség viszont bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A csongrádi ügyészség vezetője, dr. Csobánczi László aláírásával kiküldött határozat indoklása úgy fogalmaz, hogy „a szakértő szerint az építőanyag-piacon különböző árak vannak, ezért az anyagárakban százalékos eltérés nehezen jelölhető meg" – vagyis a megrendelt munkák nem okoztak kárt a feljelentőknek.

– Emlékszem az idézett mondatra, és arra is, mit mondtam a becsapott embereknek, amikor náluk jártam – mondta tegnap lapunknak Monostory Péter, az ügyben kirendelt igazságügyi szakértő. – Ha megszüntették az eljárást, valaki tévedhetett, mert az általam készített anyagban az is benne volt, hogy nem reális árat kértek munkájukért a vállalkozók, a reális ár ugyanis a kért összeg töredéke volt – tette hozzá.

Ezek után arról szerettünk volna információt kapni a csongrádi ügyészség vezetőjétől, hogy valójában miért is szűnt meg az eljárás. De dr. Csobánczi Lászlót pénteken nem tudtuk elérni, mert szabadságon volt. Az ügyészségen azt mondták, kedden lesz legközelebb elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontkovács is lesz a szakrendelőben

Összebékíti az orvoslást a természetgyógyászattal Csongrádon Sipos Tibor. A Dr. Szarka Ödön… Tovább olvasom