Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Losonczi Áron nem aggódik a a fényáteresztő betonért

Losonczi Áron a jövő héten találkozik Kóka Jánossal, a megbeszélést a gazdasági miniszter kezdeményezte. Segíteni akar a csongrádi feltalálónak a fényáteresztő beton szabadalmáért folyó jogi hercehurcában.
Losonczi Áron a jövő héten találkozik Kóka Jánossal, a megbeszélést a gazdasági miniszter kezdeményezte. Segíteni akar a csongrádi feltalálónak a fényáteresztő beton szabadalmáért folyó jogi hercehurcában. A külföldi cementgyár, amely ősszel nagyon hasonló termékkel rukkolt elő, elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott Áronnal. A felhajtás jól jöhet majd annak a dokumentumfilmnek, ami most készül a Litraconról és feltalálójáról.

Bár nagy a hajcihő, Losonczi Áron nem aggódik találmánya sorsa miatt. A hazai sajtóorgánumok mellett a kormányzat is felfigyelt a hírre, hogy csongrádi üvegbeton feltalálóját megvezette egy tőkeerős külföldi cementgyártó vállalat. Legalábbis erre lehet következtetni abból a megkeresésből, amit Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezett. Lapunknak Ábrahám Gergely, a tárca szóvivője megerősítette, hogy felvették a kapcsolatot a Litracon ötletgazdájával. A tárca szóvivője hozzátette, feltehetően jövő héten össze is jön találkozó, amit pusztán azért szorgalmaztak, hogy minden segítséget megadjanak a fiatalembernek, mert a felröppent információk szerint majdnem kiszolgáltatott helyzetbe került.

Egy négyzetméter 300 ezer forint

A Litracon sikertörténete 2001-ben kezdődött, akkor egy svéd ösztöndíjnak köszönhetően készítette el az első fényáteresztő betonelemet Losonczi Áron. A stockholmi premier után egymást érték az elismerések: az amerikai Time magazin a 2004-es év legfontosabb technikai újdonságai közé sorolta a speciális anyagot, 2005-ben pedig Európa egyik legnagyobb szakmai megmérettetésén a legkiválóbb formatervezésű termékek versenyében a „legjobbak legjobbja" díjat kapta. Az elmúlt hét évben a világ minden részéről érkeztek megrendelések a csongrádi üvegbetonra, Magyarországon pedig eddig tíz helyen alkalmazták a Litracont, amelynek négyzetméterára 300 ezer forint.

Mindeközben a Litracont gyaníthatóan lekoppintó német társaság, a HeidelbergCement is reagált a sajtóhírekre. A cég elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott Losonczi Áronnal, de azt visszautasították, hogy az alapötletet a csongrádi fiatalembertől vették, szerintük ugyanis az eljárás már korábban is ismert volt. Visszalépésüket azzal indokolták, hogy Áronnak elfogadhatatlan igényei voltak az előállítás részleteinek átadását illetően.

– Ezt az egész ügyet tapasztalatszerzésként fogom fel. Nem érzem úgy, hogy hibát követtem volna el – nyilatkozta lapunknak Losonczi Áron. A fiatalember hangsúlyozta, nem aggódik, szerinte biztos lábakon áll szabadalma, ami egyébként nem csupán magára a fényáteresztő betonra, hanem annak előállítására is vonatkozik. Így azon sem lehet csodálkozni, hogy továbbra is keresi azokat a beruházókat, akik fizetnének a licencért. A alapfölállás csupán annyiban változott, hogy – mivel eddig túl korán tárulkozott ki az érdeklődők előtt – most már titoktartási szerződés aláíratása után kezd csak bele bárminemű egyeztetésbe. Találmányának más módon történő hasznosításában viszont nem gondolkozik. – Nem fogok gyárat építeni, arra rámenne az életem – szögezte le.

A nemzetközivé lett hercehurca bizonyára jól jön majd annak a dokumentumfilmnek, ami róla szól. Korábban egy független produceri iroda már leforgatott egy három részes sorozatot Áron eddigi munkásságáról és különleges szabadalmáról – ezt be is mutatta a Duna Tv. Most azonban egy rövidített, húszperces angol nyelvű verzió készül, egyebek mellett a National Geographic Channel, a Discovery Channel és más, francia, valamint japán tévétársaságok számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád perre megy az utak miatt

Pénze után fut a csongrádi önkormányzat: mintegy 17 millió forintot hajtana be a város a… Tovább olvasom