Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Már gőzerővel Megy a gőzös Csongrádon

A zajok okozzák a legtöbb kellemetlenséget a legújabb Koltai-film, a Megy a gőzös csongrádi forgatásán. A színész-rendező jól sikerült bemelegítésnek tartja az első csapót követő napokat, szombattól azonban ő is a kamera elé áll. Tegnap Gáspár Sándor és a férfi főszereplő, Szabó Tamás kártyatrükkös jelenetét vették föl – több tucatszor.
Koltai Róbert tegnap még a rendezői székből adott utasításokat. Szombaton azonban már ő is kamera elé áll. Fotó: Tésik Attila
Az átutazó vagy az arra járó helybeli nemigen fedezheti fel, hogy moziba szánt népi komédia készül a csongrádi vasútállomáson, mert a Vasút utcai telep ugyanolyan békés, mint máskor. Az utcai zajok fel sem tűnnek annak, aki vonatra vár. A morgó aggregátor, a rikácsoló háztáji, az időről időre felhangzó vonatkürt és sziréna hangja viszont egyenként is sok bosszúságot okozhat egy forgatáson. Mindezek együtt pedig még inkább kellemetlenek, különösen Koltai Róbert számára, aki Csongrádon forgatja legújabb filmjét, a Megy a gőzöst.

– Ez a világ legzajosabb városa – mondja némi derűvel a színész-rendező, aki hétfő óta dolgozik a városban. Azt hinné az ember – folytatja –, hogy ez egy csendes környék, de körülöttünk olyan átmenő forgalom van, amire egyáltalán nem számítottunk. Na, majd a labor... – folytatná, de mire befejezhetné a mondatot, újabb felvétel következik, mégpedig a vasútállomás egyik lepusztult melléképületében. A viskó körül kábelrengeteg, felállványozott lámpasereg.

Nagy Marcell a kamera mögött

A Tüskevár című mozit szintén Csongrádon forgatták. A Tutajost alakító Nagy Marcell tagja a Koltai-film stábjának is. Marcell lapunknak elmondta, hogy nemrégiben leforgatták a Tüskevár hiányzó jeleneteit, de továbbra is az operatőri munka érdekli jobban. Ezért is dolgozott nyáron egy angol produkcióban, és ezért vállalt munkát a Megy a gőzös kameracsapatában.

Odabenn, Gulyás Buda kamerája előtt a férfi főszereplő, Szabó Tamás és a szentesi gyökerekkel rendelkező Gáspár Sándor fut neki sokadszor a jelenetnek. A szomszéd helyiségben Koltai Róbert egy monitoron és egy fülhallgatón keresztül figyeli, a falon átkiabálva pedig rendezi az eseményeket. A két csapó közötti rövidke szünetben elárulja, ez a rész egy kártyatrükkre épül. Már majdnem következne a snittzáró „ennyi", amikor közbeszól: – Nem jó. Mai szöveg, hogy „nem hiszem el". Ennél parasztosabban kell beszélnetek! Sanyi, te legyél kicsit elkeseredettebb! Különben jól kezdődött – ragasztja a végére a bátorító szavakat. Az ismétlésnél már elégedettebben mosolyog, sőt egy-egy képkocka láttán visszafojtva kuncog.

Gáspár Sándor és Szabó Tamás (háttal) a kártyatrükkös jelenetben, amit több tucatszor vettek fel. Fotó: Tésik Attila
– Szerencsére eddig menetrendszerűen haladunk, nem kellett túlóráznunk, és ez nagy szó, hiszen rengeteg anyagot kell felvennünk. Nekem – és ez is jól jött ki – csak szombaton kell a kamera mögül a felvevőgép elé állni, addig rendezhetek. Bemelegítésnek ez a pár nap tökéletes, mert azt tudni kell, hogy egy filmforgatást elkezdeni a legnehezebb – avat be Koltai Róbert a munkájába, de – ahogy a szereplőknek – neki sincs több ideje csevegni. Helyettünk a kellékesekkel vált pár szót, hogy miért nincs pálinka a kártyaasztalon.

– Szilva – vágja rá az ismert színész, Galkó Balázs. Hogy mekkora szava van itt Galkónak, el sem hinnénk, ha el nem árulja, hogy nem szereplőnek érkezett Csongrádra, hanem felvételvezetőnek. Gyermeke édesanyjának helyettesítését vállalta magára, de mivel rendelkezik kellő filmes és színházi tapasztalattal, rendezőasszisztensi posztot kapott a produkcióban. Hozzáteszi: időközben tovább nőhetett az ázsiója, mert nemrég már azt mondták neki, valamit játszania is kell a filmben. 


Helyszínek és szereplők

A 220 millió forintos költségvetésű produkció készítői a tervezett huszonöt forgatási napon dolgozni fognak a vasútállomáson és környékén, a Holt-Tiszánál és más vízparti területeken, illetve a város határában is. Szándékaik szerint hetente hat nap telik majd munkával, de az időjárási körülmények is befolyásolhatják a forgatás befejezését. A két főszerepet Szabó Tamásra és Egres Katinkára osztották, mellette Gesztesi Károly, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Kovács Lajos, Badár Sándor, Gáspár Sándor, Lázár Kati és Pogány Judit is szerepel majd a filmben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ternai csak listán indul Csongrádon

Nem méreti meg magát egyéni körzetben a csongrádi jobboldal hangadója. Ternai László, aki 1998-ban… Tovább olvasom