Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Leállt a gátépítés Csongrádnál

Csongrád - Néhány részmunka már elkészült a 1,5 milliárdos csongrádi partfal-rekonstrukcióban, de most várni kell, amíg a folyó vízállása 600 centiméter alá csökken. A szakemberek szerint nem kell aggódni: a töltés védelmi képessége teljes értékű.
– A munkavégzést március 29-én felfüggesztettük. A vízszint meghaladta az alsó padka szintjét, lehetetlen a rézsűn dolgozni. A magas vízállás miatt egyelőre a kőmunkák is leálltak. Sajnos a hidrológiai előrejelzés további áradást jósol, ezért jelen pillanatban nem tudjuk megmondani, mikor folytathatjuk a munkát. Emelt létszámmal és kapacitással pótoljuk majd a kiesett időt – mondta Böjti Péter, a Kötiviép B Kft. fő-építésvezetője. 1,5 milliárdos a projekt, amelyben a csongrádi partfal egy szakaszát újítja fel a Kötiviép B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkotta Zsurmó Konzorcium. A munkálatok februárban kezdődtek, a kivitelezés két nagyobb és több kiegészítő fázisból áll. Az időközben jelentkező vízszintemelkedés elől lezárták a régi burkolatától megfosztott töltésrézsűt, 226 méter hosszban azonban már befejeződtek az alapozási és a burkolatszerelő-betonozási munkák. A kőszórásos partvédőmű eddig 35 százalékban készült el, ami azt jelenti, hogy 6300 köbméter követ juttattak a mederbe.

Március végén ideiglenesen leállították a munkát Fotó: Králik Emese
Március végén ideiglenesen leállították a munkát Fotó: Králik Emese


Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Az Alsó-Tiszán a körösi árhullám miatt az áradás üteme felgyorsult, a vízállások Csongrádnál tartósan az árvízvédelmi készültségi szint felett maradnak, erősítette meg a rekonstrukciót megrendelő Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) sajtóosztálya. A kísérőberuházások egy részét – a telefonközpont fejlesztését és az informatikai eszközök beszerzését – nem befolyásolja a vízállás, a parti sáv rendezése során az erdészeti munkálatok pedig nagyrészt elkészültek. A kivitelező számos projektelem – mint például a szivárgó átemelő létesítése – munkáinak szüneteltetésére kényszerül, ezekkel várni kell addig, amíg a folyó vízállása a jelenlegi több mint 650-ről 600 centiméter alá csökken. Az Ativizig szerint a munkálatok eddig jó ütemben haladtak. Mielőtt a folyó a hullámtérre lépett volna, a megkezdett szakaszon befejezték a szerelőbeton és a függönyfal építését, így a töltés védelmi képessége ismét teljes értékű – biztosította a csongrádiakat a sajtóosztály.

Olvasóink írták

 • 8. tények 2013. április 09. 21:13
  „Ez a projekt 2009-ben el lett nyerve,ismertető táblája évekig lógott a falon..Hogy mi tartott közel 4 évig a kivitelező kiválasztásában,az jó kérdés,de a választ sokan feszegették országos médiában is.Az külön pech,hogy a határidő betartását a Tisza veszélyezteti,de erre azért lehetett számítani a lényegesen csapadékosabb tél után.Ugyanakkor úgy gondolom,hogy a várható vízállás nem veszélyezteti a gátat és a várost sem,betontól megfosztott állapotában is képes a gát az árvíznek ellenállni.Az viszont érdekes,hogy most senki nem nyilatkozik a város veszélyeztetéséről,mint 2006-ban,amikor csak a korona tetejéről szedtek ki 20 cm tükröt a kerékpárútnak...”
 • 7. pirosmanci 2013. április 07. 21:05
  „Tegnap délután néztem meg. Van egy rövid szakasz, ahol az alsó, betonból készült réteget már leszedték, fölötte a tégla még ott van, de a beton helyén csak a csupasz föld. (Ne adja isten, hogy elő kelljen keresni ezt a kommentemet!)”
 • 6. boros56 2013. április 07. 08:57
  „4. Beemre

  Láttál mostanában olyan projektet, ami szakmailag nincs elcseszve? A gátépítés júniusi határidős, amikorra normális esetben levonul a zöldár, a bicikliút az árokban februári, amikor még tél van és jól lehet földmunkát és aszfaltozást csinálni. Csupa átgondolt projekt. Na, ettől megy ez az ország előre!”
 • 5. Szercsi 2013. április 06. 12:45
  „Hát, erről írtam a korábbi cikknél....
  Gondolom, nem lesz pótmunka-számla és az eredeti költségkeretbe belefér a terület helyreállítása, takarítása stb...
  Ja, és gondolom a határidő is tartható lesz....
  Erre mondta a megszólaltatott bácsi a múltkori cikkben, hogy "Hát, biztos tudják, mit csinálnak!"”
 • 4. Beemre 2013. április 06. 11:47
  „Nem vagyok nagy vízügyi szakember, de az óvodás kisfiam is tudja, hogy tavasszal bizony áradás van!
  Nagy guru lehet aki ilyenkor kezd ilyen munkába!”
 • 3. Esovaro 2013. április 05. 14:01
  „Ilyenkor aradnia kell es ez megnyugtato. a folyonak ki kell obliteni az artereket a sok odahordott mocsoktol ,szemettol es feltolteni a holtagakat es kubikokat. Ami nytugtalanito ,hogy mekkora lesz a tetozes.”
 • 2. Erzsika209 2013. április 05. 12:25
  „sajnos ez csak áradni fog. Ami nem megnyugtató!!”
 • 1. booo 2013. április 05. 09:34
  „Háááát, gyönyörű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakosonként 1000 forintot kérnek a járóbeteg-ellátásért

Csongrád egymaga eldöntötte, hogy működteti a rendelőintézetet, most meg a településeknél koldul, véli a felgyői polgármester. Tovább olvasom