Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Leárulózták a csongrádi alpolgármestert

Csongrád - Gyovai Gáspár is tehet arról, hogy Bokros önállósodni szeretne – derült ki a városrész leválásáról tartott csongrádi fórumon. Az egyik felszólaló szerint az alpolgármester elárulta az övéit. A csongrádi városatyák védelmükbe vették képviselőtársukat.
Jövő vasárnap dönt Bokros, el kíván-e szakadni Csongrádtól. A leválás lehetősége felettébb izgatja a városrész lakóit, de a csongrádiakat nem különösebben. Példa erre, hogy amíg több lakossági fórumon is megtelt a bokrosi művelődési ház, az ügyben megtartott csongrádi tájékoztatóra szinte csak az önállósodást kezdeményezők és a városvezetők voltak kíváncsiak. Pedig aki ott volt, hallhatta, Csongrádot érzékenyen érintené, ha különválna Bokros.

Bedő Tamás polgármester szerint évi 40-60 millió forintos bevételkiesést jelentene az önkormányzatnak a legnagyobb adóbefizető, a Mars elvesztése. Azért csak ennyit, mert a városrész, s így az állateledelgyár nélkül csökkenne Csongrád adóerő-képessége, az állam ezért részben kompenzálná a kieső forrásokat. A városvezetés úgy látja, Bokros önálló működésének legkockázatosabb eleme az iskola, melynek üzemeltetése a jelenlegi tanulólétszám mellett csak kistérségi társulásban fenntartható. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a társult önkormányzatok befogadják maguk közé a bokrosit.

Nem tartanak a visszautasítástól a leválás kezdeményezői. Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke többször utalt arra, hogy minderről 2010 őszénél hamarabb felesleges beszélni, hiszen az akkor megválasztott önkormányzatok fogják eldönteni, felveszik-e maguk közé Bokrost a kistérség települései. Balogh szerint az elmaradt fejlesztéseken túl azért fajulhatott idáig a helyzet, mert a városrész önkormányzati képviselője, Gyovai Gáspár alpolgármester nem tett meg mindent az érdekérvényesítés terén. Bódi István, a bizottság másik tagja ennél szókimondóbb volt: szerinte Gyovai Gáspár elárulta Bokrost.

A bokrosi iskola fenntartása az önállósodás legkockázatosabb eleme - legalábbis a csongrádi városvezetés szerint. Fotó: Tésik Attila
A bokrosi iskola fenntartása az önállósodás legkockázatosabb eleme - legalábbis
a csongrádi városvezetés szerint. Fotó: Tésik Attila

A jelenlévő képviselők védelmükbe vették az alpolgármestert. A fideszes Ternai László megalázónak nevezte a képviselőtársát ért vádakat, egyúttal visszautasította azokat. Szerinte nem lehet elvitatni Gyovai Gáspár munkáját, és az annak eredményeként elért fejlesztéseket. A szocialista Kiss Péter úgy fogalmazott, tisztességes munkát végzett Gyovai, de ha elégedetlenek vele a bokrosiak, azért nem kell leválnia a városrésznek, elég, ha 2010-ben nem választják újra képviselőjüknek.

Gyovai: A bokrosiak érdekét tartottam szem előtt

Visszautasítom ezt a kijelentést - mondta lapunknak Gyovai Gáspár. Az alpolgármester leszögezte, minden döntésénél a bokrosiak érdekét tartotta szem előtt, az önállósodási bizottság jelentésének megvitatásakor pedig azért nem szavazott a képviselő-testület legutóbbi ülésén, mert kidolgozatlannak tartotta egyes részeit. Kérdésünkre, hogy eszébe jutott-e, hogy lemond, azt felelte, egymás után háromszor választották meg képviselőnek Bokroson, most is élvezi a lakosság bizalmát, a fórumon elhangzottakon kívül nem kapott kritikát.

Olvasóink írták

 • 2. faQtya 2008. november 28. 16:22
  „... látszik a fejlődés...
  Láttam a tv-ben, amikor a leválást szorgalmazó úr sorolta, hogy milyen munkák nem készültek el még most sem, holott nyári határidők voltak meghatározva. Sajnos ez az egész városban így megy, mindennel el vagyunk késve... Itt annyi idő alatt nem tudták lebontani az Aldi helyén lévő 3 házat, mint amennyi idő alatt Szentesen felépítették és átadták, pedig szerintem egyszem talicskával is el lehetett volna már hordani a sittet a szeméttelepre...
  Szerintem már nem Csongrádra, hanem Szentesre nézve sértő a "Szentes-alsó" megnevezés...
  Jól teszik a bokrosiak, hogy le akarnak válni. Bárkire szavaznék, semmi nem változna. Én már vidéken dolgozom, de lehet hogy el is költözöm innen jobb kilátások reményében, én csak így tudok "leválni"...
  Az alpolgármester úr szerintem nem áruló, egyszerűen ugyanolyan képviselő, mint az összes többi a városban... megválasztották őket a naiv polgárok, holott értelmetlen szájtépésre, vitázásra, öntömjénezésre nem, viszont a "város" a vezetésére alkalmatlanok.
  A rádióban hallható fórumunkban lépten-nyomon azt hallani a polgármesterünktől, hogy Bokrosnak milyen nagy szüksége van ránk... ... azt szokták mondani, az kiabál legjobban, akinek a háza ég.
  Az idősebbek emlékezhetnek a Markos-Nádas jelenetre, ahol a tag levette a kalapját, és ott ült egy béka a fején. Egyszer csak megszólalt a béka "százados úr, nézze már meg, mi nőtt a ***gemre""
  ... szóval minden nézőpont kérdése.”
 • 1. keletaru 2008. november 28. 13:51
  „Látszik a FALU vezetésének a " kemény 16-éves munkája " s a fejlődés . Hát persze , hogy megvédik egymást ! S itt is az érdeklődők kérdésit mint olvashatjuk nem tudták megcáfolni , ellenben elbeszélni mellete az megy ! A képviselők közűl is a fejlődést emlegetik egyesek . De mi itt lakók ezt másképp érezük . Kiskunfélegyházára járunk tüdőszürésre , Szentesre sürgöségére ..s még sorolhatnám ! Mi a fejlődés itt valaki magyarázza már el végre értelmessen ! Az hogy lassan már csak POSTA lessz itt .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk esztendő vár Csongrádra jövőre is

Csongrád - Szűk esztendő következik Csongrádon a költségvetési koncepció szerint. Legalább… Tovább olvasom