Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Lakosonként 1000 forintot kérnek a járóbeteg-ellátásért

Csongrád egymaga eldöntötte, hogy működteti a rendelőintézetet, most meg a településeknél koldul, véli a felgyői polgármester. Csanyteleken úgy látják: veszélyes dolog közpénzt és vállalkozói tőkét egy társaságban működtetni. Tömörkényen meg egyszerűen nincs ennyi pénz.

Ha lemondtak volna a lehetőségről, májustól az ingatlant is vinné az állam, többek között ezért döntött úgy februárban a csongrádi képviselő-testület, hogy önként vállalt feladatként továbbra is működtetni szeretné a rendelőintézetet. A Gyöngyvirág utcai intézmény az elmúlt években jelentős változáson ment át mind megjelenését, mind státuszát tekintve. Egészségügyi szakellátását a Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. nyújtja, amely 100 százalékban önkormányzati cég. 2009-ben jött létre, az ügyvezetője Kapus József. 2010-re az intézmény már olyan sokba került a városnak, hogy úgy döntöttek: keresnek egy üzemeltetőt, amely évről évre kevesebb pénzt kér majd a helyhatóság büdzséjéből. 2011 elejétől az ellátás szervezését ezért a dr. Seres Marianna vezette Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft.-re bízták. Ebben a társaságban a már említett önkormányzati kft. 24, a Mediteam Szeged Zrt. 76 százalékkal szállt be.

Az intézmény a város, illetve három falu lakosait látja el.
Az intézmény a város, illetve három falu lakosait látja el.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
A döntés idején hangsúlyozta a város vezetése: sem önkormányzati feladatátadás, sem vagyonátadás nem történt, a változástól a járóbeteg-szakellátás biztonságának, szakmai színvonalának javulását, a működés gazdasági hatékonyságának növelését várják el. A működés költségei a vártnak megfelelően csökkentek, a korábbi 36 millióval szemben Csongrádnak idén már csak 24, jövőre további 3 millióval kevesebbet kell betenni hozzájárulásként.

Az intézmény a város, illetve három falu lakosait látja el, ezért azt gondolták a Tisza partján, hogy úgy illene: Csanytelek, Felgyő és Tömörkény is járuljon a kasszához lakosonként évente 1000 forinttal. Ez később ugyanolyan mértékben mérséklődne, ahogy Csongrád költségei csökkennek. Bár törvény nem ír elő ilyesmit, bízik a három településvezető józan belátásában, és abban, hogy közreműködnek a terhek arányos elosztásában, fejtette ki internetes blogjában Kőrösi Tibor polgármester. Már csak azért is, mert Csongrád teszi lehetővé azt, hogy a térség lakosainak nem kell Szentesre utazniuk az egészségügyi ellátásért. „A 24 milliót mi, csongrádiak fizetjük, az ellátást azonban a 18 ezer csongrádi lakoson túl elvileg még 6000 fő veheti igénybe: Csanytelek, Felgyő és Tömörkény lakosai" – fogalmaz a világhálón Csongrád első embere. A napokban tartott térségi ülésen a csanytelekiek és a felgyőiek nemmel válaszoltak a kérésre – utóbbi településen még megvizsgálják az ügyet. A tömörkényiek gondolkodási időt kértek.

– Több dolog aggaszt ebben az ügyben. A szakellátó társaság a neve szerint is kistérségi hatáskörrel bír. Ezzel szemben a város egymaga eldöntötte, hogy az intézményt működtetni szeretné, aztán mégis a falvaknál koldul. Már kész volt a költségvetésünk, amikor Csongrádon előálltak a kéréssel. 1,3 milliót kellene találnunk valahol. Fontos kihangsúlyozni, hogy az intézmény egyébként a feladatellátásra a térség összes lakosa után lehívja az állami normatívát – adott hangot kételyeinek Horváth Lajos, Felgyő polgármestere. Hozzátette: kevés az információja, a kérdése viszont sok, amíg nem látnak tisztán, arra kérte a község képviselő-testületét: ne szavazzanak.

Csanyteleknek közel 3 milliójába kerülne a segítségnyújtás, amit a feszített költségvetés miatt nem is tudnának kigazdálkodni, de Forgó Henrik polgármesternek nem az összeg miatt fő leginkább a feje. – Amikor Csongrád létrehozta a kistérségi kft.-t, a településeket nem hívták meg. Tény, hogy a részvétel anyagi kötelezettségeket jelentett volna számunkra, ugyanakkor lehetőségünk lett volna bepillantani a cég működésébe. A társaságot kisebb részben a város, nagyobb részben egy magáncég üzemelteti. Úgy vélem: veszélyes dolog közpénzt és vállalkozói tőkét egy társaságban működtetni – fogalmazott. A Tömörkényt irányító Bánfi Sándor nem vetette el végleg az ötletet, de azt mondta: nem valószínű, hogy a centire kiszámolt költségvetésük mellett megtalálják a szükséges 1,8 milliót.

Olvasóink írták

 • 13. keletaru 2013. április 12. 17:09
  „Jaaa és minden választáskor azt hangoztatják " bízzunk az Értelmiségben " miért is ? Hisz nem a melós adta el az országot a bányászati jogot stb.... Indiában ez nem történhett volna meg ! Üdv Lévai Attila”
 • 12. jambrik 2013. április 09. 10:05
  „De jó volt a választás megnyerésére a népszavazás!!! Orbán csavaros eszű jogász, aki orránál fogva vezeti a sok birkát!--de ugatja a gazdaságot!--megélhetési politikusok!!!!!----mikor Viktornak feltették a kérdést---Gyurcsány , Bajnai 1ft-ért dolgozik -- válasz--nem érdekel!!!-----a nyugdíjas had haljon, úgysincs pénz a nyugdíjkasszába--de nekik 3 és fél év alatt lett 22-26 millió ft.-ig, utazásköltség, lakástámogatás ----POFÁTLANSÁG!!!--ja, és a politikusoknak temérdek vagyona--Kádárnak halálakor 2 millió ft.-ja volt!---ők havonta a többszörösét kapják----teszik zsebre, finoman fogalmazva!!!”
 • 11. palfisz 2013. április 08. 13:51
  „Hölgyek, Urak!
  Egy diszkrét népírtás folyik! Lehet ezt púderzva, vagy durván mondani, de így van!”
 • 10. Franci111 2013. április 08. 12:08
  „Most azok szedik a vizit díjat,akik népszavazást szerveztek a vizit díj eltörlésére.Ez sport nyelven szólva öngól volt,mert ma nem is kevés pénzt,1000Ft-oz kérnek a járóbeteg ellátásért.Közben "rezsi csökkentés" címén aprópénzt löknek az embereknek,ami szinte aprópénznek számít.”
 • 9. Figyelő 2013. április 06. 17:07
  „Szedik a vizitdíjat Csongrádon, ilyen egyszerű!”
 • 8. Robinho 2013. április 06. 13:37
  „S mi van Gyurcsánnyal? Akkor nem volt jó a 300 forint?
  Kellett egy idióta népszavazás akkor is?”
 • 7. Norbi56 2013. április 05. 08:18
  „http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/kisteleki_mintat_kovet_a_csongradi_rendelointezet/2200591/
  2011.január 27.én megjelent újságcikkhez írtakat annyival egészítem ki, hogy - míg nagyon helyesen a kormányzat próbál kihátrálni az energiaszolgáltatóknak biztosított garantált profit alól - addig Csongrád város képviselő-testülete bizonyosan ad egy nyereségérdekelt gazdasági társaságnak 10 év alatt 200 milló forintot a város polgárainak a pénzéből. Kerestem a 2011 január 27.i testületi anyagot de nem lehet hozzáférni, bizonyosan titkosították! Ki érti ezt?Jó lenne látni, hogy milyen költségszámítások alapján döntött úgy a szakértő grémium, hogy ennyi pénzt magánzsebbe csorgat! S ha megváltozik az alapellátás finanszírozása, mint ahogy változtatni szándékozik a kormányzat, sőt a működtetéshez is hozzá kívánt (pillanatnyilag visszatáncolt) nyúlni akkor mi történik majd? Itt nem az a kérdés, hogy mennyivel járuljanak hozza az érintett önkormányzatok egy magáncég finanszírozásához, hanem hogy miért kell ennek így lenni egyáltalán. Cui prodest?”
 • 6. keletaru 2013. április 04. 20:06
  „Szeretném egyszer látni a FELELŐS bizottságokat ! Mert ugye mi egyszerű poooogárok ha későn fizetjük adóinkat SZANKCIONÁLNI lehet minket ! MAGYARUL pénz bírságot kapunk , azok a képviselők akik gombot nyomkodnak plusz költségeket generálva a településnek SEMMI szankcióban nem részesülnek ! Akkor hogy is van az a kettős mérce !? Lám most is e remekbe szabott valóságot . Értünk ?! Miattunk ?! Nekünk ?! Tééééényleg ?! Üdv Lévai Attila”
 • 5. Norbi56 2013. április 04. 18:59
  „http://korositibor.blog.hu/2013/03/29/kozos_lo_287#c19447543
  remélem az ott kommentelők - elsősorban Forgó Henrik polgármester úr -nem veszi rossz néven a megosztást.Ajánlom a hozzászólások alapos olvasását is!”
 • 4. tromi 2013. április 04. 16:40
  „én úgy tudom senkinek sem ingyenes az orvosi ellátás. Én pl havi 60 000 ft-ot fizetek, a feleségem gyedéből pedig 20-at vonnak...
  Talán csak a nyugdíjasoknak ingyenes. Hogy még plusz pénzt is kicsalnak az csak annak a jele, hogy politikusaink, törvényhozóink a nulla felé konvergálnak... a balga néppel együtt.
  Ha ezt a zsebembe hagynák és én magán úton finanszíroznám a felébe kerülne...”
 • 3. Erzsika209 2013. április 04. 11:17
  „Sajnos az orvosi ellátás most sem ingyenes.A ki hamarább akar egy vizsgálatra be jutni annak fizetni kell!! Párnapon belül el is végzik a vízsgálatot!!”
 • 2. uborka 2013. április 04. 10:52
  „Ha a kórházakban van hála pénz, akkor itt nyugodtan lehet kérni bár mekkora összeget! Azért ingyen ne kívánjunk semmit!!!!”
 • 1. natessek 2013. április 04. 09:10
  „Ha jutna pár milkó a falusi vezetők zsebébe is, vagyis nem csak a kisvárosi fideszesek (most épp a fideszeseknek nevezettek) nyelnék le a lóvét, akkor tutijó lenne az egész?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokú a védekezés a Tiszán Csongrádtól Mindszentig

I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon. Tovább olvasom