Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Már javában épülhetne a csongrádi elkerülő

Csongrád - Már kiválasztották a csongrádi elkerülő út építőjét, de azt nem tudni, hogy mikor vonulhat fel a munkaterületre, mert még mindig vannak vitás ingatlanügyek. A régészeknek 3-4 hónap kell a leletmentéshez, de a lelőhelyek nincsenek kitűzve. Egyelőre a Tesco is kivár.
2010. június 30-áig kell befejezni a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszának építését, amelyhez már ki is választotta a kivitelezőt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Hét ajánlattevő közül a Csongrád 2009 Konzorcium kapta a megbízást, amely nettó 1 milliárd 313 millió forintért vállalta el a munkát. A Colas Zrt. és Szeviép Zrt. alkotta konzorciumnak 4528 méter hosszan kell utat építenie. A tervek szerint a várost nyugatról megkerülő út két végpontja a kiskunfélegyházi és az ipari parkhoz vezető „elkerülő" út találkozásánál, illetve délen, a szentesi úton, a vasúti átjáró közelében lesz. Mindkét helyen körforgalom könnyíti majd a közlekedést. A Kéttemető és a Szegedi úti kereszteződésben is körforgalmat alakítanak ki, továbbá négy helyen földútcsatlakozást építenek. Ezen felül 35 átereszt és egy fél- és fénysorompós vasúti átjárót alakítanak ki.

Úgy tudjuk, a beruházó és kivitelező cég a napokban aláírta a szerződést, de az még kérdéses, hogy az építők mikor vonulhatnak föl a munkaterületre. A NIF Zrt. kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya lapunk érdeklődésére elmondta, a munkakezdésnek akadálya van. – Még mindig vannak olyan helyek, ahol területre lépési engedélyt sem kaptunk az ingatlan tulajdonosától, és a közigazgatási hivatal által kiadott kisajátítási határozatot is megtámadták. Az ügyek bírósági szakaszban vannak.

– Nekünk 3–4 hónapra van szükségünk, hogy befejezzük a nyomvonal régészeti feltárását – mondta Béres Mária. Az ásatás vezetője szerint már tudnának haladni, de mivel a három, feltárásra váró lelőhely közül kettő még nincs kitűzve, a harmadik területre pedig a bírósági döntésig nem léphetnek rá, egyelőre várnak.

A Tesco is kivár

Ötágú körforgalom épül a félegyházi úton a tervezett Tesco-beruházás miatt. A multinacionális cég 3000 négyzetméteres, mintegy 50 főt foglalkoztató áruházat építene Csongrádon – ehhez már építési engedéllyel is rendelkezik. A minap arról számolt be a hazai sajtó, hogy a válság miatt a Tesco is visszafogja fejlesztéseit, ezért rákérdeztünk, a takarékosság érinti-e a csongrádi elképzeléseket. Hackl Mónika kommunikációs vezetőtől azt a választ kaptuk, a végső döntést a kapcsolódó beruházás – azaz az elkerülő építése – és a gazdasági környezet függvényében hozza meg a társaság.

Olvasóink írták

 • 5. faQtya 2009. április 13. 22:20
  „Tisztelt strangerr!
  Először is köszönöm a linket.
  Másodszor: van némi jogi ismeretem (nem szakmám), és ez részemről csak "költői" kérdés volt, szerencsére nem vagyok annyira naiv, hogy komolyan gondoljam. :) Csak belegondoltam (és "kérdésem" kapcsán kis gondolkodásra késztetném a Tisztelt olvasókat - esetleg érintetteket), hogy mi lenne azzal a személlyel, aki ilyen mértékű kárt okoz a lakosoknak, a városnak, ha nyilvánosságra kerülne kiléte. Mert bizony a félegyházi út már igen ramaty állapotban van, főleg az utóbbi 2 évben, és bizony panaszkodnak a közelben lakók, hogy a kátyúkba hajtó teherautók miatt repedeznek a falak. stb...stb...
  Szóval, szégyellje magát az illető!
  ... azért sokan kíváncsiak lennénk...”
 • 4. Sziti 2009. április 12. 19:32
  „Józan paraszti ész az ilyesmit nehezen fogja fel.”
 • 3. strangerr 2009. április 12. 09:59
  „faQtya!

  A kért prezentációt letöltheted innen:
  http://www.megaupload.com/?d=7T5X1164

  "miért nem hozzák nyilvánosságra egy ekkora beruházás hátráltatójának nevét?"
  Ezt Te sem gondolod komolyan a személyiségi jogok korában:)
  Sztem politika az egész, a mai jogszabályok lehetővé teszik, hogy akár egy ember is meg tudjon akadályozni vagy évekig huzni egy elnyert uniós beruházást. Ezt az ellenzék is tudja és az önkormányztai képviselőnek elég addig biroságoznia, amig már tuti nem készül el a választásokig, így nem éri az a "szégyen" Csongrádot, hogy egy szocialista polgármester alatt megépül az elkerülő út.

  A beruházó ilyenkor annyit tehetne a gyorsításért , hogy betömi a száját tripla annyi pénzzel amennyit az a föld ér, dehát csak azért adjon egyeseknek többet az adófizetők pénzéből, mert az zsarolja? Akkor minden érintett tulajdonos jogosan lenne felháborodva.”
 • 2. faQtya 2009. április 09. 20:22
  „1, Ha ilyen "telekspekulációról" is szó esik, akkor miért nem hozzák nyilvánosságra egy ekkora
  beruházás hátráltatójának nevét?
  2, Ne aggódjon senki, a választásokig igencsak elkészül az út, jól ki van ez találva.
  3, Korábban láttam a tv-ben egy egész jó prezentációt erről az útról. Meg lehet ezt tekinteni valahol,
  vagy megoldható lenne a "csongrad.hu"-re feltölteni? - már ha nem védi valamiféle jog (talán olvassa egy
  illetékes személy, aki tud válaszolni, vagy ez ügyben cselekedni)
  fQ”
 • 1. keletaru 2009. április 09. 19:24
  „Azért kíváncsi lennék ki ,vagy kik nem egyeztek meg az elkerülő út föld áráról ?! Mikor vették az érintettek területet , amit értékesítettek . Mert a "szél" fújta információ szerint egy önkormányzati képviselő is érintett(ár/érték csatában, mellesleg ha igaz akkor jól képviseli magát ,ezt tanulta látta lehet ) , ebben a lobbiban ,aki miatt áll a beruházás jelenleg. S mint tudjuk az ilyen áruházak nem teremtenek munkahelyet , sőt csökkentenek . A magyar termelők termékeit sem nagyon lehet itt megtalálni . Jól müködő "adó"-fizető vállalkozásokat tesznek tönkre .Most akkor ki hol teremt munkahelyet ?! Szerintem az itt lévő kereskedelmi egységekkel meg nem is versenyképesek már az árai ! Az is érdekes a patikanyitásnál milyen ellenállás volt itt a "bagázsban" ,aminek most itt semmi nyomát látni (tele hassal nem szoktak reklamálni lehet ). Látni mennyi tőkét forgatnak vissza ezek a "nagy" üzlet láncok hazánkban , s saját hazájuk termékeit részesítik főképp előnyben , meg azét aki "polc pénzt" fizet. Nem baj majd rajtunk be hozzák drága képviselőink a kiesett "adó"-hiányt ! Üdv Kuci
  UI.: Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyetérteni .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi duzzasztóról vitáztak Tiszakürtön

Csongrád - A csongrádi vízlépcső megépítéséről vitáztak tegnap a Szolnok megyei Tiszakürtön. Tovább olvasom