Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Magára maradt Ildikó és Patrik

Csongrád - Elvesztette a Legfelsőbb Bíróságon is a szentesi kórház ellen indított műhibapert Blázsik Ildikó, akinek Patrik fia négy éve nyílt gerinccel született. Arról a szerencsétlen sorsú csongrádi családról van szó, melyet korábban az Érzőszív Alapítvány is kihasznált.
Támogatóik eltűntek, Ildikó és Patrik magára maradt. Öröm az ürömben, hogy a kórház lemondott arról a pénzről, 222 ezer forintról, amit a Blázsik családnak kellene kifizetnie az intézménynek.

A Legfelsőbb Bíróság is elutasította Blázsik Ildikó keresetét, így kártérítést és életjáradékot sem kaphat a csongrádi család. Ildikó azért indított műhibapert a szentesi kórház ellen, mert szerinte terhessége első szakaszában kezelőorvosának észre kellett volna vennie fia fejlődési rendellenességét. Az igazságszolgáltatás minden szinten kimondta, hogy diagnosztikai tévedés történt, de mivel nőgyógyásza a protokollt betartva végezte el a vizsgálatokat, nem lehetett felelősségre vonni.

– Most kaptuk a levelet, hogy április 23-áig 272 ezer forint eljárási költséget kellene kifizetnünk. Ebből 222 ezer forintot a szentesi kórháznak, 50 ezret pedig a biztosítónak. Ezt minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk kigazdálkodni, hiszen havi 64 ezer forintból élünk ketten – mondta keserűen Ildikó. A fiát egyedül nevelő, 31 éves anyuka elárulta, hogy havi juttatásaikból – ami az ápolási díjat és az emelt szintű családi pótlékot foglalja magába – 15 ezer forintos lakáshitelt is fizetniük kell még egy darabig, sőt gyógyszerekre és kezelésekre is tartalékolniuk kell. Patrik a heti egy ingyenes alkalmon kívül kétszer jár gyógytornára, ezért 2500 forintot fizet óránként.

A csongrádi anyuka és kisfia mindennap harcol az életért – egyre reménytelenebbül. Fotók: Tésik Attila

Egy másik járógépre is szükségük lesz ősztől, mert Patrik óvodába fog járni, és mivel biciklivel közlekednek, nem tudják hordozgatni a meglévő kerekes széket. Egy új járógép több mint 100 ezer forintba kerül.

A kórház lemond a 222 ezer forintról

Igényt tart-e a szentesi kórház a bíróság által kiszabott, 222 ezer forintos eljárási költség megfizetésére, vagy elengedi azt, és nem kéri a pénzt a Blázsik családtól – tettük föl a kérdést Várkonyi Katalinnak. Az intézmény főigazgatója lapunktól értesült az őket megillető összegről. Bár járna ez a pénz a kórháznak, mert minden fillérre szüksége lenne – hangsúlyozta Várkonyi Katalin –, de nem lenne etikus, ha elkérnénk a 222 ezer forintot a szerencsétlen sorsú Blázsik családtól.

Jó szándékú támogató is alig maradt a Blázsik család körül. Mint arról beszámoltunk, és utóbb nagy vihart is kavart: az újkígyósi Érzőszív Alapítvány gyűjtést szervezett Patrikék javára, de a befolyt több mint egymillió forintból mindössze 200 ezret adtak át a családnak, a többit költségként számolták el. Az ügyészi vizsgálat nem talált szabálytalanságot a civilszervezet gazdálkodásában, Ildikó viszont novemberben felbontotta a velük kötött szerződést. Azóta többen ígértek segítséget nekik, de kézzel fogható eredménye csak annak az akciónak lett, amit egy csongrádi zöldséges indított el. A befőttesüvegekbe dobott aprópénzből végül 100 ezer forint adomány gyűlt össze – ezt már meg is kapták Patrikék.

– Én már nemigen reménykedek semmiben – fakadt ki az édesanya, akinek az ügye lezárult a Legfelsőbb Bíróság ítéletével. Már nem fordulhat újabb fórumhoz, de nem is akar tovább hadakozni. – Ha megítélték volna nekünk a 4 millió forintos életjáradékot, legalább lenne némi biztonságérzetünk, de ilyen feltételek mellett nem tudom, hogy meddig bírjuk. Dolgozni nem mehetek el, még 4 órára sem, mert Patriknak 24 órás felügyeletre van szüksége. Az önkormányzatnak sincs pénze, hogy segítsen. A fiam bármelyik pillanatban meghalhat: agykamratágulata miatt söntést ültettek a fejébe, de ez nem cserélhető, ugyanakkor bármikor elzáródhat. Nyílt gerincét csak egy vékonyka bőrhártya fedi – sorolta és mutatta Ildikó. Az anyuka szerint mégis az a legelszomorítóbb, hogy valójában nem volt és nincs gyermekkora Patriknak. Hiába van kivételes szellemi képessége a 4 éves fiúnak, mióta öntudatánál van, óhatatlanul másról sem hall, csak a pereskedésekről, kezelésének nehézségeiről, és ez nagyon megviseli. Talán ezért sem véletlen, hogy mostanában naponta többször megkérdezi az édesanyjától: szeretsz még engem, anya?

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. stella666 2009. április 22. 14:52
  „Kedves sevenof9!

  Én nem fogok a szintedre süllyedni és pocskondiázni másokat,akikről egyébként SEMMIT SEM TUDSZ!!!!
  Én ismerem az édesanyát és a kisfiút is,nem kívánom még a legádázabb ellenségemnek sem hogy beteg gyereke szülessen vagy azt keljen nevelnie!
  Te gondolom mindenkiről mindent tudsz és az internet személytelensége mögé bújva nagyon bátran ki tudod fejteni a véleményed!
  Szerintem ha van Isten akkor téged biztos megtalált mert gondolom neked semmi problémád az életedben csak annyi,hogy másokat szidsz és valótlan dolgokat állítasz,nem éppen nyomdafestéket tűrő hangnemben és szavakkal egyaránt!!!
  Én szerencsés ember vagyok,hogy ismerhetem Ildikóékat és csak annyit tennék még hozzá,hogy te csak szeretnéd ha ennyi erőd és kitartásod lenne mint nekik!
  Mert te ezt irigyled!!!!
  Köszönöm ha időt nem kímélve elolvasod amit neked írtam,a pocskondiázó válaszodból nem kérek,ne fáraszd magad a válsz meg írásával!!!!”
 • 47. nemecsek 2009. április 19. 14:05
  „Néha még én is megvettem a Délvilágot. Mostanság úgy látom diszkriminálják a csongrádiakat, már hetek óta semmi hír nincs Csongrádról. Ezért már nem vásárolom és ezt javaslom másoknak is!”
 • 46. Sziti 2009. április 17. 21:45
  „Most akkor ez a hír elég lessz egy hétig csongrádról.
  Én nem tudom ki az a csongrádi aki megveszi a Délvilágot?
  Talán azok az idősebb emberek akik a gyászhíreket szeretnék elolvasni.
  Dehát én nem értek ehhez.”
 • 45. Sziti 2009. április 17. 20:21
  „Akinek van lehetősége rá, hogy segítsen biztos megtalálja őket.
  Lehet segíteni közvetítők nélkül is.”
 • 44. SBetti 2009. április 17. 15:49
  „41.

  Kedves Katica!

  Volt alapítványi bankszámlaszáma is a kisfiúnak, sokra ment vele... (Érzőszív Alapítvány - onnan csak 1 Millió forinttal nyúlták le Patrikot...) Most Te komolyan azért mentél fel az oldalára, hogy megnézhesd, hogy magán számlaszám vagy alapítványi? Miért jobb érzés Neked, hogy ha az alapítványhoz fizetsz, ahol pedig minden költséget elszámoltatnak (benzin, telefon, faxpapír, boríték) és ha a végén maradna valami - elég ügyesen csinálják, így ennél az alapítványnál jogszerűen!!! nem maradt túl sok - azt kaphatja meg a támogatott...
  Én sokkal jobban szeretem, ha az kapja meg a támogatásom, akinek szánom, nem pedig közvetítők, akik egytől egyig tartják a markukat és a végén akinek járna alig kap valamit...

  Az orvosnak joga és lehetősége van tévedni... Aki egyszer látott ultrahang felvételt (nekem kétszer is szerencsém volt a gyermekeimnél végigélni a terhességeket), az láthatja még laikusként is, hogyan halad végig a gyermeke gerincoszlopa. Az én kezelőorvosom anno (pedig akkor még nem volt Patrikos történet, hogy amiatt figyeljen pluszban) nekem is végigmutogatta az UH felvételen a gyermekeim gerincoszlopát (hagyományos gépen, nem 4D-sen). Na most ha 6 db csigolya hiányzik az oly mértékű rendellenesség, hogy azt aki egyszer is látott ilyen felvételt, annak egyből ki kellett volna szúrnia a betegséget. Az a gond, hogy a doki a korábbi vizsgálatoknál mindennel foglalkozott (magántelefonálás UH közben), csak épp Ildikóval és a gyermekével NEM. Láttam Patriknak a születés utáni fotóit, elképesztő!!! A baba fejével megegyező méretű az elváltozás nagysága, amit az orvos "elnézett"!!! Itt nem egy 11. lábujjról van szó, amit csak úgy el lehetne nézni... Itt többszöri ultrahangozásnál nem vette észre ezt az elváltozást, és a 32. héten sem Ő vette észre, hanem a helyettesítő orvos, mert az "eredeti doki" szabadságon volt... A derékrész felett nyitva volt a teste ezen a hatalmas területen. Az orvostudomány jelenlegi tudása alapján nem lehetműteni sem, így szabályosan egy vékony hártya (ami a születés után képződött) választja el a kisfiút az azonnali haláltól... :o(((”
 • 43. abrakapokusz 2009. április 17. 14:10
  „Az ügyvédi díj rendeződőtt?

  "Fellebbez a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú döntése ellen az a csongrádi édesanya, aki beperelte a szentesi kórházat, amiért gyermeke nyílt gerinccel született.
  Blázsik Ildikó szerdán az MTI-nek elmondta: azzal, hogy vesztett, a perköltség és saját ügyvédi költsége meghaladja a másfél millió forintot. Ezt a havi hetvenöt ezer forintból súlyos beteg gyermekét egyedül nevelő édesanya nem tudja kifizetni, ezért tovább harcol az igazáért.
  Az édesanya elmondása szerint kisfia betegségéről a terhesség harminckettedik hetéig semmit nem tudott. Akkor fogadott orvosa Szentesről Szegedre küldte, genetikai ultrahangra, miután egy vizsgálat az agykamrák tágasságát mutatta ki a magzatnál.
  Szegeden több csigolyára kiterjedő nyílt gerincet és nagy fokú agykamra-tágulatot diagnosztizáltak. A kicsi születésekor, 2005 augusztus 7-én azonban kiderült, hogy egy két és fél centiméteres koponyahiánya is van a csecsemőnek. Ezt azóta megműtötték, és a kisfiú egy úgynevezett söntöt is kapott, hogy a felgyülemlett agyvizet elvezessék a koponyájából.
  Az édesanya elmondása szerint a kórház a bíróságon elismerte a diagnosztikus tévedést, ám a február 12-ikei ítélethozatalnál a bíróság úgy találta, ez nem róható fel az orvosnak.
  Emiatt Blázsik Ildikó tovább perel. Az szeretné, ha kártérítést nem is, de életjáradékot kapna. Tolószékben élő kisfiával hetente háromszor korai fejlesztő csoportba járnak: a gyermek megtanult ülni, enni és inni is önállóan, és hasonló korú társainál sokkal többet beszél.
  Az édesanya most várja az írásbeli ítéletet, és annak megérkezése után fellebbez. "”
 • 42. bespin 2009. április 17. 13:20
  „Sziti a 24. hsz-ban írod az elavultságot.
  Van benne valami, elég közeli tapasztalataim vannak a diagnosztikai berendezésekről.
  Minden diagnosztikai eszköznek van meghatározott ún. üzemben tarthatósági ideje. Bizonyos kor után csak nagyfelújítás és fődarab csere után lehet(ne) tovább működtetni az adott diagnosztikai cuccot.A radiológiai berendezéseknél törvényben meghatározott időközönként felülvizsgálatokat kötelező végeztetni, akkreditált cégekkel. Ez a felülvizsgálat 2002. óta kötelező (lenne) minden eü.-i intézmény számára.
  Beégett, kontraszttalan, rossz ultrahang fejjel rendelkező gépekkel is diagnosztizálnak mostanság. Én a tengeri malacunkat nem engedném a vizsgálóasztalra a legtöbb helyen.”
 • 41. baloghkatica 2009. április 17. 12:04
  „Bocs a gépem azt jelzi, hogy ez egy magánbankszámlaszám!

  Elvileg a befizetett pénz után asdóznia kellene a csöppségnek, szja köteles! Vagyha nem, viszik az adósok börtönébe!”
 • 40. comet 2009. április 17. 10:11
  „29. sevenof9- neked lehet hogy az a bajod hogy nem ajnároztak, meg az is lehet hogy komoly lelki trauma ért és abba rokkantál bele, de ez nem a te tereped úgy hogy húzzál innen. Hogy beteg gyerekekre spcializálódtál, az sejteti hogy súlyos eset lehetsz. Keress egy pszichológust vagy pszichiátert.
  Ha segíteni nem tudsz legalább hagyd békén azokat, akiknek amúgy is nagy teher van a vállukon.

  Minden tiszteletem az édesanyáé.”
 • 39. Senor 2009. április 17. 09:47
  „T. Mindenki!

  Tudomasul kell venni, hogy a szuletes elotti vizsgalatok soran az esetek egy reszeben lehet csak kiszurni a betegsegeket. Egyik modszer sem 100%-os tehat a legjobb orvosi tudas es odafigyeles eseten is sajnos szuletnek babak betegseggel/fejlodesi rendellenesseggel.
  Mielott belevag az ember a pereskedesbe ezt a tenyt tudomasul kell venni es vszinu az ugyved is tudta ezt.
  Majdnem biztos voltam, hogy elbukjak, hacsak ki nem derul, hogy az orvos alaveto szakmai hibat vetett.
  Ezzel egyutt ez egy szornyu tragedia a dolog, de egyet meg kell jegyezni orokre a pereskedes elott: Az ugyved mindig jol jar....”
 • 38. SBetti 2009. április 17. 08:58
  „Blázsik Ildikó és Patrik bankszámlaszáma: OTP Bank Csongrád 11773353-00622435

  http://www.segitspatriknak.extra.hu/”
 • 37. SBetti 2009. április 17. 08:51
  „Kedves "floridaimagyar" és Segítőkész Emberek!

  Ezt az oldalt egy segítőkész támogató hozta létre Patriknak:
  www.segitspatriknak.extra.hu

  Patrikról és az anyuka kálváriájáról többet is olvashat akár itt a Délvilág oldalain a keresőbe beírva a nevüket (műhibaper elvesztése, alapítvány hogyan használta ki őket... )
  Íme egy korábbi újságcikk:

  (Idézem)
  Patrik betegsége miatt sok mindent nem tehet meg, amit egy hétköznapi gyermek igen. Éppen ezért sok időt tölt a számítógép előtt, kora ellenére igazi mestere a virtuális technológiánakA nyitott gerincoszlop egyik legsúlyosabb formájával született Patrik, élni akarása csodálatra méltó. Édesanyja, Blázsik Ildikó (28) terhességének 32. hetében járt, amikor orvosa közölte vele a szörnyű hírt: a hasában cseperedő magzat súlyos beteg.

  - Agykamratágulatot és nyitott gerincoszlopot diagnosztizáltak. Borzalmas volt, abban a tudatban feküdtem a szülőágyra, hogy megszülöm a kisfiam, és temethetem is el - emlékezett vissza könnyes szemmel Patrik édesanyja, Blázsik Ildikó, aki hihetetlenül boldog volt, amikor kisfia mégis felsírt.

  - Miután magamhoz tértem a szülés után, megmutatták. Először el sem hittem, hogy ő valóban az enyém, hogy él! - mesélte az édesanya, aki biztos benne, hogy a szíve alatt hordott magzat érezte, nem hagyhajta anyukáját cserben. Párja, Patrik édesapja ugyanis nem sokkal korábban hagyta el Ildikót. Ám az orvosok nem hagyták sokáig örülni az asszonyt. Elbukták a műhibapert (ez még elsőfokon történt, azóta már megvolt a harmadfok is...)
  Patrik édesanyja műhibapert indított szülészorvosa ellen, mivel az csak a terhesség 32. hetében vette észre a súlyos fejlődési rendellenességet (rendszeresen járt vizsgálatokra!!!) . Négymillió forintot követelt, azonban a pert elbukta. Így most őt terheli a másfél millió forintos perköltség, amelyet szerény havi jövedelméből kell kifizetnie.

  - Azt mondták, a kisfiam csípőtől lefelé béna, és még arra sem lesz képes, hogy magától felüljön. Szerencsére ebben sem lett teljesen igazuk. Patrik, bár gyengén, de mozgatja lábait, s pár hónappal ezelőtt minden segítség nélkül felült - mesélte büszkén Ildikó, aki csak azt sajnálja, hogy kisfia gyermekkora nem lehet gondtalan.

  A betegsége, az, hogy apja már a kisfiú születése előtt elhagyta, s anyja havi szűkös jövedelme miatt sok mindenről kénytelenek lemondani, érettebbé tette kortársainál. A mindennek ellenére mégis víg kedélyű gyermeken ez akkor látszik leginkább, amikor folyékonyan és választékosan beszélget a felnőttekkel, s olyan orvosi szakszavakat használ, amelyeket hétköznapi ember nem is hallott.
  (Idéztem a Blikkből, de sok újságban megtalálható a történetük.)

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/patrik_anyukaja_akar_bortonbe_is_vonulna/2049363/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/fellebbezett_a_csongradi_blazsik_patrik_edesanyja/2051958/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/patrik_megelheteseert_is_kuzd_ildiko_a_csongradi_edesanya/2056914/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/patrikek_vesztettek_500_ezret_kell_fizetni/2062950/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/alapitvanyi_koltsegre_ment_el_patrik_penze/2063210/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/erzosziv_fajo_seb_ugyeszsegi_vizsgalat/2063854/

  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/vizsgalatot_ker_maga_ellen_az_erzosziv_alapitvany/2064068/

  Patrik bankszámlaszáma: OTP Bank Csongrád 11773353-00622435”
 • 36. méltatlankodó 2009. április 17. 08:47
  „A szegedi klinikán az ultrahangos vizsgálat előtt minden kismamával aláíratnak egy nyilatkozatot. Én nem olvastam a papírt, de a kismamák szerint az van rajta, hogy nem vállalnak felelősséget esetleges tévedések miatt. Enélkül az aláírás nélkül NEM vizsgálnak meg.”
 • 35. nike8 2009. április 17. 08:38
  „Kedves hozzászólók!!!én 2007 ben ennél a dokinál szültem a fiamat,és semmi rosszat nem tudok róla mondani,mindig megcsinált minden vizsgálatot,vérvételre küldött, ultrahangozott,ezzel persze nem azt mondom hogy nem hibázott mi vagyok én hogy ítélkezzek?de mindenesetre nagyon sajnálom Patrikot,és remélem valaki tud rajta segíteni,mert szegény még olyan kicsi gyerek,és aki tud segítsen sajnos én nem tehetem meg,de remélem akad egy jó tevő

  Ja SEVENOF9 TE EGY MAJOM VAGY ,ÉS TÉGED TUTI HOGY NEM EGY ANYA SZÜLT,HANEM EGY PELIKÁN HOZOTT!!!!SZÍVTELEN,NEM KÍVÁNOK NEKED ROSSZAT,DE ................SZÓVAL ÉRTED HÚZZ EL HA NEM VAGY NORMÁLIS!!!!”
 • 34. sevenof9 2009. április 17. 00:25
  „nem tellik raja,salynos”
 • 33. floridaimagyar 2009. április 17. 00:02
  „Nagyon szomoru eset, es tisztelem az edesanya kuzdelmet. Nincs valami szamlaszam amire lehet adakozni az o esetukben?”
 • 32. neso 2009. április 16. 23:45
  „Az hogy diagnosztikus tévedés történt az én olvasatomban csupán azt jelenti, hogy nem lett felfedezve időben a betegség. A bírósági eljárás pedig megállapította, hogy ehhez az orvos nem járult hozzá, azaz hogy kellő körültekintéssel végezte a vizsgálatokat, nem roható fel mulasztás, szakmai hiba. Ne feledjük, hogy polgári peres eljárásban az orvosnak, illetve az őt képviselő kórháznak kell bizonyítani az ártatlanságát (ha jól rémlik). Ezért is van jóval több polgári per, mint büntető, mert sokkal könnyebb megnyerni (illetve pénzt csak onnan lehet kicsikarni). Könnyű úgy ítélkezni, bírálni akár a Legfelsőbb Bíróságot, hogy senkinek nincs itt fogalma az esetről. Az általános inkább az, hogy olyan esetben is ítélnek kártérítést, amikor annak jogossága első hallásra erősen megkérdőjelezhető. És még egyszer, polgári perben nem az orvos, hanem a kórház áll a beteggel szemben. Az orvost nem ítélhetik el, pláne nem börtönre, nem az ő biztosítója fizet, tehát kár is várni, hogy az lesz az eredmény. A kórház legfeljebb annyit tehet, ha már túl sokat kellett egy adott orvos miatt fizetnie, akkor elbocsájtja.”
 • 31. serika74 2009. április 16. 22:22
  „Tisztelt sevenof9!

  Te gumicsizmás bunkó. Gondolom téged nem is anya szült, ha ilyen megnyilvánulásaid vannak egy beteg gyerekkel kapcsolatban. Nem kívánnám neked sem, és senki másnak sem, -hogy szavaiddal éljek,- így kelljen "ajnározni" valakit! Gyalázatos egy alak lehetsz, ha ilyen megnyilvánulásaid vannak. Ja, és mielőtt ide írogatsz, javasolnám, hogy vedd elő a helyesírási kéziszótárat, - úgy látom, nagy hasznodra lenne.”
 • 30. Riverside 2009. április 16. 22:07
  „Szegény Patrik!
  Nem elég ez a kíméletlen betegség, még annak a megpróbáltatásnak is kiteszik, hogy egy komplett italkimérést beépítenek a fejébe...(t.i: söntés=italpult) Itt bizonyára a shunt=sönt a joker-szó!
  Tisztelt Szerkesztőség! Nem kéne egy picit ennek a cikkírónak esetleg a tördelőszerkesztőjüknek a körmére nézniük? Már, hogy ilyen orbitális butaság ne kerülhessen ebbe a "színvonalas sajtótermékbe"...?”
 • 29. sevenof9 2009. április 16. 21:14
  „ha nem ajnaroznank tul a gyereket nem is lenne akkora tragedia...ha felfognank,hogy van egy hatar a segitsegnyujtasban...es nem cserbenhagyas,csak a korlataink belatasa...
  mint sok helyen emlitettem,barcsak akkor lett volna ekkora mellenyetek,mikor X orszag katonai szamolatlanul gyilkotak X orszag artatlan lakosait...”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi felújítások 70 000 000 forintért

Csongrád - A csongrádi kistérségi társulás mintegy 70 millió forintot fordít három telephelyének… Tovább olvasom