Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Majdnem indult panelprogram

Csongrád - Még el sem kezdődött, máris befejeződhet a panelprogram a városban. A közös képviselők szerint az önkormányzat is ludas ebben, mert nem tájékoztat a lehetőségekről, és idén pénzt sem hagyna erre a célra – ami nem meglepő, hiszen van olyan ház, ahol még a közös költséggel is tartozik a tulajdonosként nyilvántartott város.
Tavaly ilyenkor még úgy volt, hogy a Hársfa utca egyik társasházának lakói lehetnek ez első „panelfecskék" Csongrádon. Szükség is lett volna jó példára, mert a Tisza-parti település 1200, iparosított technológiával épült lakása eddig kimaradt a panelprogramból. A kezdeti lelkesedés nyárra alábbhagyott a bökényi tömbben. Szalkai István közös képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, háromból csak egy lépcsőház vállalta volna a teljes beruházást. A többiek vagy arra hivatkoztak, hogy nyílászáróikat már kicserélték, vagy arra, hogy nem akarnak hitelt fölvenni a fejlesztés előfinanszírozásához.

A programnak ugyanis lényeges eleme, hogy az egyharmados önrész mellé megpályázott állami és önkormányzati forrásokat utólag kapják meg a nyertes lakóközösségek.

– Nem hiszem, hogy Szentesen vagy Vásárhelyen több pénzük lenne a panellakóknak, mint Csongrádon, mégis sorra újulnak meg az ottani épületek – nyilatkozta lapunknak Pozsár Tibor fideszes városatya. A civilben közös képviselőként dolgozó helyi politikus a legutóbbi önkormányzati tanácskozáson azt firtatta, miért nem szerepel a 2009-es költségvetési tervezetben keretösszeg panelfelújításra.

A felújítási pályázatokra évek óta egyetlen csongrádi lakóközösség sem jelentkezett. Fotó: Tésik Attila
A felújítási pályázatokra évek óta egyetlen csongrádi lakóközösség sem jelentkezett.
Fotó: Tésik Attila

Azt a választ kapta, hogy mivel a korábbi években senki nem pályázott az évi 4-5 milliós városi tételre, ezt a pénzt idén átcímkézték. Pozsár szerint a városvezetés is tehet arról, hogy elmaradt a megfelelő tájékoztatás ebben a témában. Elismerte, hogy rendeztek fórumot, de úgy véli, nem eleget, mert őt is egymás után keresik az ingatlantulajdonosok, hogy mitévők legyenek. A képviselő szerint fontos lenne, hogy a csongrádiak is lássák: az önkormányzat hajlandó támogatni ilyen célokat.

Ha nagyban nem is, piciben még próbálkoznak panelfelújítással Csongrádon. A városközpont 3 tízemeletese közül a középsőnél például a külső dilatációs szigetelést elvégezték, több lakásban az ablakokat is lecserélték, sőt egyes otthonokban belülről szigetelik a falakat. – A radiátorokat is mossuk a fűtési szezon előtt, hogy könnyebben leadhassák a hőt – tette hozzá Gonda Tibor, aki szerint ezeknek az apró, külön-külön megvalósuló kis munkáknak köszönhetően felére csökkent a ház gázfogyasztása. A társasház közös képviselője úgy véli, a teljes korszerűsítés egyelőre álom. Egyrészt a hitelfelvétel nehéz, másrészt az idős lakóközösség nem vállal kockázatot. De az sem könnyíti meg a helyzetüket, hogy az önkormányzat – amelynek 12 bérlakása van a Szentháromság téri tízemeletesben – 106 ezer forint közös költséggel tartozik a háznak.

Olvasóink írták

 • 14. Power 2009. február 19. 13:21
  „Tisztelt Balogh Úr!
  Nem veszem kioktatásnak, a termosztáttal ellátott radiátor csapokat ismerem. A költségosztókról írta : "a költségmegosztó rendszer csak úgy működtethető, ha az minden lakásban működik" Erre reflektáltam, hogy szigetelés nélküli épületbe nem célszerű költségosztókat felszerelni a radiátorokra. Örülök, hogy ebben egyetértünk!”
 • 13. BaloghPál 2009. február 19. 12:17
  „Tisztelt POWER!

  Ha félreérthető volt a véleményem, akkor elnézést kérek.
  Én is azt gondolom, amit Ön, ezért nem költségmegosztót írtam, hanem a fűtőtestek elé felszerelhető termosztatikus szabólyzóra gondoltam. Használok ilyent én is, és azt tudom vele elérni, hogy ha az egyik helyiségbe nem akarok pl 23 fokot, csak 20-at, ekkor nem kell kinyitni az ablakot, hanem zárok a szabályzón, így több meleg jut a másik helyiségbe, ahol esetleg a szabályzó nyitottabb állásban van. Ezzel lehetne az egész lakótömb összes hőfelhasználását csökkenteni, ami a jelenlegi számlázási rendben lm3 arányosan is mindenkinek kedvezőbb lehetne.
  Ha ezt a működést ismeri, akkor kérem, hogy ezt ne kioktatásnak vegye, azért írtam részletesebben, mert szerintem az ilyen jellegű egyeztetésekből informálódhatnak azok is, akiket a téma érint.

  Üdv.”
 • 12. Power 2009. február 18. 10:05
  „Tisztelt Balogh Úr!
  Ez lehet az Ön magánvéleménye, de ezt nem kellene a médiában hangoztatnia, mert ez egy butaság!
  A költségosztó felszerelésétől semmi nem változik, a meleg levegő továbbra is felfelé áramlik, az épület hővesztesége pedig változatlanul marad. Milyen megtakarításról beszél Ön? Ha fagyoskodik valaki persze hogy lehet takarékoskodni, de már láttuk, hogy ez halállal is végződhet (sajnos elég sok példa van erre).
  A hőszigetelés nélküli épületben még mindig jobb a fűtött térfogat arányában egységesen elosztani a költségeket.Juliska néninek nem kell majd 120 000 Ft-os havi fűtésszámlát kifizetni, mert pl. csak ő fűtött az egész épületben.”
 • 11. BaloghPál 2009. február 16. 16:19
  „Tisztelt Power!

  Egyetértek Önnel. Valóban nem old meg minden problémát, de ha a lakók valamit akarnak, sajnos ennél nincs jobb megoldás. Azt biztosan tudja, hogy a melegvíz a fűtési rendszerben a felső szinten fordul meg, így ott általában túlfűtés van. Ha már azt eléri a szabályozás, hogy az ablak kinyitása helyett a rendszerben tartják a hőt azért, hogy kevesebbet kelljen fizetni, előnye lehet a megoldásnak.Nekem magán véleményem az, hogy ha a lakóközösségek csak a szabályzókat szerelnék fel és egymás érdekében használnák is, összességében kevesebb energia lenne elhasználva és ebből következően arányában egyedileg is kevesebbet kellene fizetni a távfűtésért.

  Az "átfűtés" problémája gyakran vetődik fel indokként. Valójában ez nem csak a távfűtött lakások problémája. Ez ugyan így jelentkezik az egyedi fűtésű lakótömbökben is, ebből adódóan teljesen más lehet a gázszámlája egy minden oldalról fűtött lakásnak, mint pl egy szélsőnek. Igaz, ezt megszokták, mert ez eleve így indult, a távhős lakásoknál pedig egy átlagos költségviselési rendet kellene megszüntetni, amiben természetesen lesznek akik jobban járnak, és lesznek akik kevésbé. De, ha beáll az az állapot, hogy valóban csökken az épületben a hőfelhasználás a szabályozásal, lehet, hogy aki kevésbé jár jól sem fog többet fizetni, mint most, csak lesz aki kevesebbet .

  Üdv Mindenkienk. Köszönöm a szakmai hozzászólásokat, még akkor is, ha lehet, hogy nem egyezik a véleményünk.”
 • 10. Power 2009. február 13. 18:54
  „Tisztelt Balogh Úr!
  Abban egyetértek Önnel, hogy csak akkor fognak az emberek a hőenergiával takarékoskodni, ha költségosztókat szerelnek a radiátorokra. De ez önmagában nagyon kevés, semmit nem ér a nyílászárócsere és a falak hőszigetelése nélkül. Ha senki nem lakik egy szomszédos lakásban, akkor rosszul járt, mert a radiátorokat lezárják, hogy ne szaporodjon a fűtésszámla. Ilyenkor kénytelen lesz többet fűteni, ha nem akar megfagyni.
  A költségosztó legfeljebb ott kifizetődő, ahol a teljes épület és az összes nyílászáró hőszigetelt, egyébként semmit nem ér.”
 • 9. keletaru 2009. február 12. 14:19
  „Tisztelt Balogh " Úr" ! ( Még vannak azért! )

  Örömmel konstatálom a fórumhoz való írásait , s egyszerű földi halandóhoz érkező válaszait ( nem gúnyból írtam így ) De mint látszik a " sült galamb elv " érvényes e-vidéken . Rodolfó nagy mesterünk nem tudod olyan gyorsan dolgozni a kezével mint ahogy itt mutogatnak ! Szentessen hallotam egyszer ezt a mondást " ha az írígység ölne , Csongrád már kipusztult volna " Elnézést kérek mindenkitől aki ezt magára venné , de valami alapja csak van , hogy a Tiszántúl mindig valami jó kis aforizmát találnak ránk ! :-) ( Pl.: Bedő falva , Szentes alsó .... ) S hű tükre vagyunk a jelenlegi társadalomnak , na nehogy már...... ÉÉÉn , pont éééén ! Sok siket jó munkát , ja sok írígyet ! ( itt ez a menő , állítólag ebben jók vagyunk ! ) Üdv Kuci
  Ui. : Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”
 • 8. BaloghPál 2009. február 11. 13:25
  „Mint szolgáltató szólok hozzás a cikkhez.
  kb 10 éve olyan vállalkozót kerestünk, aki egy lépcsőházat referenciaként díjmentesen, a többi többi lakást előlegbe megszerelte volna úgy, hogy 3 év alatt a megtakarításból kapta volna vissza a pénzét. Gyakorlatilag a lakosnak "semmibe" sem került volna, csak egy egyöntetű döntés meghozatalában.
  Nem találtunk egyetlen egy olyan lépcsőházat sem -kb 12 lakás -, ahol egyöntetűen engedték volna a rendszer felszerelését. Több alkalommal szerveztünk "volna" szakmai találkozót a társasházak lakosaival, 4 - 5fő volt jelen. Mi is vagyunk közös képviselők, a gyűléseket szinte egy alkalommal sem lehet elsőre megtartani, mert minimális a részvétel, a megismételt közgyűlés már 1 fő jelenlétével is megtarható.

  A PANEL program hátránya, hogy csak komplex megoldásokat támogat. Épületszigetelés, nyílászárók csere, fűtésszabályozás együtt pl. A csongrádi társasházaknak igen kevés megtakarított pénzük van, mert a pályázat előtt kényszerből sok millió Ft-ot költöttek tetőcserére, falszigetelésre stb. Ezt utólag a pályázatok nem veszik figyelembe.

  Minden társasházban lakónak fel kellene fognia, hogy Ő a tulajdonos, és ahogy egy kertes házba sem megy be pl a gázszolgáltató korszerűsíteni, ez az ő lakására is igaz.

  Most újra van kedvező pályázati lehetőség, de NÉLKÜLÜK NEM MEGY! Most is feltétel az egyöntetű közös döntés műszaki szempontból is, mert a költségmegosztó rendszer csak úgy működtethető, ha az minden lakásban működik. A minden lakás egy szolgáltatói mérőhöz tartozókat jelenti.

  Remélem az érintettek is olvassák.

  Üdv: Balogh Pál”
 • 7. triniti 2009. február 11. 07:52
  „ez sajnos elképesztő.
  Ha nem pályázati pénzből újítják meg, akkor 2015 ben saját költségükön kell, mert rá fogják őket kényszeríteni.
  (pl.: távhő kétszeres áron, gáz stb felárral, mert pazarolnak)
  Sajnálom hogy nem tájékoztatták megfelelően a lakókat, mivel ha már kicserélték az ablakokat, akkor azt nem kell, és azt az ő pénzükből leszámolják. Ha pedig a többség beleegyezik, akkor azokra akik megakarják akadályozni rátáblázzák az árat, amit nem adhat el, míg ki nem fizeti.
  Szerintem nem nagy távolság szentes, csak át kell menni, és megnézni, megkérdezni. Ott az idén még 10 ház lesz felújítva, köztük egy 10 emeletes is. Az egész panelsornak egy teljesen új lakóparkos hangulata van, sokkal igényesebb, jobb az emberek élet körülménye, hogy nem egy koszos csúfos fehérszürke fal éktelenkedik mellettük. átlagban 30 % a fűtés megtakarítás!
  Arról nem is beszélve, hogy a lakások mennyire fel értékelődnek.
  Sajnálom nagyon(egyenlőre csak én, majd 5 év múlva pedig a lakók)”
 • 6. keletaru 2009. február 10. 20:35
  „Juhéj nincs titok ! köszi Kuci 2.-ő . csá Kuci 1”
 • 5. Sziti 2009. február 10. 19:53
  „Gonda úrnak megsúgnám.
  A radiátorok évenkénti kimosása nem, hogy takarékosság de felesleges pénzkidobás.
  Kérdezze meg független szakembertöl.
  Ez csak egy jó tanács.”
 • 4. Jancsi 2009. február 10. 19:22
  „LocalPt.!

  Mi meg ismerjük Kucit ! Csapattag tehát tabu ! Udv Kuci 2

  Ui.: Technikai feltételek !!!!????? HA HA HA Kuci 1-é a kac kac kac”
 • 3. keletaru 2009. február 10. 18:35
  „UI.: Hiba direkt . Parancsnok ! He He he folyt. köv......hideg ...hideg ...hideg....”
 • 2. keletaru 2009. február 10. 17:58
  „Mindenki az "ön" engedéjéra várt! he he he he . Üdv Kuci”
 • 1. LocalPt 2009. február 10. 17:09
  „Jól van, akkor majd legközelebb!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pólócsapata volt a szövetkezetnek

Csongrád - Idén éppen negyedszázada, hogy a bokrosi termelőszövetkezet vízilabdacsapatot alapított. A Csongrád-Bokros Kossuth TSZ SE már az első évben megnyerte a Budapest-bajnokságot, és a másodosztályban folytatta. Tovább olvasom