Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Losonczi Áron kártérítési pert indít majd a német cég ellen

Csongrád - Nem pártoltak el a megrendelők a csongrádi üvegbetontól a nyáron kipattant szabadalmi vita miatt: Losonczi Áron most is több kontinensre szállít Litracon elemeket.
Nem pártoltak el a megrendelők a csongrádi üvegbetontól a nyáron kipattant szabadalmi vita miatt: Losonczi Áron most is több kontinensre szállít Litracon elemeket. A fényáteresztő beton fiatal feltalálója Kóka János gazdasági miniszterrel is egy asztalhoz ült a szabadalombitorlás mielőbbi rendezése ügyében. A szaktárca, illetve egy iroda közbenjárásával lerövidülhet az üvegbeton európai szabadalmának bejegyzése, ami egyébként több évet venne igénybe.

Veterán emlékmű készül az Egyesült Államokban, Louisianában abból a néhány raklap üvegbetonból, amit Losonczi Áron éppen szerdán készített elő szállításra csongrádi műhelyében. A Litracon lapok pénteken indulnak Hamburgba, onnan pedig hajón szállítják a csongrádi árut New Orleansba.
Várnak a megrendelők

Pihenésre nincs sok ideje a fényáteresztő beton feltalálójának, hiszen le kell gyártani a következő szállítmányokat, amiket Varsóban, Romániában, Kanadában, illetve a Távol-Keleten már nagyon várnak megrendelői.
Losonczi Áron megrendeléseinek száma annak ellenére sem csökken, hogy egy tőkeerős német cementgyártó vállalat a fényáteresztő betonhoz hasonló termékkel rukkolt elő a világpiacon. A szóban forgó társaság, a HeidelbergCement korábban azzal kereste meg Losonczi Áront, hogy nagyipari méretekben is gyártaná a Litracont, de mire a felek aláírhatták volna a megállapodást, a német cég kihátrált az együttműködésből.

Nemzetközi hajcihő

A fiatalember szerint jó esély van arra, hogy visszakozásra kényszerítsék a német társaságot. Azt, hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni, Áron szerint ugyanis, ahogy ahhoz, hogy a beton megkössön, úgy a jogvita lezárásához is idő kell. Mindaddig persze kiszolgálják a vevőket, akik egy része értesült a nemzetközivé vált hajcihőről. Ugyanakkor ez nem csorbította a Litracon jó hírét, hiszen már onnan is érkezett megrendelés Csongrádra, ahol a HeidelbergCementnek is érdekeltsége van.

Kóka Jánossal is tárgyalt


Az üvegbeton körüli botrány azzal csúcsosodott ki, hogy a magyar találmány vélhető lekoppintásán túl a cégóriás a Litracon szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta. A nyári sajtóhírekre a kormányzat úgy reagált, hogy Kóka János gazdasági miniszter találkozót kezdeményezett a csongrádi fiatalemberrel.

– Egy órán keresztül tárgyaltunk a gazdasági miniszterrel. Elemeztük a helyzetet és megbeszéltük a teendőket – fogalmazott szűkszavúan Losonczi Áron. Megkérdeztük: Kóka János kötötte-e valamilyen feltételhez a rendhagyó segítségnyújtást? A fiatalember elmondása szerint ilyen fel sem merült, az viszont érzékelhető volt, hogy a jelenlévők számára is fontos, hogy a fényáteresztő beton magyar termék maradhasson. Lapunk bővebb információt kért a szaktárcától az ügy eddigi fejleményeiről, de a kommunikációs főosztálytól csak annyit tudtunk meg, hogy a találmány európai szabadalmi bejegyzése jelen pillanatban még zajlik. A válaszlevélből az is kiderült, hogy a feltaláló ingyenes jogi segítséghez jutott a Danubia jogvédő irodától a HeidelbergCementtel folyó jogvitához. 

Szerdán ezzel kapcsolatban Losonczi Áron elárulta, azért fontos a Danubia közreműködése, mert így jelentősen lerövidülhet a szabadalmi eljárás, ami egyébként még egy-két évig elhúzódhatna. Ha a szabadalom bejegyzése megtörténik, meglesz a jogi alap a kártérítési per megindításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonéves pap szolgálja a híveket Csongrádon

Csongrád - Augusztus elseje óta egy 28 éves plébános szolgálja Csongrád katolikus közösségét. Janes… Tovább olvasom