Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Lépre ment a zughentes, vásárolt tőle a hatóság

Csongrád - Hirdetőújságban reklámozta magát, mégsem sikerült rajtaütniük az élelmiszer-ellenőröknek a csongrádi feketehentesen. A hatóság kihasználta új fegyverét: próbavásárolt és büntetett. Mi is teszteltük a Csokonai utcai kínálatot.
– Birka vagy disznó legyen? Fél disznó? 450 forint kilója, péntekre megvan. Ez még a régi ár, én nem emeltem. Át is viszem Szentesre, ha kell – ajánlotta a csongrádi Csokonai utcában élő Zentai Bálint kérdésünkre. Teszteltük a télen feladott hirdetését. A helyi hirdetőújságban reklámozta mobilszámmal, hogy húst ad el. – Ellenőriztük akkor mi is, de hiába mentünk rendőrökkel, nem sikerült tetten érni az amúgy állatfelvásárlással foglalkozó férfit. Megtaláltuk a családi ház udvarán a szabadtéri vágóhidat, motoros emelővel felszerelve. Megállapítottuk: a körülmények állatfeldolgozásra alkalmatlanok – tájékoztatott Szigeti Sándor, a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság igazgatója.

– A férfi azt állította, hogy a családnak vágott disznót. A hirdetésről pedig azt mondta, nem tud róla, nyilván a felesége akarta vele megviccelni.

Házi disznóöléshez nem kell ilyen motoros emelő a hatóság szerint. Fotó: DM/DV
Házi disznóöléshez nem kell ilyen motoros emelő a hatóság szerint.
Fotó: DM/DV

A környékbeliek nyáron is panaszkodtak a légyinvázió és a szag miatt az önkormányzati képviselőjüknek. De hiába figyelmeztették, állítólag Zentai Bálint – akinek édesanyja üzemelteti a közeli húsboltot – megfenyegette őket.

A hatóság a napokban csapott le megint a feketehentesre. Szigeti Sándortól megtudtuk: ezúttal cselhez folyamodtak. Szeptember óta ugyanis az új törvény lehetővé teszi, hogy az ellenőrök próbavásároljanak. Bejelentkeztek telefonon, megalkudtak, és fél disznót rendeltek esküvőre. A megbeszélt napon sikerült lebuktatniuk a zughentest. Jegyzőkönyvben beismerte, hogy eladásra szánta a húst. Azt mondta: saját nevelésű disznóiból vág le havonta kétszer. Ez viszont nem állja meg a helyét az igazgató szerint, nyilván a megyén kívüli felvásárlócég nevében beszerzett jószágot öli le. A körzeti főállat-
orvos 300 ezer forintos bírságot szabott ki a csongrádi hentesre.

Rendelésre itt mérte le Zentai Bálint a birkát vagy disznót. Fotó: DM/DV
Rendelésre itt mérte le Zentai Bálint a birkát vagy disznót.
Fotó: DM/DV

Fizet, mint a katonatiszt

– Megélhetési problémák miatt adtam el összesen két hasított disznót az idén. Most a többszörösét befizethetem büntetésként. Még van kettő, azt levágom, és befejeztem – mondta Zentai Bálint, amikor megmondtuk, nem fél disznót akarunk, újságírók vagyunk, cikket írunk. A fellebbezésnek nem látja értelmét, nem kér részletfizetést. Egy összegben befizeti a büntetést szülői segítséggel. Szerinte sokan mások is így igyekeznek megélni, egyedül őt jelentették fel a jóakarói.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. kékcitrom 2008. október 18. 08:20
  „Most megint az jön,milyen k..va jó a magyar őstermelőnek! És szegény zughentes aprópénzért dolgozik! Igaz?
  Akik irígylik a magyar őstermelőket,azoknak szeretnék néhány szót szólni!
  Az őstermelők is adóznak,nincs közöttük több adócsaló,mint az egyéb mesterséget űző emberek között.Tíz disznó felnevelése pénzbe kerül (az őstermelőnek is),nem is kevésbe.Ha ezeket eladja számlát kap a felvásárlótol,ami bevétel!Bizonyos százaléka adóköteles .
  Ha felnevel 300 csirkét és abból 150-et elhord a róka,az deficit (és hiába könyörög a vadásztársaságnak,hogy lőjenek ki rókát,mert nem győzi őket "etetni") és a kárt senki nem téríti meg.
  Ha egy tehén belepusztul az ellésbe,az megint deficit,amit senki nem térít meg.(igaz adóköteles bevétel sem keletkezik)Ha "csak" a borjú nem éli túl az ellést,akkor "csak" 9 - és fél hónap munkája veszett kárba.
  Ha az anyakoca megbetegszik,állatorvosi költségre elmegy pár malac ára.
  Rágcsálóírtásra havonta több ezrer forintot költhet,(ha van miből) hogy ne egyék meg a patkányok!
  Ezek után számold ki a bevételt (csak 10 disznóra) szorozd meg 2-vel,(hogy biztos ne legyünk elfogultak az őstermelővel szemben) és oszd el 365-tel.Mert ugyanis aki "őstermelőségre adja a fejét" az az év minden napján dolgozik,nincsenek ünnepnapok,hacsak nem akkor,ha jó szaporulat születik,vagy jó áron sikerül valamit értékesíteni!
  Lehet irígyelni a magyar őstermelőt,de azt ne felejtse el senki,hogy a "paraszt" (akitől a szóbanforgó úriember is vásárolta a levágott disznót) akkor is fog enni,ha a "városlakók" már éheznek!Tönkre lehet őket tenni,lehet behozni külföldről a jobbnál jobb húsokat,de mikor még rosszabb lesz az íze,az állaga,a szaga...a magyar őstermelő akkor is jóízűen fog falatozni a saját termelésű portékából,igaz lehet,hogy el nem ad belőle,mert nem éri meg!
  Lehet éltetni a zughentest de,ha nem fog tudni kitől vásárolni,neki sem lesz mit levágni!!!
  Elnézést kérek,egy kicst hosszúra sikerült,de már régóta ért bennem! És még volna is mit írnom,de most nem folytatom. Szép napot kívánok mindenkinek!”
 • 42. haris 2008. október 17. 21:50
  „Kedves Skorpió 21
  nem kívánom ezt az embert szenté avatni és ehez az adónak semi köze ugynis egy őstermelő megtermel 10 disznót és ezt értékesíti mondjuk hasítva ahogy ezt ez az uriembet tete még akor is bővan belefer aba a kategóriába,hogy ne keljen neki adót fizetni utána lehet nézni az adó tv.ben.

  Kedves triniti
  a hús gyár nem etől fog tőnkremenni és igen erre van kereslet mert az a hús fris fél és negyed sertéseket nem szokás othon lefegyasztani egészben. enél az embernél is hentes vágta és nem ő maga ő csak aszisztált különben meg a kedves vevők ezt kérik már nem szeretnek bajlódni a perzseléssel odaviszik a fél disznót feldoldoza a család és pár hónapig nem kell a henteshez menni ugyani ott biztos nem fris vágást kapsz.
  egyépként lasan nemlesz már mit meg veni mert sokan aba hagyák hizlalás. A boltben meg lehet majd Dán vagy Holand disznóhúst kapni na az majd frislesz.”
 • 41. triniti 2008. október 17. 13:57
  „Elképesztő hogy egyesek szenté avatják a csalókat, mert friss húst ad.
  Honnét a bánatból tudod, hogy akkor vágta le, honnét a bánatból tudod, hogy nem-e a földre önti a húst, ahová oda kakált előtte. Igen, tudom, lemosta. Tiszta hideg vízzel! Jó étvágyat hozzá.

  Majd a "hús gyár" reméljük tönkre megy az ilyen, és ehhez hasonlók miatt, és akkor az a pár család, aki tisztességesen dolgozott bejelentett munkahelyen majd munkanélküli lesz. DE ez egyesek szerint így van rendjén. Tök ue van szentesen is...
  Aki nem csal az nem is ember? Tényleg ilyen világban élünk?”
 • 40. skorpio21 2008. október 17. 06:05
  „37. haris 2008.10.16. 13:58

  "Nem volna semi baj ha az emberek nemvolnának egymásra irigyek és 2 ft. ért megnem ölnék egymást"...

  Én ezt talán így pontosítanám: nem volna semmi baj,ha az emberek betartanák a szabályokat,engedéllyel végeznének efajta tevékenységet(is) és befizetné mindenki az adóját!
  Annyira szépen levezette az úriember alább,hogy egy 100 kg.-os disznón 4000-ft.-ot keres,hogy már sajnálni kellene!(és ebből méd el is szállítja!)
  Nevetséges,ahogy szentté avatnak egy (bizonyítottan) csalót!”
 • 39. Kuci 2008. október 16. 20:36
  „Ja . Csak tudja mindenki nem zöldség vásárlásból van a a vita , szgk . aladás . A dorozsmát megint azért írtam nem az engem ért kárt akkartam vitatni , amit itt be ismertél . Hanem mennyi embernek okoztál kárt , mert már itt majdnem szenté avattak . Lássák hazug emberrel van dolguk ( Peti erről többet tudna csak sajna nem szólal meg ) Ha kell le közlöm a per anyagát !”
 • 38. Kuci 2008. október 16. 18:12
  „Ugyan már te zárod le a témát ! Kac kac kac ......... S hogy kit kerestek azt pont te tudod ..... ( nagy az arc )”
 • 37. haris 2008. október 16. 13:58
  „Nem volna semi baj ha az emberek nemvolnának egymásra irigyek és 2 ft. ért megnem ölnék egymást. A szomszédok is ráérő emberek ahelyet ,hogy saját bajukkal foglalkoznának aki meg veszi a fél vagy negyed disznót legaláb biztos frist vesz kizáztnak tartom, hoy éhezetse az állatokat még akor sem ha veszi ugyanis akor súj vesztesége van . Tanyára sem mehet mindenki de jóakarói ott is vannak az embernek. Én csak azt üzenenem minden feljelentőne akorr törjön el a lába vagy a keze amikor hivatal ajtaján beléb vagy telefont emelgeti. Bálin nem lopot meg senkit a sertés árát kifizette utána meg hogy mitcsinál vele az az ő dolga. Lehet ha lopni járna vagy betörni akor nem büntetik meg mer ma az sik eseleg holnaptól segéjjért is járhatna a szocpolra úgyse kap mert nem elég barna.”
 • 36. kékcitrom 2008. október 16. 08:23
  „Legelőször szeretném leszögezni : nem ismerem a cikkben szereplő felvásárló zughentest,csak a hozzá hasonló szintén felvásárló,a kistermelő véréből élő,azokat szemrebbenés nélkül lenyúló,kihasználó,gerinctelen,sokszor aljasul becsapó.......és még sorolhatnán a jelzőket - kétlábú,inteligens lényeket!
  Valamikor én is az ehez hasonló felvásárlónak adtam el a felesleges szaporulatot,mindaddig,míg be nem telt a pohár és nem döntöttem úgy,hogy magam értékesítem az állataimat.
  A történet egyszerű: felhívom az átvevőt,hogy van 3 db gyönyörű tejes magyartarka borjam, érdekli-e?Természetesen eljön,megnézi,árajánlatot ad,megegyezünk,abban is,hogy 2 hét múlva lesz szállítás,látszólag minden rendben!
  A szállítás napján szól mikorra és hová vigyük az állatokat,amiket én oda is szállítok,majd kiderül,hogy amióta megegyeztünk esett a borjú ára,így nem tud értük annyit fizetni!!!
  Sok választásom nincs!Vagy visszaviszem a rakományom (és veszik a fuvardíj,az állatorvosi költség),vagy még így is odaadom.Rövid számolás után eldől,hogy még így is inkább odaadom,mint,hogy hazavigyem és pár hét múlva megint megautóztassam őket.
  A következő pofon a mérlegelésnél ér!Az álltalam othon mért súlynál kereken 80 kg.-mal lett kevesebb a 3 állat!(a legkisebb borjú 95 kg. volt.)Ezek után szerintem érthető,hogy keserű szájízzel fizettem ki a mérlegelést,és vettem fel a nekem járó (apró)pénzt!
  A szóban forgó úriember biztos nem ilyen!Biztos,hogy nem az átvételkor elcsalt és ki nem fizetett állatokat vágta otthon!Az ki van zárva,ilyet egyik ember a másikkal nem tesz!?
  Gyüjtést kellene neki rendezni,hogy szegény ki tudja fizetni a bírságot!”
 • 35. zughentes bálint 2008. október 15. 20:54
  „kucinak üzenem a tárgytól ne térjünk el mert nem erröl szól ez a forum!
  DE nem engem kerestek a pesti nagybani piacról szimpatikus kopasz emberek! Több milliós tartozással.
  TE miért hagytad abba a piacot?
  Talán a robogókat jobban viszik?
  Én a témát lezártam többet nem irok de ha annyira hiányzik az a pénz kérd szépen és talán oda adom.”
 • 34. Kuci 2008. október 15. 17:05
  „27-re Érdekes mikor elvited nem így beszéltél , s mindig mi hiteleztünk , előre . De a lényeg azóta sem egyenlítetedd a számlát . Ne hogy te legyél felháborodva !”
 • 33. Balogh Pál 2008. október 15. 06:03
  „31-es re reagálva.

  Nem állítottam azt, és nem is feltételeztem, hogy Bálintéktól került be a csatornába a disznóbelső stb.
  Csak arra reagáltam az ügy kapcsán, hogy nem ritka eset az, hogy a házi vágások melléktermékeit valakik így helyzik el, és nálunk üzemeltetőknek ez aprobléma.”
 • 32. zolika1 2008. október 15. 05:14
  „Zolika1 ha nem tudtsz értélmesen irni vagy fogalmazni akkor csak olvasgazsd az értelmes hozzá szólókat


  ki nem tud irni???1 mondatban 3 hiba...hagyjuk már....
  1. tudtsz
  2.olvasgazsd
  3.hozzá szólókat...

  ENNYI!!”
 • 31. Véleményem 2008. október 14. 22:38
  „Nem értem!
  Tulajdonképpen miért marasztalta el a hatóság? Fekete vágás vagy higéniás körülmények miatt?
  A beírásokból azt láttam,hogy nem azért,mert a szennyvízhálózatba került az a anyag.A zsír kicsapódása a lakosság által termelt automata mosógép melléktermékéből és a fekália melléktartékéből is összejön. Van bizonyíték, hogy éppen ebből a fekete vágásból dugult el a rendszer vagy csak feltételezés?

  A hatóság most lecsapott. Hát jó! Én nem ismerem az illetőt, nem vásároltam még nála sosem. De megjegyzem: nem mindenki tart otthon pocát. Nálunk a rokonságban évente levágott egy db malacka jó ízű húst, szalámit, hurkát, tepertőt ad a rokonságnak.

  Valaki azért meg tudná nekem magyarázni,hogy miért kell a boltban a lassan már csak szójafehérjéből álló virslit venni? Hol van már az a békebeli, szocialista virsli? VISSZASÍROM! Utoljára talán 1988-ban ettem igazi virslit. Vettem a boltban hengeres sajtkrémet. Régen kemény volt, letekertük a fémzárót és elég nehéz volt kinyomni.De megérte, mert igazi sajt íze volt. Most meg kifolyt, mintha tejfölt vettem volna.
  Szentesen a MOL kút környékén olykor finom jó ripp-ropp illatot lehet érzeni, szinte bele lehet harapni a levegőbe. Máskor tömény koppasztott csirke szagot és bélszagot. Az meg kibírhatatlan. Büdös.
  Mi van itt Magyarországon? A szalámik gyorsérlelésűek, az ízük nekem nem tetszik.Régen a diákcsemege és a boszorkány szalámik finomak voltak.
  A boltokban 270Ft-ért is van kilója a párizsinak. Mi lehet abban?
  Mellette a kutyakaja rúdban 350Ft. És abban akkor mi van?
  A tejföl helyett megjelent a növényi helyettesítő. Semmi köze a tejfölhöz. A fiatalakonak csak annyit mondanék, hogy az én gyerekkoromban alumínium nagy kupából mérték ki a tejfölt. Sűrű, igazi tejföl volt. Na azóta nem ettem olyan finomat.Sajnálom,hogy ez a generáció csak egy mutáns változatot ismer csak.
  Folytassam?
  A csirkéből készült felvágottakban benne vannak a csontszilánkok. A katonaságnál robbantott csirkének neveztük,amikor a szakács bárddal feldarabolta. Hát ez meg mi akkor? Bele a darálóba úgy ahogy van? Hogy kerül bele csontszilánk? A májasban sertésszőrők voltak és folyt.
  Hol vannak azok a hírek, hogy a hatóság tesztelte a 270Ft-os párizsit? A virslit? A frissfölt? Vagy a többit? Hogy kivonták a forgalomból?
  Erről miért nem hallunk? Mert azok multik? Szakértők kóstolják már meg próbavásárlás után legyenek szívesek. Pontozzák 1-10 között. 2-es alatt beszüntetni a gyártást. 5 alatt átminősíteni kutyakajának! Kíváncsi lennék a tesztre, amikor a 1,5cm-es virsli pár perces főzés után megdagad 3 cm-re. Vajon mitől?
  A sertéseket is hizlaldában szójával etetik, hogy gyorsan hízzon.Ugye, az nem túl jó nekünk akkor.
  Nem kellene inkább a vállalkozásokat kölcsönökkel segíteni, hogy beruházzanak olyan körülményekre,amik megfelelőek?
  Szeretném egyszer látni a beszámolót, hogy miként készül ma a 270Ft-os párizsi és a 3cm-re megdagadó virsli.Érdekel,de komolyan.
  Tisztelt megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság!
  Lehetne kezdeni a tesztelést a 270Ft-os párizsival. Szerintem mást is érdekelne. Szívesen olvasnánk róla többen,hogy milyen az íze. Mert addig én meg sem merem kóstolni.”
 • 30. Izek 2008. október 14. 21:13
  „Miért nem egy Csongrád környéki tanyán csinálja a vágást? Sztem kevesebb embert zavarna. Víz ott is van, áram is, szóval innen már csak az emberen múlik. Az áruját nem ismerem...”
 • 29. Tahószegedi 2008. október 14. 20:12
  „Még a végén tényleg visszajön a Rákosi korszak a fekete Pobjedákkal, és az ÁVÓ-sokkal.

  (Tanu c. film)

  Pelikán elvtárs feketén vágott, hát tanuskodnia is kell a bíróságon...”
 • 28. c 2008. október 14. 19:56
  „Megdöbbentő a helyesírási és értelmi színvonal.”
 • 27. zughentes bálint 2008. október 14. 19:43
  „kucinak
  azt a tartozást ne emlegesük mert amig oda jártam addig kerestetek lóvét.
  mikor át akartatok baszni a rohadt lejárt áruaitokkal 54000ft-ot nem fizetem ki.nem szoktam dolgokat el felejteni!!!!!!
  csongrád város!!!!!!!!!!”
 • 26. zughentes bálint 2008. október 14. 19:30
  „Vuknak üzenem ő sem tudja miről beszél.
  5 millió+letőltendő gyilkoságért nem jár ennyi büntetés.
  HA bele gondolsz ugyan olyan de jobb és frissebb hust adok az embereknek450ft-ért mint a boltból 1000-1200ft-ért.
  A képek amit közöltek nem fedik a valóságot!!!!!!”
 • 25. Kuci 2008. október 14. 19:25
  „23.-nak mondjuk a Dorozsmai piacon lenne egykét jelentkező , meg szerintem a FALUBAN -is akinek tartozik csak elfelejtette a zöldséges nepper dolgait évek múlásával .”
 • 24. spagetti 2008. október 14. 19:24
  „kedves hozzászolók!
  Én
  már vásároltam nála és remélem még fogok is. Olyan tiszta és szép húst még sehol nem vettem mint TÖLE. MA
  az eggyik húsboltban voltam de vásárlás nélkül ki jöttem mert olyan bűz volt!!!!!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád is beoltatná bakfisait

Csongrád - Legalább 3 millió forintot szán a csongrádi önkormányzat a méhnyakrák elleni védőoltásokra. A megelőző akció a 14 éves korosztályt érinti. Tovább olvasom