Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kyokushin karate: a 100 ellenfeles küzdelem

Csongrád - Mozduljunk ki Csongrádon! sorozatunkban sportolási lehetőségeket, klubokat ajánlunk és mutatunk be olvasóinknak. Ezúttal egy újabb küzdősporttal, a Kyokushin karatéval ismerkedtünk.
1981 nyarán felsőfokú tanulmányait befejezve Dányi István visszatért Csongrádra, és ő ismertette meg a helyi fiatalokat a kyokushin karatéval. Az ifjúsági ház megtelt az új sport iránt érdeklődő tanítványokkal. Az évek során Nagyistók Tibor, Bődi László, Justin Csaba, majd 1990 óta Kis János vette át a tanítást. Sensei Kis János 1981 óta műveli a kyokushin karatét. 1993-ban sportoktatói diplomát szerzett. 2001 óta a Csongrádi Tradicionális Kyokushin Karate Sportegyesület elnöke és edzője. 2000-ben 1. danra, 2009-ben 2. danra és 2011-ben 3. danra tett sikeres övvizsgát.

Kyokushin karate Csongrádon - GALÉRIA

- Egyesületünk tagja a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szövetségnek, a Magyar Karate szakszövetségnek és a HIKO nemzetközi szövetségnek. 8-10 versenyző vesz részt rendszeresen a hazai és nemzetközi versenyeken, igen szép eredményeket elérve, hiszen van közöttük világbajnok, Európa-bajnok, Európa kupa győztes is. Négyen rendszeresen edzenek a válogatottban is - mondta el büszkén Kis János.

- Természetesen nem minden sportolónk versenyző, vannak akik csupán a mozgás miatt járnak edzéseinkre - emeli ki Kis János - Tagjaink többsége tanuló, akik az iskolai szellemi leterheltség után nálunk, irányított keretek között vezetik le a szabad energiájukat, fejleszthetik testi erejüket, és magabiztosságukat is. De jár hozzánk 3 gyermekes édesanya is. Nálunk nemcsak harci- , de törés technikákat is tanulhatnak. Edzéseinket a megújult Csongrádi Ifjúsági Házban tartjuk, hétfőn, szerdán, pénteken 16:30-18:00-ig.

Kyokushin karate Csongrádon - GALÉRIA

A Kyokushin karate japán eredetű küzdősport, mely az egyik legkeményebb vizsga- és versenyrendszerrel rendelkezik. Nevének jelentése: találkozás a végső igazsággal. A stílus megalapítója sosai Masutatsu Oyama (1923-1994) 10 danos mester. Járta a világot, látványos bemutatókkal, küzdelmekkel bizonyította a kyokushin erejét. Elsőként teljesítette a 100 ellenfeles küzdelmet. Haláláig Japánban oktatott. A Kyokushin karate jellegzetes technikája a köríves combrúgás, a nagy erejű egyenes és köríves test ütés. a legnagyobb erőpróbája a 100 ellenfeles küzdelem. A küzdelemben az ágyék a gerinc és a térd nem támadható, a fejet kontrolált köríves rúgással lehet támadni, fejütés nincs. A stílus gyakorlói tudásukat az övvizsgákon, versenyeken mérhetik le és látványos bemutatókon ismertethetik meg a nagyközönséggel. A versenyek knock-down szabályrendszerben zajlanak, ami azt jelenti, hogy a gyerekek kesztyűt, fejvédőt, sípcsontvédőt és ágyékvédőt, míg a felnőtt férfiak csak ágyékvédőt, a hölgyek mellvédőt használnak.

A klub legkiemelkedőbb versenyzői:

Georgiádes Zoltán 16 éves, nyolc éve karatézik. 2011 nyarán 1. dan mesterfokozatot szerzett. A válogatott tagja. 2010-ben az olaszországi világbajnokságon I. helyezést ért el. Világkupa I. hely, ezen kívül még számos Európa Kupa és országos dobogós helyezésekkel büszkélkedhet. 2010-ben a Délvilág Ifjúsági sportolója.

Kyokushin karate Csongrádon - GALÉRIA

Percze Lajos 15 éves, nyolc éve karatézik. 2011-ben 1. dan mesterfokozatot szerzett. A válogatott tagja. Olaszországi világbajnokság II. hely, világkupa II. hely, Európa Bajnokság II. hely, ezen felül még Európa Kupa és országos dobogós helyezések.

Kis Bence 15 éves, tíz éve karatézik. Kétszeres Európa Kupa I. helyezett, valamint országos dobogós helyezésekkel rendelkezik.

Kürtösi Klaudia 11 éves, a válogatott tagja. Világkupa I. hely, Európa Kupa III. hely és további országos helyezések.

Szilárdi Márkó 13 éves, a válogatott tagja. Európa Bajnokság I. hely, Világkupa III. hely és további országos helyezések.

Sós Martin 12 éves. Európa Kupa III. helyezéssel és országos helyezései vannak.

Deák Ádám 7 éves. Országos Bajnokság I. hely, Diákolimpia I. hely

Az országos bajnokságokon elért jó eredmények mellett nemzetközi eredményeik is kiemelkedőek:

2010 Mario de Carrara Világbajnokság:
Georgiádes Zoltán I. hely,
Percze Lajos II. hely

2011. Világkupa Budapest:
Georgiádes Zoltán I. hely
Kürtösi Klaudia I. hely
Percze Lajos II. hely
Szilárdi Márkó III. hely

2011. Európa Kupa Budapest:
Kis Bence I. hely
Georgiádes Zoltán II. hely
Percze Lajos II. hely
Szilárdi Márkó III. hely
Kürtösi Klaudia III. hely
Sós Martin III. hely

2011. Európa Bajnokság Szentes:
Szilárdi Márkó I. hely
Percze Lajos II. hely"

Olvasóink írták

  • 1. Wacky 2012. április 15. 11:01
    „ennyi erővel a sulis tornaóra is belefér abba hogy "Mozduljunk ki Csongrádon!"
    Azt hittem valami szabadtéri dologról lesz szó, csalódtam:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek a buszjegyárakról

Csongrádon 190, Szentesen 185 forintba kerül a vonaljegy. Tovább olvasom