Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Lépéskényszerben van Csongrád a strandfürdő miatt

Csongrád - Elúszott a csongrádi uszodapályázat: a milliárdos fejlesztést megcélzó pályamunka formai hibák miatt már az első körben kiesett a rostán.
A fürdőt működtető Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője szerint 30-50, a társaságnál vizsgálódó tanácsadó cég szerint viszont 150-160 millió forintot kellene ráfordítani a létesítményre ahhoz, hogy egyáltalán versenyben maradhasson.

Nem sokáig dédelgethették fürdőfejlesztési álmaikat a csongrádiak, a múlt héten ugyanis bejelentették a városházán, hogy a milliárdos modernizációt megcélzó pályamunka formai hibák miatt már az első körben kiesett a rostán. Pedig a helyi ellenzék szerint épp ennek a projektnek a felkarolása volt a 2008-as városi költségvetés elfogadásának záloga. A jobboldalt az is meglepte, hogy a pénteki testületi ülésen több baloldali képviselő is úgy nyilatkozott, nem is akkora baj, hogy nem nyert a pályázat, hiszen egy kibővített uszoda fenntartása óriási terhet rótt volna az önkormányzatra.

Tempó. Csongrádon drasztikusan csökkent a fürdőlátogatók száma az elmúlt öt évben. Fotó: Tésik Attila
Tempó. Csongrádon drasztikusan csökkent a fürdőlátogatók száma az elmúlt öt évben.
Fotó: Tésik Attila

Az Erzsébet Szállót, a belvárosi vendégházakat és a fürdőt működtető Idegenforgalmi Kft.-ről készült gazdálkodási vizsgálat kimutatta, hogy miközben 2002 és 2007 között a város 171 millió forinttal segítette a céget, így sem sikerült az elmúlt esztendőkben eredményes évet zárni a társaságnál. A fürdőlátogatók száma a 2001-es 61 ezer 710-ről 2007-re 47 ezer 937-re, illetve a gyógykezelésben részesülők száma is az évi 18 ezerről 14 ezerre csökkent az utóbbi öt évben. A társaság mutatóit az sem tudta érdemben befolyásolni, hogy tavaly kilenccel kevesebb dolgozója volt a cégnek, mint 2003-ban. A vizsgált időszakban csak az uszodát rendszeresen látogató sportolók száma növekedett jelentősen.

Cégátalakításra készülnek

Pénteki ülésén úgy határozott a csongrádi képviselő-testület, hogy még tavasszal dönt az önkormányzati tulajdonú Idegenforgalmi Kft. átalakításáról: valószínűleg külön társaság működteti majd a fürdőt, és egy másik szervezetet hoznak létre a vendégházak üzemeltetésére, valamint az idegenforgalmi, illetve szervezési feladatok ellátására.

A vizsgálatot lefolytató tanácsadó társaság jelentésírói is leszögezték, amit régóta tudnak a fürdő működésével kapcsolatban tájékozott helybeliek: a hatósági előírások szigorú betartása csak ideig-óráig halasztható. A mindenképpen szükséges ráfordítás mértékében különböző álláspontot képvisel az Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője és a tanácsadó cég. Előbbi szerint 30-50 millió forint beruházás elég lenne ahhoz, hogy a fürdő megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. Koór György lapunknak elmondta: ez a becsült összeg arra az esetre vonatkozik, ha a város pályázati forrásból belátható időn belül hozzálát a fürdő fejlesztéséhez.

A külső szakértők viszont 150-160 milliós tételt emlegetnek. Ebből szerintük két vízforgatót lehetne beszerezni és beszerelni, de maradna pénz a medencék burkolatának felújítására, kisebb műszaki korszerűsítésekre, s a fogadó épület, valamint az öltözők modernizálására is. Ha ez a beruházás megvalósulna, a felnőtt napijegy árát pedig 700 forintra emelnék a mostani 575 helyett, illetve a havi látogatószám a jelenlegi négyezerről hat-hét ezerre nőne, a tanácsadó cég számításai alapján a strandfürdő üzemeltetése – egyre csökkenő önkormányzati támogatással – nullszaldóssá válhatna 2010-re.

Olvasóink írták

 • 9. szemlelodo 2008. április 17. 22:54
  „A Polgármester Úr,kb 2 hónapja megigérte,hogy külön pályázatiró szervezetet hoz létre. A Jegyző Úr már megint keresztbetett?
  Ismereteim szerint a Hivatalt a Jegyző vezeti a Polgármester irányitásával,lesz szives ennek keményen következetessen érvényt szerezni.”
 • 8. Savio 2008. április 08. 19:06
  „Szerencsétlenek gyülekezete az önkormányzat! Hozzák nyilvánosságra a pályázatírók nevét és vonják őket felelősségre! Vállalják tettükért a város elött erkölcsi és anyagi felelősségüket. Ilyen dilettáns emberek nem szégyeníthetik le a várost, már nem először. A baloldali politikusok pedéig végre radírozzák ki magukat örökre magyarország történelméből. Nincs rátok szüksége az országnak és Csongrádnak.”
 • 7. eszenyi 2008. április 02. 20:25
  „Emberek!
  Ebbe a békanyálas medencébe napi 100 ember jár úszni,sportolni.Többen mint amennyien a focipályát látogatják!
  Ha elveszitek a lehetőséget az országos hírű gyerek vizilabda csapattól,az iskolai úszásoktatástól akkor tényleg nullák leszünk.
  Ma már kisebb falvakban is átlátszó,kékcsempés uszoda van.
  Keressetek - de sürgősen! -akár magántőke bevonással is megoldást egy új uszodaépítésre!!!”
 • 6. Felföldi József 2008. március 31. 23:15
  „A fürdő?????????

  Sajnos, van akinek a helyesírás nem tetszik, pedig az majdnem mindegy lenne ha, ha, ha- ha-ha város működne.

  A testületben ugyanaz a szemlélet, mint 30 éve. Jó része több mint 10 éve akarja a falunak a jót, a jegyző és csapata, Murányi, Fábián, Nagypál......, tovább is van mondjam még. Amikor lehetett volna építeni uniós pénzből akkor sem tették. Indok mindig volt, ühüm, bühüm, ccc, buuuú, múúúúú..... brrr.... brrr.... prrr... prrr... hmm.. hümmm... most legújabban inkább csillár, meg a szaros marhák a kéttemető úton, mindjárt az temető után az európai szemétteleptől nem messze....

  A pályázat írattatókról is meg van a véleményem. Itt a lényeg az, hogy nyer e vagy nem. Csongrád orrba szájba írat, és hány eredményes van, mennyibe is kerül az éves pályázat írogattatás??? Jobb helyen ennek is vannak nyilvános mutatói, de itt???

  Le kellene vonni a konzekvenciát, meg is tették: formai hiba: ejnye, bejnye, ühüm, bühüm, ccc, buuuú, múúúúú..... brrr.... brrr.... prrr... prrr... hmm... brrr.... brrr.... prrr... prrr... hmm...hümmm... hüümm ...óóóóo.... hát nem lesz, oszt jó van... parasztok...minek? A falunak, van bányagödre, büdös víze, no még osztán a kanyális is jó....

  A kanálisra legalább nem kér és kap, senki tisztelet belépőjegyet, ingyen.

  A megírásért mindenképpen jár valami lóvé, vagy ha nem hát nem, csinálnak még két kft-t, nem hogy ezt is megszüntetnék, és összevonnák a kommunálissal, úgy is elég szemét téma ez már, meg látható is, hogy ez a csoda mibe is kerül. hogy ugyanazért a veszteségért, elég egy vezetőt dédelgetni.

  A lényeg a lényeg, hogy az új cégeknek is lesznek a képviselők által betölthető zseb tömögető bizottságosdijai. Csongrádon bizottságok pedig vannak, mert így lehet szorozni képviselői juttatásokat.

  Javaslatom: a fürdőben nyári nyitva tartás, télen pedig busz, és irány Szentes, mert Szentesen van fürdő. A busz finanszírozás olcsóbb, pláne ha a sofőr lesz az ügyvezető veztő. A képviselők pedig kaphatnak buszbérletre költség térítés átalányt, a busz kft-ben pedig, néhány felügyelő bizottsági helyet, hogy azért minden flottul menjen, minél több busz annál több kft, csak az igényeiteken múlik. Kis átalakítással a buszban is lehet szaunázni, út közben. Kis megálló a vashídnál, és hideg csobbanás, rövid merüléssel. Olcsó és gyors.”
 • 5. Kuci 2008. március 31. 16:58
  „A lényeg az lényeg !!! Így is úgy is , s nem akarok okosnak látszani . De már az fáj , hogy ÍRÁSTUDÓ emberek nem tesznek semmit, csak eltesznek. Na csá pötty”
 • 4. pötty 2008. március 31. 12:07
  „Ha valaki veszi a fáradságot és ide beír, könyörgöm legalább HELYESEN TEGYE!Köszönöm,mert egyszerűen fáj,hogy okoskodnak,írni meg nem tanultak meg.”
 • 3. Kuci 2008. március 31. 08:30
  „Remélem a pályázat író megkapta a kis summát ezért a munkáért . Ha jól emlékszem a szenyvíz tisztítónál is valami ilyen baki volt . A jegyző úrnak lekellene voni a tanulságot . Vagy menjen nyugdíjba , úgy is mindenre nemet mond . Remélem írástudó volt azért aki írta apályázatott , nem nagyon égette le a (várost) falut . Tényleg mikor leszünk már hivatalossan is Szentes alsó ( mert ott Bedő falva a hivatalos neve Csongrádnak , az emberek egymásközt már így mondják) S akkor az a rengeteg pénz megmaradna valahol , s odát is lehet intézni minden ügyet . Sőt mindenki sorrendbe megy be !!!! Nem mint itt jó barát rokon isnerős s aztán akit nem ismerünk ...... Adjuk el az önkormányzat épületét javaslom s mindent ami még a (város) falu tulajdonában van , s nem lessz vele gond . a felellősöket pedig ne vonjuk felelőségre hisszen ők csak jót tettek ... küldjük őket is jó zsíros nyugdijba , hissz mi ezért választottuk meg ezeket az embereket rajtunk zsírosodjanak minden erkölcsi s anyagi felelőségnélkül .. Hajrá eladni eladni eladni jutalékot felvenni ......
  Nem kell velem eggyet érteni , csak véleményem .”
 • 2. szemlelodo 2008. március 31. 05:07
  „Elnézést nálam okosabb embert próbálok idézni.
  Ábrándozás az élet megrontoja,mely a kancsalul festett egekbe néz.
  Ezt kéretik Csongrádon is figyelembe venni,addig mig nagyobb baj nem lesz./pld.pénzügyi csődhelyzet/”
 • 1. szemlelodo 2008. március 31. 05:01
  „Hála Istennek,hogy eluszott a pályázat.
  A kormányzat minden hibája ellenére,ezekszerint fennt még mindig reálisabban látják a város helyzetét mint lennt. Felesleges közpénz kidobás lett volna.
  Maradjunk már a realitások talaján.Figyelembe kellene venni,hogy mik a város reális adottságai,ne járjunk a fellegekbe.
  A város népessége fogyóban és a korfa szerint elöregedett.
  Idegenforgalmi látványosságaink minimálisak.
  Bele kellene törödni sajnálatos lehetőségeinkbe,a pénzköltést ehhezz kellene igazitani.
  A népesség fogyását és a fiatalitást csak hosszutávu ,kislépéseken alapuló munkahelyteremtéssel lehetne megállitani. Ha ez sikkerrel járni remélhetőleg javulna a város gazdasági alapja és ezután,lehet csak szó luxux beruházásokról.
  Ne bocsátkozzon a város olyan beruházás megkezdésebe ami legalább nullszaldosan nem müködtethető. Az átlag csongrádi ember fizetőképessége miatt nem tud eltartani semmilyen nagyléptékű az átlag éltvitel meghaladó műintézmény fenntartását.
  Azon sem ártana az illetékeseknek elgondolkodni,hogy meg kellene állitani a város további eladósódását,mert a következő 10-20 évbe már igy is lesz mit visszafizetni,és azt a jelenleg itt élő maroknyi fiatalnak kell majd megfizetnie. Mire a hitel visszafizetésére sor kerül már ez a generáció is idősebb generációhoz fogg tartozni és élet veleljárójaként már Ők is a nyugodt öergségre fognak vágyni,melyet nem biztos hogy a mindenkori kormány és helyi grénium tud majd biztositani. Ezért lenne szükkség nagyobb megfontoltságra,realitásokon nyugvó hosszútávu gondolkodásmódra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita és személyeskedés a csongrádi képviselő-testületin

Csongrád - Politikai vitává fajult a helyi rendőrség éves munkájáról szóló beszámoló megtárgyalása a… Tovább olvasom