Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Letarolták a csongrádi romházat

Csongrád - Precedenst teremthet az a csongrádi házbontás, amit az épület életveszélyes állapota miatt rendelt el az önkormányzat.
A tulajdonos, akivel évek óta nem tudták felvenni a kapcsolatot, gyakorlatilag lemondott a házáról. Az ügyet felkaroló Szebeni István önkormányzati képviselő szerint ha szükség lesz rá, a többi gazdátlan portánál is hasonló szankciót kell majd alkalmazni.

Lebontotta a csongrádi városgondnokság azt a Kisfaludy utcai házat, ami 15 éve lakatlan volt. A benne fészkelő patkányok sok kellemetlenséget okoztak a szomszédoknak. Az ingatlan tulajdonosa külföldön él, a polgármesteri hivatal pedig hiába próbálta rendcsinálásra bírni, az évekig tartó levelezés nem érte el célját. Az épület jó ideje már életveszélyes volt, ezért még inkább indokolttá vált a probléma mihamarabbi megoldása.

Letarolták a patkányfészket. Szebeni István szerint szigorra van szükség, különben elszaporodhatnak az elhagyott, gazdátlan porták a városban. Fotó: Tésik Attila
Letarolták a patkányfészket. Szebeni István szerint szigorra van szükség, különben elszaporodhatnak az elhagyott, gazdátlan porták a városban. Fotó: Tésik Attila

Szebeni István, az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője több ízben interpellált a témában, és végül jogi útra terelte az ügyet. Az eljárásban ügygondnok képviselte a hosszú ideje elérhetetlen tulajdonost, aki passzivitásával gyakorlatilag lemondott a házról. A bontás közel félmilliós költségét a városgondnokság állta, a területet bekerítik, később pedig az önkormányzat dönt arról, milyen formában tudja ráterhelni ezt a kiadást az ingatlanra.

– Bízom benne, hogy ez egy folyamat első állomása volt. Csak az én körzetemben még három hasonló állapotban lévő épület veszélyezteti környezetét – mondta lapunknak Szebeni István, aki szerint szigorra, ha pedig másként nem megy, szankciókra van szükség, különben elszaporodhatnak az elhagyott, gazdátlan porták a városban. Csongrádon a szakemberek kétszázra becsülik a lepusztult ingatlanok számát, és az eddigi tapasztalatok alapján alig akad olyan tulajdonos, aki hivatali felszólításra gondot fordítana használaton kívüli házára. A városatya ezért kezdeményezni fogja, hogy a közterület-felügyelettel közreműködve készüljön felmérés a gondozatlan portákról. Szerinte nemcsak a szomszédoknak okoznak gondot ezek a patkányok lakta ingatlanok, Csongrád megítélésére is kedvezőtlenül hat a romos épületek látványa.

Főépítész kerestetik

Senki sem jelentkezett a csongrádi polgármesteri hivatal által kiírt főépítészi pályázatra. Berkes István jegyző érdeklődésünkre elmondta: a feladat részmunkaidőben vagy vállalkozásban történő ellátása lehetőségként még fennáll, ezért hamarosan újabb pályázatot hirdetnek. Fontos szempont lesz, hogy a jelentkezőnek legyen helyi kötődése. Amíg nem sikerült szakembert találni a posztra, a mérnöki iroda látja el a főépítészi teendőket.

Olvasóink írták

 • 3. Kuci 2008. március 21. 08:10
  „Ja ja ja ja ja ja . valakinek kell a porta ?????”
 • 2. komcsika 2008. március 21. 00:46
  „A nincstelen ,,pedagógus" Szebeni a munkában nemigen, de a politikában próbál jeleskedni. Politikusi erkölcsi alapjai persze kérdőjelesek. Fidesz listáról be, majd átáll a hasonló fajtájú murányiék közzé. Több mint pofátlanság, na persze ez politika, 6O éves koráig alig valamihez, most meg mindenhez elékezd nagyon érteni.
  A ház ügy már majdnem 2 évtizedes. Nem képviselői probléma más normális helyen. A hivatalnak kellett volna már régen megoldani. A jegyző persze inkább a saját beosztottja ellen jár perbe évek óta, nemhogy a saját fizetését ajánlaná fel..
  Kiket is kellene visszamenőleg a fizetésük visszautaltatásával, vagy esetleg munkaszerződésük megszüntetésével gondolkodóba ejteni? Csak úgy kapásból: jegyző, aljegyző, főjogász, irodavezető, esetleg ügyintéző. Az utolsó majdnem ártatlan, mert az azt csinálja amit mondanak neki.
  Jó éjszakát sötét Csongrád.”
 • 1. szemlelodo 2008. március 20. 15:14
  „Tisztelt Szebeni Úr!
  Konnyebb rombolni,mint épitkezni.
  Nemtudom tetszik-e ismerni a magántulajdon szentségét?
  Nem kell mostmár az egész városnak nekiszaladni.
  Vagy rövid politikai pályafutásával ezzel akarja beirni a nevét a város történelmébe??? Bontottak itt már épp eleget indokolatlanul az egypártrendszer időszakábanis/pl.plebánia zsidótemplom stb./”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió mínusz a vizitdíj eltörlése után Csongrádon

Csongrád - A vizitdíj eltörlése több kérdést is felvet a csongrádi egészségügyben: miből pótolják a kieső bevételt, hogyan alakul a rendelőintézet átszervezése? Tovább olvasom