Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Lövészárkot épített a múzeumban

Csongrád - A csongrádi Badar Ádám ötletének, tárgyainak és segítségének köszönhetően nyílt meg nemrégiben a Tari László Múzeum II. világháborús kiállítása.
– Már általános iskolás koromban érdekelt a történelem, főleg a II. világháború eseményei. Dédnagyapám, Náfrádi Imre maga is részt vett a háborúban, és sajnos hadifogolyként ott is maradt – mondta Badar Ádám (21). A gyengeáramú technikus családja megőrzött egy szuronyt, amelyről már Ádám derítette ki, hogy annak idején a szerb hadseregben használták. – Ez volt a gyűjteményem első darabja, a többi tárgyra fokozatosan tettem szert ismerősöktől, barátoktól.

Ahogy szaporodott Badar Ádám kollekciója, úgy folyt bele mind jobban és jobban a háborús emlékek gyűjtésébe. Először a saját családja háborús emlékeit jegyezte le.

Ádám a kiállítás tárgyaival. Vevők voltak az ötletére. Fotó: Korom András
Ádám a kiállítás tárgyaival. Vevők voltak az ötletére.
Fotó: Korom András

– Gát Laci bácsi tavaly tartott egy helytörténeti előadást a világháború csongrádi eseményeiről, s ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet a helyi vonatkozások iránt. Sajnos még sok mindent nem tudok, pedig kutattam a helyi levéltárban, elkértem Laci bácsi anyagát is.
Ádám számára dédapja levele a legkedvesebb emlék, amelyet még katona korában írt Zomborról a családjának.

– A legjobban arra a Bocskai-sapkára vagyok büszke, amelyet egykor a tüzérek viseltek, de leginkább a fényképeket szeretem. Azok a legbeszédesebbek, főleg, ha valaki tudja, kik láthatók rajtuk. Ezek ezerszer érdekesebbek, mintha egy szuronyt vagy lőszerhüvelyt kaptam volna. Megpróbálom felkutatni azokat, akik átélték a világháborút.

Ádám tavaly felvetette, hogy lehetne egy II. világháborús kiállítást rendezni a csongrádi Tari László Múzeumban, s ehhez néhány tárggyal is hozzá tudna járulni. Ötlete zöld utat kapott, így Ádám, Szanka József, Kovács Zsolt, Gát László és a múzeum anyagából látható világháborús tárlat a kiállítóhelyen. A berendezett, stilizált lövészárok megépítése Badar Ádám ötlete volt.

Olvasóink írták

 • 3. madeira 2011. április 05. 17:58
  „Garatulálunk Ádám!!!!!
  MDR”
 • 2. Robinho 2011. március 26. 22:06
  „Gratula Ádám, csak így tovább, gyarapodjon az a gyűjtemény!
  Csak nehogy Zalaegerszeg legyen belőle...”
 • 1. Csonka László 2011. március 26. 10:10
  „Tegnap a városháza előtt is kellett volna !!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberölési kísérlet a csongrádi Nagymező utcában

Túlélte a késszúrást az a 74 éves csongrádi férfi, akit saját, házának kapujában próbált leszúrni egy 52 éves férfi. Tovább olvasom