Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Leltároztuk az önkormányzati képviselők vagyonát Csongrádon

Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt, ezért úgy döntöttünk, új sorozatunkban leltározzuk az öt Csongrád megyei nagyváros és Orosháza önkormányzati képviselőinek vagyonát. Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Most csongrádi összeállításunkat közöljük – ebben a városban minden képviselő készséggel felelt minden kérdésünkre.
Kérdések

A következő kérdésekre vártunk válaszokat az önkormányzati képviselőktől a vagyonnyilatkozatok és a személyes interjúk alapján:
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Becsülje meg, mennyit ér a vagyona!
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy uniós pályázaton?
– Milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár? Ha nem autóval, mivel közlekedik?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?
– Milyen típusú mobiltelefont használ?

Bartókné Vincze Zsuzsanna (Fidesz–KDNP)

Bartókné Vincze Zsuzsanna önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) Csongrádon, egy 830 négyzetméteres telken álló 100 négyzetméteres alapterületű házban él, férjével, három kisfiukkal és a kislányukkal. A házat 2006- ban vásárolták. A képviselő asszony 2009-ben örökség révén negyedrészben tulajdonosa lett szülői házának, emellett övé egy budapesti, XIII. kerületi, 36 négyzetméteres lakás is, amelyet 1998-ban vettek. Ezt édesapja, Vincze László korábbi országgyűlési képviselő használta. Zsuzsanna zömmel örökségként szintén tulajdonosa csongrádi szőlőnek, szántónak, gyepnek, felerészben birtokos Tiszakécskén egy osztatlan közös tulajdonban lévő szántóban és egy beépítetlen területben.
Mindez összesen mintegy 7 és fél hektárnyi, különböző értékű föld. Egy 8 éves Renault Mégane gépkocsi szerepel a nevén, ezt 2012-ben vásárolta a család. Eredeti foglalkozása német tolmács és fordító, irodáknak dolgozott. Ez a munka most szünetel: a legkisebb gyermekkel még gyeden van, ez 85 ezer forintot jelent. A képviselő-testületben bizottsági elnöki tisztséget lát el, így bruttó tiszteletdíja 139 ezer 400 forint. Saját vagyonát 27 millió forintra becsüli. Családjával mindig belföldön nyaralnak. Visszajáró vendégek a Zala megyei Bázakerettye községben, amelynek nagyon szép fürdője van. Egy 4000 forintos Samsung mobiltelefont használ. Hobbija, amelyre költeni lehetne, nincs, ám szakmájától nem szakadt el, és ez folyamatos olvasást, tanulást feltételez, többnyire késő este, amikor erre jut ideje.

Bedő Tamás polgármester (független)

Bedő Tamás polgármester (független) nevén első helyen egy 980 négyzetméteres telken álló 130 négyzetméteres csongrádi lakóház szerepel, 2002-ben vásárolta. Tulajdonosa még egy 50 négyzetméteres társasházi lakásnak. Örökölt Kunszentmártonban telket és lakóházat. Földjeihez nagyrészt – Kunszentmártonban – örökség révén jutott hozzá. – 1997-ben a nagyapámtól négyen örököltünk, a húgommal közösen megvettük az unokatestvéreink részét, így 18-18 hektárunk van – mondta Bedő Tamás. – Csongrádon vannak szőlőink, közel 5 hektár, mellette még kisebb szántók. Azok a földek, amelyeket Csongrádon művelünk, 90 százalékban béreltek.

Bedő Tamás agrármérnök, növényvédő szakmérnök és szakközgazdász három cégben érdekelt. A betéti társaságban húga az ügyvezető, ő és édesapja kültag. Az édesapa által vezetett családi gazdaságban is érdekeltek a testvérek, és létezik egy növényvédelmi tanácsadással foglalkozó kft., amelyben a polgármester 80 százalékos tulajdonos, ügyvezető – ez szünetel. A társaságok gépeit, épületeit is föltüntette a polgármester, akinek vagyonnyilatkozata a csongrádi tisztségviselők között a legrészletesebb. A társaságok pályázaton nem indultak. A polgármester havi jövedelme a törvényben előírt bruttó 523 ezer forint, 78 ezer a költségtérítés. A regionális hulladéktársulási tanácsi elnökségért bruttó 120 ezer jár. Ezen felül évi 500 ezer forint földhaszonbért kap, és havi 30 ezer forint lakbért a kiadott lakás után. Betétben 5,5 milliója van, 5 millióval tartozik pénzintézetnek. Nevén van egy 2008-ban vett Seat Altea, valamint egy 2012-ben örökölt Renault Kangoo. Földjeit 25 millió forint értékűre becsüli, a két lakóingatlan értékét 16-18 millióra, összességében 45 millió lehet a vagyona. Az utóbbi két évben Bulgáriában nyaralt. Régebben vett helyi festőktől képeket, de aztán inkább a mezőgazdaságba fektetett. Nokia 301-es mobiltelefont használ.

Cseri Gábor (független)

Cseri Gábor alpolgármester (független) Csongrádon, egy 400 négyzetméteres portán álló 190 négyzetméteres lakóházban él családjával, ezt 2003 áprilisában vette a család, az apa felerészben a tulajdonosa. Három gyermekük van. Feleségével közösen vezetnek lakástakarék-megtakarítást, amely 700 ezer forintos életbiztosítása a lejártakor körülbelül 1 milliót fog érni. 11 millió forinttal tartoznak egy pénzintézetnek. A rájutó vagyont – ha levonja a tartozást – 4 millió forintra becsüli. Cseri Gábor matematika–kémia szakos tanár, megszerezte a közoktatás­vezetői képzettséget is. 2003 óta általános iskolai igazgató volt, később a tankerület vezetője, majd intézményvezető-helyettes lett – most épp egy törvényjavaslat tisztázza, ez a posztja összeegyeztethető-e az alpolgármesterséggel. Civil foglalkozásából származó bruttó havi jövedelme 364 ezer 600 forint, emellett a Bársony István szakközépiskolában óraadó, ez után bruttó 132 ezer forintot kap. Az alpolgármesteri fizetés a törvény szerint bruttó 235 ezer 581 forint, amelyhez 35 ezer 337 forint költségtérítés jár. Idén egy hetet nyaraltak Görögországban, tavaly a Balatonon töltöttek két napot. Olyan hobbija, amelyre költeni lehetne, nincs: logikai játékokkal foglalkozik az interneten, ingyenes online felületeken. 55 ezer forintért vásárolt okostelefont használ.

Infografika: DM
Infografika: DM

Fábián György (MSZP)

Fábián György önkormányzati képviselő (MSZP) feleségével közösen, felerészben tulajdonosa egy 586 négyzetméteres telken álló 148 négyzetméteres bökényi családi háznak, amely 1985-ben épült. Pitvaros, Mezőhegyes és Királyhegyes közelében 1987-ben örökölt 2,8 hektár földet, amelyben szántó, rét és belterület is van. Ezt a pitvarosi Négy-Határ '99 Kft. műveli, évi 80–150 ezer forint haszonbért fizet érte, az összeg a búza mindenkori tőzsdei árától függ. Emellett egy 90 négyzetméteres ház haszonélvezeti joga is az övé. Két autó van a nevén, egy 12 éves Citroën Picasso és egy 20 éves Suzuki. Készpénzben van 1 millió forintja, tartozása nincs, neki sem tartozik senki. Bizottsági elnökként és képviselőként bruttó 139 ezer forint a jövedelme. 8 éves Nokia telefont használ, ami nem „okos". Vagyona becslése szerint 12 millió forint. Legutóbb a Felvidéken nyaraltak feleségével, Kassán, Eperjesen, Bártfán jártak. Fábián György külföldön élő fiuk szőlejében dolgozik a legszívesebben, és barkácsolni is szokott, ez a két hobbi éves szinten mintegy 100 ezerbe kerül. Magyar–pedagógia–filozófia szakos tanárként az olvasás is fontos időtöltése, szereti a szatirikus irodalmat, kedvenc szerzője Jaroslav Haąek. Az örökség mellett szüleinek emléke is köti Pitvaroshoz. Családját egykor a vidéket járó Sipka házaspár beszélte rá arra, hogy írassák őt a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumba. Jó néhány, hasonló környezetből érkezett osztálytársa lett így értelmiségi.

Gyovai Gáspár (Fidesz–KDNP)

Gyovai Gáspár önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) Csongrád-Bokroson lakik, egy 987 négyzetméteres telken álló 102 négyzetméteres házban, amelynek felerészben tulajdonosa 1976 óta. Földjei közül egy 2877 négyzetméteres szántó örökség, egy 9973 négyzetméteres darab részaránykiadással lett az övé 1993-ban, egy 1936 négyzetméteres parcella szintén. 1995 óta birtokosa egy 3037 négyzetméteres szőlőnek, 2003-ban vett egy 5145 négyzetméteres szőlőt, 2008-ban pedig egy 6300 négyzetméterest. Ugyanabban az évben birtokosa lett egy 53 ezer 700 négyzetméteres kaszálónak, vízállásnak – mint mondja, a ló miatt volt rá szükség. Gyovai Gáspár egy 14 éves ©koda Feliciával jár, 2006-ban vette. Életbiztosítása, ha majd lejár, 1 millió forintot fog érni. 2,5 millió forintja volt folyószámlán a vagyonnyilatkozat elkészítésekor, 1,6 millió forinttal tartozik pénzintézetnek. Eredeti szakmája kőműves, ma már borász is és szőlőtermelő, maga műveli a földjeit. Azt mondja, őstermelői jövedelme változó, képviselőként bruttó 110 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Földjeinek összértéke 2 millió lehet, a ház árát nem tudja megsaccolni: a mai ingatlanárak mellett helye is viszonylagossá teszi értékét. Egyik gyermeke főiskolás, az ő tanulását támogatja, ez havonta 40 ezer forintot meghaladó összeg. Telefonja Nokia, 10 ezer forintot ér. Gyovai Gáspár korábban alpolgármesterként dolgozott, és ki nem vett szabadsága után 4 millió 105 ezer forint jár neki. Ekörül vita zajlott a képviselő-testületben. Azt mondja, ezt a pénzt nem ő kérte, a törvény szerint jár. Azt mondja, hadd döntse el ő, ha kifizetik neki, és levonják belőle a 75 százalékos különadót, mire fordítja a maradékát, de képviselőként mindig is segítette a körzetében működő intézményeket, kezdeményezéseket. Hobbija nincs. A lovat, amelynek a legelőt vette a család, 20 éve tartják: régen a gyerekek lovagolták, ma már nincs más dolga, csak az, hogy ott legyen velük.

Gyovai Zsolt (Fidesz–KDNP)

Gyovai Zsolt önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) hatodrészben tulajdonosa annak a 708 négyzetméteres portának, amelyen 1990-ben felépült feleségével közösen birtokolt házuk. 1995­ben teljes egészében az ő tulajdonába került, édesanyjának haszonélvezete mellett, egy 47 négyzetméteres panellakás és vele egy 20 négyzetméteres garázsépület. 2003-ban örökölt egy 1015 négyzetméteres hobbikertet és egy 1157 négyzetméteres földdarabot. Utóbbit használatba adta – csak azért, hogy művelve legyen – egy közeli tulajdonosnak, legutóbb tök termett rajta.

Gyovai Zsolt vízépítő-ipari technikus. Saját kocsija nincs, cégautóval, egy 2008-as Volkswagen Jettával jár. Takarékbetétben 400 ezer forintot tart, önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseihez 2011 óta nem nyúlt hozzá, ezen 1 millió 302 ezer forint szerepel. Ügyvezető egy kft.­ben, amelynek 51 százalékban tulajdonosa, havi 166 ezer forint bruttó bérért. A cég műanyag aknákat gyárt zárt szennyvízelvezető rendszerekhez. Egyéni vállalkozóként tanácsadással foglalkozik, havi bruttó 100 ezer forintért, s adatrögzítést végez bruttó 80 ezerért. Osztalékot nem vett föl, pályázaton nem indult a cége. Politikusként bruttó 103 ezer 990 forintot, illetve felügyelőbizottsági tagként bruttó 23 ezer forintot kap. Két gyermekük van, az idősebbik 22 éves, jogi egyetemre jár, őt havonta 40-45 ezer forinttal segíti a család. Saját vagyonát 15,1 millió forintra becsüli. Idén Erdélyben nyaraltak öt napot, tavaly Olaszországban 7 napot. Hobbija nincs, régen gyűjtötte az autós újságokat, de erről lemondott, iPhone 5 mobiltelefont használ.

Havasi Jánosné (MSZP)

Havasi Jánosné önkormányzati képviselő (MSZP) haszonélvezője és felerészben tulajdonosa Csongrádon egy 710 négyzetméteres telken álló 130 négyzetméteres lakóháznak, amelyet 1983-ban vettek. Egyedüli birtokosa egy 2992 négyzetméteres szántónak, 1982 óta tartós földhasználóként, valamint egy 2730 négyzetméteresnek 1993 óta, részaránykiadás útján. Földjeit ő maga műveli, kisebb-nagyobb sikerrel: egyszer az aszály tesz keresztbe, máskor a belvíz. A termés egy részét eladja, de otthon is marad valamennyi, mert tyúkokat tart. A képviselő asszony egy 2002-ben vásárolt Toyota Yarist használ. Hitele, tartozása nincs, takarékbetétben 2,5 millió forint a megtakarítása. Csongrádi önkormányzati képviselőként bruttó 108 ezer forint a havi tiszteletdíja, tagja a megyei önkormányzatnak is, e munkája után bruttó 100 ezer 490 forintot kap. Nyugdíja 145 ezer forint. Vagyonát a házrésszel, 42 aranykorona értékű földdel, autóval, megtakarítással együtt 12,5 millióra becsüli. Idén nem nyaralt, tavaly szeptemberben egy akciós út révén öt napot töltött Tunéziában a fiáékkal. Egyik hobbija a keresztrejtvényfejtés, a másik a szőlő. – A fiaméknak van egy 3000 négyzetméternyi, magas művelésű területük, abban imádok dolgozni. Szeretem a kertet, a virágaimat – mondja Havasi Jánosné. A szőlő művelési költségét ő szokta állni, ez évente körülbelül 200 ezer forint. Mobiltelefonja 6 éves, Sony Ericsson, 30 ezerért vette.

Laczkó Zsolt (Jobbik)

Laczkó Zsolt önkormányzati képviselő (Jobbik) vagyonnyilatkozata egy 1000 négyzetméteres csongrádi telken álló 160 négyzetméteres lakóházzal kezdődik. Ezt vásárolta, egyedüli tulajdonos, illetve, ahogy mondja, a bankkal osztozik, mert „8,5 millió tartozás van még rajta". Egy 800 négyzetméteres telken lévő 60 négyzetméteres épületet telephelynek használ. Van emellett egy 2000 négyzetméteres telke és egy 300 négyzetméteres telek tanyaépülettel. Laczkó Zsolt kőműves, egyéni vállalkozó, 1999-es gyártmányú Mercedes Sprinter kisteherautóval jár, dolgozni is. Van még egy 30 éves MTZ traktora és egy 2009-ben vett pótkocsi. Tulajdonosa egy kft.-nek is, osztalékot nem vett ki belőle.

Foglalkozásából bruttó 120 ezer forint a havi jövedelme, képviselőként, miután tagja az ügyrendi, jogi és összeférhetetlenségi bizottságnak, bruttó 108 ezer 220 forint. Vagyonát 16 millió forintra becsüli. Állami, uniós pályázaton nem indult, az utóbbi két évben sehol sem nyaralt. Korábban több hobbija is volt, a legjobban a kutyaszánhúzást szerette, öt éve még voltak alaszkai malamutjai, de már csak a szán van meg. Tíz év múlva szeretné újrakezdeni ezt a sportot. Nokia mobilt használ, „ez hagyományos alaptelefon, kétévente tönkremegy, a mostani még nincs kétéves, úgyhogy működik".

Máté Attila (Fidesz–KDNP)

Máté Attila önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) nevén első ingatlanként egy 1381 négyzetméteres csongrádi portán
álló 90 négyzetméteres ház szerepel, 14 éve vásárolta. 1991 óta van egy csongrádi tanyája, 80 négyzetméteres házzal, ezt ajándékba kapta. 1500 négyzetméteres beépítetlen területét tavaly vette, 58 négyzetméteres lakását idén februárban. Megtakarítási célalapja 1,2 millió forint, életbiztosítása, amelyet nemrég kezdett fizetni, jelenleg 120 ezret ér, takarékbetétben 1,1 milliót tart. Magánszemélynek tartozik még 2 millióval, ezt év végéig kifizeti. A képviselő agronómus a Héjja Testvérek Kft.-nél, bruttó havi jövedelme innen 155 ezer forint. Tizennégy éve van egy Simson SB 51-es motorja, ugyanolyan, mint Nagypál képviselőtársáé. Cégautót használ, ez a kocsi ©koda Fabia, 1,4-es, benzines. Önkormányzati képviselőként és felügyelőbizottsági tagként együtt bruttó 143 ezer 265 forintot kap havonta. Vagyonát kérésünkre 9,5 millió forintra becsülte. Azt mondja, nyaralni nem volt az utóbbi két évben. LG Optimus okostelefont használ. Hobbija nincs – mégis annak nevezhető, hogy a klasszikus képviselői munka mellett jótékony célú kezdeményezései vannak. Legutóbb az Apponyi utcai idősotthon folyosójának felújíttatását szeretné keresztülvinni úgy, hogy saját felajánlása mellé még támogatókat keres.

Murányi László (Összefogás Csongrádért)

Murányi László önkormányzati képviselő (Összefogás Csongrádért) a felesége által örökölt, 78 négyzetméteres családi házban él. Idén 46 éves házasok. 1970-ben, amikor örököltek, a hagyatéki illetéket úgy tudták kifizetni, hogy a ház belső felét eladták. Ezt később együtt visszavásárolták. Nevén szerepel még egy 60 négyzetméteres panellakás, Felgyőn egy 1032 négyzetméteres portán álló 148 négyzetméteres ház fele, egy 0,8 hektáros tanya. – 1952-ben kitelepítettek minket, főutcai vaskereskedésünket, földjeinket, házunkat elvették, minden holmink ott maradt, apámat Dunapentelére vitték vasbetont szerelni, és csak halálos betegen engedték haza – mondja saját örökségéről a képviselő. – Ikertestvérem néhány hónapos korában meghalt. Négyen nőttünk föl, egyedül én maradtam Csongrádon. A rendszerváltás után kapott kárpótlási jegyeinket összefogtam, és most van 16 hektár saját művelésű szántó, 33 hektár legelő, két hektár erdőt telepítettem mellé.

A képviselő autóvillamossági szerelő szakmát szerzett, egyetlen munkahelye a csongrádi autószerviz volt. Vállalkozása, a Murányi és Társa Bt. 2005 óta szünetel. Egy autómosója is volt, ez sem működik, eladó.

A család több autót is használ, de Murányi László egy 26 éves Trabant kombival jár, ez szerepel a nevén. Őstermelőként évente bruttó 4 millió forint bevétele van, képviselőként és bizottsági elnökként havi bruttó 139 ezer 400 forint. Vagyonát nem becsüli meg – sajátja elválaszthatatlan a családjáétól. Arra sem vállalkozott, hogy jótékony célú kezdeményezéseinek értékét megbecsülje. Nyaralni itthon és Horvátországban volt a házaspár, lányukkal, vejükkel, az unokákkal közösen. Murányi László postagalambokat tart, versenyezni is szokott velük, évente erre a hobbira körülbelül 65 ezer forintot költ. Telefonja Nokia C5-ös.

Nagypál Sándor (független)

Nagypál Sándor önkormányzati képviselő (független), a helyi polgárőr-egyesület elnöke teljes egészében tulajdonosa a Jegenye utca 32. alatti 4 szobás, régi építésű csongrádi lakóháznak, valamint egy tanyának, amelyet akkor vett, amikor az előző feleségétől elvált. Van egy garázsa Bökény városrészben, valamint a város mellett egy 2647 négyzetméteres szántója, ezt műveli. Köztudott róla, hogy egy zöld Simsonnal jár, ez SB 51-es segédmotor. 2000 eurónyi megtakarításának alapja, hogy 1992-ben Németországban járt, s az akkor megmaradt német márkát félretette, majd átváltotta. Van emellett 8 millió forint betétje. Nyugdíja 181 ezer 895 forint. Képviselőként tagja a pénzügyi, városfejlesztési, valamint az egészségügyi és szociális bizottságnak, így bruttó 108 ezer 220 forintot kap. Felügyelőbizottsági tag a víz- és kommunális kft.-ben, azt még nem tudja, ezért mennyit fog kapni, ez korábban 30 ezer forint körül volt, a testület most csökkentésre tett javaslatot. Vagyona mintegy 9 millió forintot ér. Nyaralni nem jár, az utóbbi tíz évben nem volt sehol. Régebben egyszer jártak a Balatonon, de két nap után hazajött, hogy körülnézzen, minden rendben megy-e... A képviselő kétéves Samsung mobilt használ, ami nem okos-, csak sima telefon.

Somogyi Árpád (független)

Somogyi Árpád önkormányzati képviselő (független) Csongrádon egy 600 négyzetméteres telken álló 190 négyzetméteres lakóházat tüntet föl első helyen a vagyonnyilatkozatában. A háznak felerészben, a teleknek egynegyed arányban tulajdonosa, a telket 2003-ban vették, a ház 2005-ben épült. A kocsit, amely Subaru Justy, 2012-ben vette. Takarékbetétben 3 millió 700 ezer forint megtakarítás és 500 ezer forint készpénz szerepel a neve mellett. A pénzintézeti számlakövetelés rovatban 7500 euró, 2 millió 250 ezer forint szerepel. Bankkal szembeni tartozása 81 ezer svájci frank. Foglalkozása orvos, munkahelye a Somogyi és Társai Egészségügyi Kft., amelyben 33 százalékban tulajdonos. Létezik a Somogyi és Társai Betéti Társaság, amelyben kültag, 16 százalékban tulajdonos. A cégek nem indultak pályázaton.

Foglalkozásából származó havi jövedelme bruttó 500 ezer forint, képviselőként és az egészségügyi, szociális bizottság elnökeként összesen bruttó 139 ezer 400 forintot kap. Vagyonát 30 millió forintra becsüli. Az utóbbi 2 évben feleségével és 3 gyermekükkel egyszer Olaszországban, majd a Balatonon nyaraltak. Egy éve vett Nokia 3210-es mobiltelefont használ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leltároztuk az önkormányzati képviselők vagyonát

Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? Csongrádon minden képviselő készséggel felelt minden kérdésünkre. Tovább olvasom