Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Lassíthatja a Tisza a csongrádi partfalépítést

Csongrád - A jövő hét közepén 5, vagy az esőtől függően akár 6 méter körül tetőzik a Tisza Csongrádnál – tájékoztatott az Ativizig. Árvíz szóba sem került, de a gátfelújítást hátráltathatja a víz.
Februárban kezdődött el a régen várt csongrádi gátrekonstrukció, amelyet az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) rendelt meg. A beruházásra azért van szükség, mert Csongrád belterületi szakaszán a gát burkolata már nem biztosította a tökéletes vízzárást. A 1,5 milliárdos projektben a partfal egy szakaszát újítja fel a Kötiviép B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkotta Zsurmó Konzorcium. A kivitelezés két nagyobb és több kiegészítő munkafázisból áll, tájékoztatott Böjti Péter, a Kötiviép B Kft. fő-építésvezetője.

Lassíthatja a Tisza a csongrádi partfalépítést. Fotó: Králik Emese (galéria)

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– A korábban megépült szakaszok folytatásaként összesen 684 méteren partfalat építünk. Elbontottuk a régi rézsűburkolatot, pár napja fejeztük be a rézsű alsó, úgynevezett körömpontján lévő, függönyfal és talpgerenda alap vasbetonozását. Ez az alap adja később a vasbeton rézsűburkolat alsó megtámasztását, majd ezt követheti a fedkővel ellátott tégla parapetfal építése – tájékoztatott a szakember. A kőmunkák teszik ki a másik, jelentősebb munkafázist. Ahhoz, hogy a mederrézsű tartós legyen, 1810 méteren megerősítették a korábban megépült kőszórásos védőművet, illetve további 70 méteren meg is toldották azt. Ezek a munkálatok jelenleg a mélyebb mederszakaszon zajlanak.

– Folyamatosan egyeztetünk a megrendelővel, a munka üteme megfelelő, igaz, a tartósan rossz időjárás bizonyos mértékig hátráltathatja azt. A Tisza vízszintjének emelkedése egyelőre nem befolyásolja a haladást, és ez addig így is marad, amíg az alsó padka víz alá nem kerül. Ebben az esetben a víz levonulásáig szünetet kell tartani, és homokzsákokkal rögzített fóliával kell védeni a már kibontott rézsűt. Ehhez megvannak a védelmi anyagok, és cégünk részéről készenlétben áll a védekező személyi állomány – foglalta össze.

Arról, hogy várható-e a munkát hátráltató, a tegnap Csongrádon mért, a honlapjukon is közzétett 463 centimétert meghaladó vízszint emelkedése, az Ativiziget is megkérdeztük. – A számítások alapján a jövő hét közepén 5 méter körüli tetőzés prognosztizálható. Ha azonban az előre jelzett csapadék eső formájában hullik, a legmagasabb vízállás 6 méter körül alakulhat – válaszolta az igazgatóság sajtóosztálya. Árvízvédelmi készültség elrendelésére tehát jelenleg nem kell számítani Csongrádon, a víz azonban valóban akadályozhatja a munkát, erősítették meg a kivitelező véleményét.

A munka nyárra fejeződik be, a csongrádiak addig is szívesen járnak ki a környékre nézelődni. Anyukák bámészkodó kisfiúkkal, fiatalok, családok figyelik, hogy halad a munka. Látványnak sem utolsó, jegyezte meg egy fiatalember, aki azt is hozzátette, hogy bár nem műszaki szakember, szerinte talán jobb lett volna megvárni a tavaszt a felújítással.

Olvasóink írták

 • 5. keletaru 2013. március 27. 17:30
  „R.Péter :-) Sajna Hofit hallgatok ......ami áll a mai napig ! Ez a testület meg hajazza .....Hofit is . Na ezért nem olvasom a Ludas Matyit , meg nincs is ! Üdv Lévai Attila”
 • 4. R.Péter 2013. március 19. 01:05
  „Lévai Úr!
  Nem-e olvasná inkább a Fülest vagy a Ludas Matyit?”
 • 3. keletaru 2013. március 18. 19:05
  „Szeretnék ÚJ házat ! Hajrá VÍZ ! Én láttam a régi árvíz sújtotta településeket milyen szépek az ÚJ házak !!! Ja és így lehet egy ÚJ szép település ! Lehet morbid ?! DE tényleg szépek azok az újra épített házak !!! Üdv Kuci”
 • 2. keletaru 2013. március 18. 18:49
  „Uniós pályázat ? Értünk miattunk nekünk ?! AKIK tényleg építik a gátat hanyadikok a rendszerben ? 18-19-20 ! Persze ezt nem szabad megkérdezni ??? Bagázs apanász ??? Lehet már moderáltak is ! CENZÚRA NUKÚ ! Üdv Lévai Attila”
 • 1. Dongó 2013. március 18. 08:36
  „Üdv!
  Természetesen drukkolok az építőknek, de azok ott fent nem gondolkodtak azon, hogy ki lehetne, vagy lehetett volna használni azt a hosszú hónapokig tartó alacsony vízállást? Tudom uniós elvárások, versenytárgyalások (amit csak bizonyos cégek nyerhetnek meg), ..stb. akadályozták az építkezés elkezdését.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovashuszárokkal emlékeztek március 15-ről

A hatalmas havazás ellenére Csongrádon megtartották az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepséget. Tovább olvasom