Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lesz napelempark Csongrádon?

Csongrád - Egy megawatt teljesítményű napelemparkot létesítene Csongrádon egy fővárosi vállalkozás.
Az ötletnek örülnek a városban, de a helyszín még kérdéses. Az Eogen Kft. két önkormányzati tulajdonban álló ingatlant nézett ki magának a látogatásai során, ezeket bérelné ki 20 évre. Az egyik a volt hulladéklerakó, amely a vasúti töltés és a köztemető között fekszik. A bérletért eleinte évi 15, a park működésétől kezdve 60 ezer forintot fizetne a cég. A csütörtöki testületi ülésre benyújtott előterjesztés azonban ezt a területet nem javasolja, mert rekultiválni kellene. A másik szóba jöhető bérlemény a Szegedi út 10. szám alatt található. Nem sajnálna a cég érte évi 400 ezer forintot sem, de a területtel más tervei vannak a városnak. Korábban megírtuk: a képviselő-testület értékesítésre jelölte ki, 14 millió forintos kikiáltási áron.

A cég tájékoztatta szándékáról a pénzügyi bizottságot is, amelynek elnöke, Héjja István elmondta: a zöldenergiával kapcsolatos törvény jelenleg átdolgozás előtt áll, így a vállalkozás 2013 előtt nem is kezdene bele az energiatermelésbe. A rendelkezések értelmében a megtermelt áramot a nagy elosztók átvennék. A grémiumnak a közgyűlésen döntenie kell arról, hogy fel tud-e ajánlani bérbeadásra egy harmadik, 2–3 hektáros ingatlant – elméletben támogatja a szándékot.

– Egyelőre elakadt a dolog – válaszolt érdeklődésünkre Hegedűs Zoltán, az Eogen Kft. képviselője. – A napelempark újdonságnak számít hazánkban, a cseh Eogen befektetői csoport azonban más országokban már több hasonló telepet létesített. Az áramot eladásra termelnénk, de akár az önkormányzattal is együttműködhetnénk, hogy a közintézményeikben hasznosíthassák. Hosszú távra tervezünk, más településekkel is tárgyalunk.

Olvasóink írták

 • 5. Elnyomott.1 2012. február 17. 20:11
  „Mi lenne ha eladnák valamelyik területet a polgárőrségnek,persze tizedáron és ők majd bérbe adják az Eogen Kft-nek.
  Ugyan már ismerjük a körös torok esetét mikor azt Kása István szerette volna megvásárolni,nem lehetett mert a belső érdekek más szerepet szántak az üdülőnek.Mondjuk segített a Víz és Kommunális Kft hiányait legálisan benyelni.Vagy nézzük tovább Kása Istvánt,vajon miért húzódott az Európában egyedülálló passzívház megépítéséhez szükséges helyi engedélyek kiállítása,hát azért mert ezen beruházásokból nem telt volna az ítélethozóknak. Amihez nem fűződik érdekük azt bizony leszavazzák vagy addig tologatják míg a befektető rá nem jön hogy egyedül Csongrádon nem rúg labdába csak ha érdekelté tesz emberkéket.”
 • 4. keletaru 2012. február 16. 17:54
  „Érdekes itt éves 4kiló van feldobva , másokat havi 1 kilóért eldobnak ? Persze mind ezt értünk miattunk nekünk teszik ! FELELŐSSÉGGEL ! Látszik bentről nem veszik észre a MAGAS lóról minket már a kóbor kutya is elkerűl nem hogy a komoly befektetők ! De vannak még itt észt osztók , hasba beszélők , akik már több évtizede csak a széket foglalják bent felelősségnélkűl . NAGYOKAT álmodva a mi kárunkra ! Üdv Kuci”
 • 3. dmarica 2012. február 15. 14:24
  „Miért kell ezen gondolkodni!!!!!! Mindenki tudja, hogy ez a jövő!”
 • 2. faQtya 2012. február 15. 13:12
  „Sajnos igaza van az előttem szólónak. Kiegészíteném annyival, hogy legnagyobb sajnálatomra a városban semmiféle nagyobb/komolyabb új beruházás nem képes fenn maradni. Aki komolyabb szándékkal érkezik, az hatástanulmányt végez, tájékozódik a lehetőségekről/körülményekről a neten, esetleg -jobb esetben- megkérdez pár helyi vállalkozót, és már tudja is hogy hogy mi a helyzet a lakókkal/önkormányzattal (pl. vásárlóerő, kulturális aktivitás, milyen jelentősebb logisztikai egység, ipari létesítmény van a közelben...) Így még azelőtt lelép mielőtt komlyabb anyagi veszteség stb. érné, és nekünk nem maradnak az "ügyeskedők", akik egyik napról a másikra lelépnek.
  ... de azért mi még bízunk...”
 • 1. Balotelli 2012. február 15. 08:13
  „Az ezidáig regnált csongrádi képviselő testületek illetve polgármesterek minden csalit bekaptak amit vidéki "üzletemberek" feldobtak! Ezért is tart itt a város,ahol tart.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális földalap Csanyteleken

A Nemzeti Földalapba tartozó, a falu területén fekvő szántók, gyepek és a Natura 2000-es területek ingyenes vagyonkezelésbe adását kezdeményezte a képviselő-testület. Tovább olvasom