Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kutyairodát jósoltak Csongrádra

Sokkal rosszabb a csongrádi helyzet, mint a hasonló lélekszámú környékbeli városokban, véli Murányi László képviselő annak kapcsán, hogy nemcsak öregszik, fogy is a lakosság. A tegnapi testületi ülésen vitát kavart az állattartási rendelet módosítása, amit végül csupán első olvasatként fogadtak el a képviselők.
Nem javult a helyzet: nemcsak hogy egyre idősebb a lakosság, a lélekszám tovább fogy – summázta csendben Csongrád demográfiai mutatóit az egyik képviselő, mikor első napirendi pontként a település népegészségügyi állapotáról készült tájékoztatót tárgyalta tegnap a testület. Az anyagból egyebek mellett kiderült, hogy néhány éven belül 18 ezer alá csökkenhet a lakosok száma.

Ezt támaszthatják alá azok a kedvezőtlen adatok, amelyek szerint az ezer lakosra számított élve születések aránya 2004-ben hét évre visszamenően minden eddigi eredményt alulmúlt, a halálozás mutatóinál pedig jelentős változás nem történt. Két pozitívum viszont akadt: az egyik a magas vérnyomásos betegek sikeres kiszűrése, illetve a várandós anyák számának némi növekedése 2005-ben. A témában felszólalók zöme – az országos adatokra hivatkozva – beletörődve kommentálta az elhangzottakat, Murányi László viszont úgy fogalmazott: sokkal rosszabb a csongrádi helyzet, mint a hasonló lélekszámú környékbeli városokban, és ezért a gyér helyi gazdaság, utóbbiért pedig a városvezetés okolható.

Rendeletmódosításnak indult, végül első olvasattá minősítették vissza az állattartást szabályozó javaslatot a városatyák. Elsőként Nagypál Sándor vetette föl, hogy a témában fontos lenne közös nevezőt találni az érintettekkel. Papp Gabriella néhány új szabályt is idézett a szövegből. A derültséget kiváltó felsorolás – miszerint bejelentésköteles lenne az ebtartó, ha tulajdonába került, ha a 3 hónapos kort elérte, továbbá ha elhullott vagy elveszett a kutya – Murányi Lászlót is szóra bírta. Ő kutyairodát jósolt Csongrádra abban az esetben, ha minden javaslati pont – beleértve a mulasztás esetén kiszabható 30 ezer forintos bírságot is – hatályba lép. A jegyzői iroda részéről annyiban helyre tették a kritikákat, hogy az ügyészség már többször is jelezte: hiányos a csongrádi ebnyilvántartás, és ezt mihamarabb orvosolni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri dicséret

A dunai és tiszai árvízi védekezésben tanúsított helytállásért elismeréseket adott át tegnap… Tovább olvasom