Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Maradnak a csendes hétvégék Csongrádon

Csongrád - Hiába volt a szombati tüntetés Csongrádon, az önkormányzat ebben a szezonban már nem változtatja meg a csendes hétvégékre vonatkozó rendeletét. Bedő Tamás polgármester közölte: leghamarabb szeptemberben lehet erről egyeztetni.
A Körös-toroki Happy Day Hotel tulajdonosa által szervezett szombati tüntetés résztvevői – ahogy arról beszámoltunk – azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat változtassa meg a csendes hétvégékről szóló rendeletét, a kijelölt napokon a péntek éjszakai teljes csendért cserébe szombaton tarthasson hajnalig a buli. A tiltakozók nemcsak tüntettek, de aláírásokat is gyűjtöttek a cél érdekében, Szigeti Szabolcs állítása szerint 272 nevet tartalmazó ívet adott át a polgármesternek, s az aláírók között feltűnően sok a szentesi. Szeretné, ha a képviselők átértékelnék a véleményüket, sajnálja, hogy a fiatalokat nem kérdezték meg, mielőtt döntöttek. Szigeti kiegyezne a heti hat csendes mellett egy zajos, bulizós éjszakával. Ezzel szemben viszont a tavalyi háromhoz képest idén már öt csendes hétvége van.

Buliórák

A rendelet értelmében pénteken és szombaton éjfélig, vasárnap éjjel tizenegy óráig tarthat a buli a Torokban a kijelölt napokon. A csendes hétvégék a következők: június 6-ától 8-áig, június 27-étől 29-éig, közvetlenül a toroki napok előtt július 25-étől 27-éig, augusztus 8-tól 10-ig és 22-től 24-ig.

Bedő Tamás azt mondta, ebben a szezonban már nincs arra mód, hogy a rendeletet megváltoztassák, hiszen rendes képviselő-testületi ülés legközelebb június végén, utána pedig csak augusztusban lesz. A polgármester indoklása szerint tapasztalatok hiányában nem szabad szabályozást alkotni, legközelebb szeptemberben, a szezon értékelésekor lesz erre mód. A város első embere úgy ítéli meg, a véleménynyilvánításnak valószínűleg lett volna más módja is, mint a demonstráció. A Körös-torok alapvetően üdülőterület, ahová sokan pihenni járnak. A Toroknak ezt a jellegét meg kell őrizni, de nem a szórakozni vágyó fiatalokkal szemben: olyan megoldást nem támogat, amely csak az egyik vagy csak a másik csoport szempontjait veszi figyelembe. Tavaly a három csendes hétvége bevált, ezért született javaslat arról, hogy idén legyen öt.

Tárgyalni kell

A körzet képviselője, Szegedi Györgyné úgy véli, a pihenni vágyó családosok számára biztosítani kell a megfelelő környezetet, a Torok elsősorban strand és nem „sziget fesztivál". A Torokban négyszáz üdülő van, sokan éppen azért nem járnak le, mert zavarja őket a zaj. A képviselő a csendes hétvégékről leghamarabb szeptemberben akar tárgyalni. A tárgyalóasztalt tartja célravezetőbbnek Pusztai Zsolt is. A vállalkozói udvar képviselője, s még kilenc büfés nem vett részt a demonstráción, hisznek a megegyezésben. Pusztai azt mondta, az önkormányzat rendelkezéseit kénytelenek elfogadni. Mindent megtettek, amit a városvezetés tőlük eddig kért, bár nem mindig kaptak viszonzást. Úgy fogalmazott: „Azzal semmire nem megyünk, ha tüntetünk."

Olvasóink írták

 • 12. H.H 2008. június 25. 17:05
  „Oké, legyen csndes hétvége, mert sok a rongálás, de akkor legalább legyenek kint rendőrök. Én a saját szememmel láttam, h két kölök lopja a biciklit! és a rendőrség száma egész este foglalt? melyik rendőr tolta rá a picsáját a telefonra? :S”
 • 11. hank 2008. június 15. 23:31
  „Ádám!

  "Beszéltem a polgármester úrral! Igazából az a fő problémája, hogy sokba kerül a bulizásunk, mert több százezer forint a takarítás egy szombati buli után és a "

  Szerintem ezt már vagy 3 hónapja mondtam Neked.
  Ez hasonló a Körös-toroki napokhoz. A város beletolt egy összeget eddig és nem éppen annyi jött vissza, mert büféket, stb. nem telepített így a vállalkozóknak jött be a bevétel. (Nem tudom mennyi természetesen.)
  Szóval ésszerű megoldás volt (és 1 évvel a döntés előtt már kifejeztem pár embernek ezt, hogy mi ebben a városnak az üzlet, de ezek szerint fentebb is látták az érdekes helyzetet.)
  Most úgy tudom, hogy a jelenlegi szervező nem kért támogatást a lebonyolításhoz, koncertekhez, stb.. Tehát az összes koncert az Ő beruházásuk. Nincs könnyű dolguk, hiszen hasonló a helyzet: beletol valaki pénzt és most közösen osztozkodnak a nyereségen.
  (Persze nem ismerem a részleteket, hogy a helyi vállalkozók járultak-e hozzá valamilyen módon, hiszen az ő érdekük is, hogy jó koncertek legyenek, lásd az elmúlt évet...)

  "vállalkozóktól nem jön rá pénz és még a Wc-t sem hajlandók üzemeltetni. Meg hangosan megyük le és haza"
  Ez érdekes kérdés.
  Úgy láttam, hogy mindkét fő vállalkozó takarít.
  WC mindkét vállalkozónál van, akkor minek üzemeltessenek egy 3. WC-t?
  Amúgy sokan a wc-k előtt végzik a dolgukat. Nem lehetne egy közterületest felkréni arra, hogy esetleg ez esetekben szedjen egy kis "jattot"? Undorító, hogy más meg oda fekszik - mit sem sejtve...


  "és nem tudnak aludni a belvárosban. Kérem szépen, hogy próbáljunk meg halkan hazamenni a gát tetején és csak tényleg az menjen le onnan aki arra lakik és az is csendben."
  A BKV után szabadon: "és erre figyelmeztessék bulizós társaikat is"

  És innen a picit utópisztikus dolog...
  "Viszont azt mondta, hogyha egy értelmes programot szervezünk bármikor összehívja a rendkívüli testületi ülést és esetleg megmódosítják rá. Mi már egy "
  Mármint ezért rendkívüli testületi ülést? Ennyire rendkívüli a dolog, más programról tárgyalni lehet, de a bulikról meg szeptemberig nem?
  Egyébként ki szervezné? Ki az aki felelősségre vonható egy a programon bekövetkezett balesetért (pl. vihar, fa ráesik valakire...) - mert ugye a szervező felelőssége hazaküldeni a résztvevőket... Miért nem az szervezi - ha ilyen egyszerű - akinek ez feladata lenne:
  És egy építő jellegű javaslatként: lehetne felállítani egy Körös-torok munkacsoportot fiatalokból, városházi emberekből, stb. akik javasolhatnának programokat a város pedig megteremtené rá az anyagi fedezetet (jár a szponzorok után, pályáz stb.)
  Vagy a fiataloknak kellene szervezni, járni a szponzorok után? Hogy is van ez? Lassan úgy érzem, hogy ez olyan középiskolai stílus: ha a buliban probléma volt akkor nem lesz buli. Amúgy meg szervezzen mindenki magának programot.

  A tisztelt képviselőasszony nyilatkozatára reagálva:
  Nem megoldás az, hogy kitiltjuk a bulit. Lehet régen máshogy mulattak az emberek, nem volt hangtechnika, más volt a párválasztás módja, de most ezek az adott dolgok. A Discoban sokan ott vannak, a Körös-toroki bulik híresek az országban és sokan tudják, hogy remek hely az ismerkedésre.
  Nem lehet csak feketén vagy csak fehéren látni a dolgokat.
  A bulik és a pihenés remekül megfér egymás mellett.
  365 naból mindössze 16-17 (tizenhat-tizenhét) nap a buli. A többi időben - kora tavassztól késő őszig - lehet nyugodtan pihenni.
  Hétközben pihenő, hétvégén 1 nap zene, megfelelően beállított hangerővel.
  Szerintem szivesen látnának sokan kompromisszumkészséget.
  Nyilván az, hogy hazafele ki mit csinál nem ellenőrizhető a vállalkozók által és a vállalkozó sem vonható felelősségre. De a gáton is szoktak járni autóval és néhányszor vagy a sorompó mellett vagy a sorompón keresztül. Gondolom, hogy nem a bulira igyekszenek hétköznap. Akkor tiltsuk be az üdülést is?

  "ismerősömmel gondolkoztunk is rajta mik lehetnének ilyenek, eddig egy ötlet van: Körös-Torok szépe választás.
  Várom még a kreatív ötleteket amivel esetleg tudjuk befolyásolni a testület álláspontját. Lehetőleg mondjuk június 20-a előtt, hogy be tudjuk adni a kérelmet a hivatalnak."
  Ádám! A kérdések adottak: ki szervezi, milyen pénzből stb. stb.

  Egyébként van ötletem nekem is: strandröplapda bajnokság. (Ha magas a vízállás, akkor a gát túlsó oldalán lehetne megcsinálni).

  Összegzés képpen:
  1) Szerintem lehetne egy munkacsoport, városházi és nem városházi emberekből. Kitalálják a programot a város meg előteremti a fedezetet: pályáz, szponzorok után megy stb.
  2) Tárgyalás. Ahogy Pusztai Zsolt is nyilatkozta "A tárgyalóasztalt tartja célravezetőbbnek Pusztai Zsolt is." (hacsak nem ezt cáfolta meg) hajlandó lenne leülni és tárgyalni.
  Ebben szivesen segítek, ahogy már jeleztem és ezt sokan el is fogadták, hogy átbeszélnék ezeket.
  (Polgármester úr jelezte, hogy javasoljunk és beviszi a testület elé. Ez valamikor januárban-februárban lehetett)
  3) Végül a terület képviselőasszonyának a figyelmét felhívnám, hogy a Sziget fesztivál (1 milliárdos költségvetéssel) nem 2-3 discóból és 15-18 büféből+1 étterem áll.
  A taverna tipusú szórakozó hely nem fogják eltartani azt a szerencsés vállalkozót aki üzemelteti azt.
  Egyébként a rendelet szerint csak hétvégére van korlátozva a csend, hétközben lehet hajnali 4-ig bármi (ha jól emlékszem)
  A strand meg csak akkor strand ha megfelelő a vízállás.

  Örülök neki, hogy minden fél tárgyalni szeretne.
  Szerintem - ahogy korábban már írtam - össze kellene ülni egy pár órára és mindenki elmondhatná a gondját, baját és azt, hogy mivel tud hozzájárulni ennek megoldásához.
  Adni kellene ennek egy esélyt.


  Hank”
 • 10. Frank Einstein 2008. június 15. 11:22
  „Na látjátok, ezért fog kihalni Csongrád, ez a kedves, joviális, békebeli szocotthon.”
 • 9. Kuci 2008. június 15. 09:47
  „Nem kell csenes hétvégét már sokáig rendelni , mert lassan a kutyasem megy le . S számomra az sem egyértelmű , hogy egy két nyaraló tulajdonostól az ATIVIZIG bérleti díjjat kér mert , állítása szerint ő a tulajdonos s biztosítja a bejárást takarítja az utakat . Akkor most , hogy is van ez . KI ki-é vagy mi-é ? Semmin megy a vita .....”
 • 8. TibiKE 2008. június 14. 19:17
  „Kedves Fiatalok!
  Vegyétek már észre, hogy Csongrádról az ilyenekkel akarnak szépen lassan elzavarni titeket, és a városból öregek otthonát akarnak csinálni. Arra nem gondolnak, hogy majd kihal a város.
  Azért, mert van 1-2 banda, akik hangoskodnak, rongálnak, és miattuk "büntetik" az összes többi fiatalt is. Szerintem magára a kihallatszódó zenére senki nem kel fel. Tudom, mert én is belvárosi vagyok...
  Szóval, ha a rend őrei a sörösüveg dobálós, ordibálós emberkéket egy csöppet sűrűbben igazoltatnák, talán meg is szűnne az egész probléma, és nem lenne miről beszélnünk...”
 • 7. Artist 2008. június 13. 22:52
  „T.Hank!
  Tudhatnád, hogy Blahó vörös színű firkász.”
 • 6. Varga Ádám 2008. június 13. 20:21
  „Beszéltem a polgármester úrral! Igazából az a fő problémája, hogy sokba kerül a bulizásunk, mert több százezer forint a takarítás egy szombati buli után és a vállalkozóktól nem jön rá pénz és még a Wc-t sem hajlandók üzemeltetni. Meg hangosan megyük le és haza és nem tudnak aludni a belvárosban. Kérem szépen, hogy próbáljunk meg halkan hazamenni a gát tetején és csak tényleg az menjen le onnan aki arra lakik és az is csendben.
  Viszont azt mondta, hogyha egy értelmes programot szervezünk bármikor összehívja a rendkívüli testületi ülést és esetleg megmódosítják rá. Mi már egy ismerősömmel gondolkoztunk is rajta mik lehetnének ilyenek, eddig egy ötlet van: Körös-Torok szépe választás.
  Várom még a kreatív ötleteket amivel esetleg tudjuk befolyásolni a testület álláspontját. Lehetőleg mondjuk június 20-a előtt, hogy be tudjuk adni a kérelmet a hivatalnak.
  Előre is köszi és tényleg fontos lenne a sok jó ötlet.
  Holnapra meg jó bulizást mindenkinek.”
 • 5. hank 2008. június 12. 21:22
  „Tisztelt Blahó Gabriella! A koros-torok.hu oldalon levő galériában, ha talál képet, szivesen felajánlok egyet, hogy ezt a képet lecserélhesse. Hank”
 • 4. elhagyom a várost 2008. június 12. 13:23
  „"Ezek a mai fiatalok"hangzik a pejoratív kijelentés...Hát ezek a mai fiatalok olyanok,mint ezelőtt 20 évvel voltak a többiek!
  Csak a hibát lehet bennünk keresni?
  LÁSSÁK MÁR BENNÜNK AZ ÜGYVÉDET,FODRÁSZT,AGYSEBÉSZT, KÖVETKEZŐ POGÁRMESTERT!!!
  MI VAGYUNK A JÖVŐ! Ha ez a város így folytatja, NEM LESZ JÖVŐJE!”
 • 3. Pusztai Zsolt 2008. június 12. 10:46
  „Kedves Blahó Gabriella !

  Az újságírók jelentősen tudják befolyásolni a közvéleményt ez ugye alaptézis.

  Ennek értelmében kérem csak azt és úgy írjon le, ahogyan az ténylegesen elhangzott.

  Tehát:
  Ténylegesen nem vettek részt a vállalkozói udvarban működő egységek képviselői a demonstráción. Mindenki szabad akaratából vehetett részt rajta.

  Tehát:
  A rendelettel - annak bizonyos pontjaival -való egyet nem értésüket azzal fejezték ki egyöntetűen, hogy szombat este nem nyitottak ki.

  Tehát:
  Nem hiszek a rendelet idei évet érintő módosításában, de hiszek abban, hogy a képviselő testület levonja az idei év tapasztalatait és ennek megfelelően dönt az elkövetkezendő évek sorsáról.

  Tehát:
  Nem fogalmaztam úgy ,ahogyan Ön szerint fogalmaztam.

  Egyúttal kérem nézzen körül a Délvilág archívumban és keressenek egy ennél sokkal inkább jellemzőbb képet a Körös-Torok vonatkozásában.


  Köszönettel és munkájához további sok sikert kívánva

  Pusztai Zsolt”
 • 2. Kuci 2008. június 12. 08:02
  „Kérjék a BÜFÉSEK kiesett forgalmuk az önkormányzatnál szavazókon . Nem a FALUN . Hanem akik megszavazták , egyszer lásunk már FELELŐSÉGET ebben a nagy munkában ! De legalább a bérleti díjjukból kérjék vissza ezeket a pénzeket . Persze kamattal együtt (uzsora) Szégyen ez a vezetés úgy ugráltatják ezeket a válalkozókat mintha ők fizetnének nekik , minden évben ki találnak nekik valamit . S játszák itt , hogy a nyaraló tulajdonosok érdekét képviselik kac kac kac . Még a végén ki derül a TISZA ezért folyik erre mert Ők akarják , s a homokot is ők mondták a Tiszának hogy hozza . S szerintem az ott ülük fele azt sem tudja ki álmondta meg a KÖRÖS-TOROK-ban ezt a csodás lehetőséget .Annyit el árulok szegedi volt az illető .”
 • 1. deka79 2008. június 12. 07:42
  „na ezt megint eldöntötték...és érdekes modon nem érnek rá ujratárgyalni csak szeptemberben??!! de elfoglaltak.... jövöre ugyan mennyi csendes hétvége lessz??? 6-8??

  csak ha a "vandál" fiatalok a városban kezdenek el vandálkodni akkor mit fognak szolni????n em tudják mit csinálnak!! ez már télleg falu.....

  jaa...és sok szentesi aláirás volt??!!!akkor az már fel se tünik senkinek,hogy vidékröl is járnak le hozzánk a torokba??akkor ez nem is idegenforgalom??!! kicsit el kéne gondolkozni az okosoknak!!ha tudnak...de nem hiszem hogy sikerül nekik......

  sztem fujják le a Körös Toroki napokat! ebben a városban ugyis el van B***szva minden,akkor az miért maradna már meg????erröl is döntsön már a testület....
  tisztav viccek ezek az ember valamik ott fenn......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi petíció segélyügyben

Csongrád - Az kapjon csak segélyt, aki megdolgozik érte – javasolja a Jobbik Csongrádon. A… Tovább olvasom