Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Lassan elfogynak a virágkertészek

Csanytelek - Míg évekkel ezelőtt a csanyteleki fóliások fele zöldséget, fele virágot termelt, mára jelentősen lecsökkent a település gazdaságára nemrégiben még jellemző virágkertészek száma.
Nehezen bírják a holland vágott virág és az olasz vágott zöld növény dömpingjét a csanyteleki virágkertészek. Míg évekkel ezelőtt a fóliás növénytermesztést végzők fele zöldséggel, fele pedig virággal foglalkozott, mára az utóbbiak arány jelentősen lecsökkent. Pető Sándor agrármérnök, növényvédelmi szaktanácsadó szerint arányuk 10–15 százalékra esett vissza.

– Zoltán öcsémmel egyszerre, 1989–90-ben vágtunk bele a virágkertészetbe. Én csak amolyan keresetkiegészítésként kezdtem, míg a testvérem főállásban végzi ezt a munkát. Egy helyen, a Szent László utcában van a telepünk, ám nem azonos növényeket termesztünk. A testvérem 4000 négyzetméteres fóliában szegfűt, illetve más vágott virágokat hajtat és termeszt. Mi egy jóval kisebb fóliában végzünk hideghajtatást, egy 1000 négyzetméteresben pedig vágott zöldeket termesztünk. Olyan növényeket, amelyek a virágok kísérőjeként kerülnek a csokrokba – magyarázta Pető Sándor, aki elmondta, olyan kicsi a területük, hogy csak abból a családja nem tudna megélni.

– Jövedelempótlásként indult a mi kertészetünk, amely most a dísznövénykertész mérnökként végzett feleségem, Petőné Szabó Tünde vállalkozásaként működik. Ő korábban a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában tanított, de lányaink születése után már itthon maradt, kertészkedni és a gyerekeket nevelni. Az előbbit ugyanis viszonylag kötetlen munkaidőben tudja végezni.

Pető Sándor, aki szaktanácsadóként tartja a kapcsolatot a termelőkkel, úgy látja, hogy fokozatosan csökken a virágkertészetek jövedelme, ugyanis egyre jobban leszűkülnek a piacaik. Szerinte azoknak van csak reményük hosszabb távon is a talpon maradásra, akik termálvízzel, viszonylag olcsón tudják fűteni a fóliasátraikat. Már a szenes kazán működtetése is elviheti ugyanis a hasznot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

123 millió a csongrádi ipari parkra

Csongrád - 123 millió forintos beruházással fejleszti a csongrádi ipari park infrastruktúráját az… Tovább olvasom